Виставка Романа Миколайовича Божко




Відкриваючи виставку до Міжнародного Дня музеїв у виставковій залі музею ім. Р.Г. Судковського, завідуюча музеєм - Бадах Ольга Григорівна, озвучила ціль цієї зустрічі. Це – можливість любителів образотворчого мистецтва – знову побувати в єдиному в світі музеї мариністичного живопису імені нашого видатного земляка, академіка живопису морських видів – Руфима Гавриловича Судковського. Це світо носить пропагандистсько-популяризаційний характер, і направлене на збереження культурних цінностей усієї планети.

Цей день має свою історію. Про яку усім присутнім розповіла науковий співробітник музею – Сіора Олена Володимирівна:

«18 травня музейні працівники усього світу відмічають своє професійне свято – Міжнародний День музеїв. В цей день велика кількість найпопулярніших музеїв світу – відкривають свої двері для відвідувачів вночі. Серед них – Британський музей у Лондоні, в бібліотеці якого зберігаються 7 мільйонів книжок, 105 тисяч рукописів (в тому числі єгипетські папіруси); Лувр у Парижі – пам’ятник архітектури і один з найкрупніших музеїв світу; Метрополітен у Нью-Йорку; Національний музей живопису та скульптури «Прадо» у Мадриді; картинна Галерея Уффіци у Флоренції, Національна Галерея в Лондоні і багато інших.

«Ніч у музеї» - міжнародна акція, завданням якої є показ ресурсу, можливостей та потенціалу сучасних музеїв, з метою заохочення відвідування музеїв молоддю.

Вперше ця акція була проведена у Берліні, у 1997 році. На сьогодні у ній беруть участь більшість країн Європи та інших континентів. Вона підтримується Міжнародною Радою музеїв і проводиться під патронатом Ради Європи.

Українські музеї вперше приєднались до цієї акції у 2008 році. Уже декілька сезонів проводить таку акцію і Очаківський музей мариністичного живопису ім. Р.Г. Судковського. В цьому році темою Міжнародного Дня музеїв було обрано – «Елементи».

Як зазначила завідуюча музеєм Бадах О.Г.– «цьогорічна весняна виставка до Міжнародного Дня музеїв, в нашому музеї - нам здається - досить вдало вписується в міжнародну тематику, бо людина, яка сьогодні представила свої роботи на ваш розсуд – працює в дуже незвичній, можна сказати – авторській техніці, і велику увагу приділяє саме елементам та деталям. Це – Роман Миколайович Божко.

Він народився 2 грудня 1959 року в Миколаєві. Перші його кроки в образотворчому мистецтві були зроблені під час строкової служби в лавах Радянської Армії, в клубі військової частини, де він служив. Після повернення до рідного міста, бажання продовжувати самовираження у мистецтві не зникло, а дало поштовх закінчити курси художника-оформлювача та вступити до миколаївського об’єднання народної творчості «Прибужжя». У 90-х роках Роман Миколайович працював у Миколаївському Російському драматичному театрі бутафором.

Свої перші твори художник виставляв у Миколаївському художньому музеї ім. В.В. Верещагіна та у виставковому залі Миколаївського Будинку Художників.
Заняття живописом Роман Миколайович не припиняв ніколи. Та з 2000-го року – по теперішній час – він пише не просто для розваги, а осмислює кожну свою роботу, кожен сюжет, кожен мазок, бо живопис став для нього невід’ємною частиною життя.

Р.М. Божко створив свій авторський почерк і колорит, який не можна сплутати ні з ким іншим. Тематика його творів – це фантазії художника. Вони вирізняються неповторним, насиченим кольором та сюжетами, які настільки різноманітні, що серед них можна побачити портрети, натюрморти, пейзажі, жанрові та історичні картинки та багато іншого.

На виставці – це «Місячна ніч на Дніпро-Бузькому лимані»,«Наполеонівські війни», «Монастир у горах», «Весна на дворі», «Сніданок у саду», Циганський табір», Бузок», «Безіменний замок», «Лінійний корабель», «Собор», «Літній день на річці» та ін.. Всього – 31 робота.

Під час заходу у музеї звучало багато музики та поезії.

Власними віршами («Что такое музыка», «Навеянное работами М.Р. Лагранж», «Что такое счастье?») - радувала присутніх своїми віршами молода очаківська поетеса - Світлана Курінна.

А вихованці очаківської музичної школи – наповнювали залу неповторними звуками музики. Олександр Горбачов натхненно виконав «Сонату» В. Моцарта.

Ніжно лилася мелодія «Адажіо» Томазо Альбіноні у виконанні дуету (фортепіано та синтезатор) Олександри Єлістратової та Ганни Смислової, які виконали ще й сольні номери «Лібер-Танго» (О. Єлістратова» і «Бесса-Мемуччо (Г. Сміслова).

Серйозним акцентом у музичній програмі прозвучали твори «Етюд» та «Марш-гротеск» у виконанні Вікторії Маковейчук та Ольги Геро.

 

Завідуюча музеєм – Бадах О.Г.
Фотографії – Куліков О.І.