Про збереження природи Кінбурнської коси та розвиток її туристичного потенціалу




13 грудня в Очаківській райдержадміністрації відбулась виїзна нарада профільних експертів для обговорення перспектив розвитку Кінбурнської коси.  Очолив захід народний депутат України Вадатурський А.О.

За «круглим столом» зібралися фахівці екологічної сфери, туристичної галузі, землевпорядної та містобудівної служб обласного та районного рівня, представники НПП «Білобережжя Святослава», ДП «Очаківське лісомисливське господарство», керівництво райдерж- адміністрації, представники громадськості, ЗМІ.

Як зазначив у своєму вступному слові Вадатурський Андрій Олексійович, це питання обговорюється на урядовому рівні, адже рекреаційні питання Кінбурнської коси назріли вже до критичного стану. Протягом останніх років тут відбувається туристичний бум. Екологи констатують надмірне навантаження на природу коси, що несе негативні наслідки. Так не має бути. Ця цінна природоохоронна частина Очаківського району повинна розвиватися і процвітати саме за рахунок туризму. Тому постало невідкладне завдання - знайти компроміс між туризмом і екологією, розробити логічні правила організації відпочинку та забезпечити контроль за їх дотриманням. Цю складну роботу треба здійснити вже до початку нового сезону відпочинку.

«Вся привабливість Кінбурнської коси в збереженні її мальовничих еталонних місць, розмаїття ландшафтів, флори і фауни, тому пріоритетним питанням залишається збереження природи», - додав керівник Національного природного парку «Білобережжя Святослава» Козловський Ю.І. Він докладно розповів своє бачення цього питання, адже саме на НПП покладено природоохоронні завдання, і його працівникам доводиться боротися з варварськими формами відпочинку та ліквідовувати сміттєзвалища туристичних сезонів.

Юрій Іванович поінформував, що вже зроблено важливу принципову річ – заборонено забудову коси поза межами населених пунктів. Визначена лише зона стаціонарної рекреації для створення матеріальної бази Парку. Також, встановлено заповідну охоронну кілометрову зону для птахів - від початку стрілки вглиб коси. Але стоїть глобальне завдання - створення і облаштування зон відпочинку - так званої зони регульованої рекреації. Адже необхідно зберегти людям право та традиційний відпочинок на косі

І при цьому не нашкодити природі. Також, кардинально треба вирішувати питання утилізації відходів.

Юрій Іванович представив розроблену науковцями парку Концепцію рекреаційного використання території Кінбурнської коси. В ній кілька основних напрямків: регулювання потоку автотранспорту; регулювання потоку рекреантів (відповідно до проведених розрахунків рекреаційна місткість прибережної зони Чорного моря в межах території НПП «Білобережжя Святослава» складає до 2000 осіб на добу. Традиційними видами відпочинку є екскурсії, одноденне перебування біля моря, розміщення в наметах); створення рекреаційних пунктів для наметів, створення рекреаційних ділянок для одноденного відпочинку, де будуть передбачені зручності і послуги, прибирання сміття; видалення твердих (з сортуванням) та рідких відходів; впорядкування забудови населених пунктів для попередження забруднення водоносного горизонту. Вирішення цих питань потребує залучення інших служб, підприємств. Щоб робота йшла успішно, підприємства повинні бути не збитковими.

В обговоренні Концепції взяли участь всі присутні. Заступник голови Національного екологічного центру України як представник проектанта, Деркач О.М. роз’яснив наукову складову при розрахунках екологічного навантаження на територію Національного природного парку. Оскільки людей приваблює море, то використовуючи дані щодо реальної кількості людей в сезон, були здійснені теоретичні розрахунки, які дали допустиму граничну кількість одночасного перебування на пляжах - 2 000 осіб, а всього в сезон – 180 000 людино/діб. Це відпочиваючі в готелях, садибах, мешканці сіл, екскурсанти та пасажири катерів - пляжники одного дня. Олег Михайлович назвав гарними ідеї створення рекреаційних пунктів та рекреаційних ділянок по береговій лінії.

Голова правління Асоціації лідерів туристичного бізнесу в Миколаївській області Чичкалюк Т.О. розповіла про можливість організації туристичного бізнесу на Кінбурнській косі згідно з Законом «Про туризм». Цей шлях не є новим, він апробований на всіх розвинутих курортах. Оскільки це туристичний об’єкт і заповідна зона одночасно, сюди може зайти туроператор, але лише той, що в змозі виконати всі прописані вимоги НПП «Білобережжя Святослава». Ці вимоги будуть розроблені колегіально. Такий орган є – це Науково-технічна рада. В нього входять фахівці, представники органів влади, місцевого самоврядування. З врахуванням інтересів всіх сторін будуть розроблені всі необхідні вимоги для збереження природи та забезпечення відпочинку людей.

Вадатурський А.О. додав, що необхідно обов’язково врахувати інтереси населення, обговорити Концепцію з місцевими жителями, адже і сам Парк потребує нормальних взаємовідносин з громадами сіл.

Начальник управління Держземагенства Котик Т.В. акцентувала увагу на необхідності проведення всіх дій в рамках діючого земельного законодавства, яке постійно змінюється, і треба вчасно вирішити неврегульовані питання. Тетяна Вікторівна також висловила думку, що головними питаннями є - охорона здоров’я людей та охорона флори і фауни. Козловський Ю.І. відповів, що саме з цією метою і виробляється системний підхід – проведення оздоровлення людей з мінімізацією збитків для природи. Але все ж на першому місці є охорона природи, потім вже – туризм. Бо природа без туризму буде жити, а туризм без природи – ні.

Голова райдержадміністрації Самоуков С.В. підтримав Концепцію, зазначивши, що як очільник району він дуже зацікавлений в тому, щоб там були забезпечені належні санітарні умови для людей, і всі питання рекреації були врегульовані згідно з законодавством, щоб місцевий бюджет отримував туристичний збір та мав нормальний дохід для розвитку території.

Окремою темою була утилізація відходів. Серед інших пропозицій, були пропозиції щодо створення сучасних пунктів очистки на території Покровської сільради.

Підбиваючи підсумки засідання, Вадатурський А.О. окреслив основні напрямки дій, які співпадають з напрямками обговореної Концепції рекреаційного використання території Кінбурнської коси та зазначив, що терміни виконання дуже стислі, в тому числі й проведення громадського обговорення.

Сектор з питань взаємодії
з громадськістю райдержадміністрації
газета «Чорноморська зірка» №101-102 від 22.12.17 р.