Зимівля риб у Чорному морі




У Чорному морі мешкають близько 184 -х видів і підвидів риб. Зимовий період риби переносять по-різному. З настанням зими у водоймах відбуваються великі зміни, які впливають на поведінку підводних мешканців. Знижується температура води, поступово зменшується світлий період доби. Потім деякі водойми вкриваються крижаним покривом, зверху його завалює сніг - освітленість падає ще сильніше. Довгі 4 місяці підводні мешканці існують в умовах холоду, дефіциту кисню і напівтемряви. У період зимівлі у риб різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, сповільнюються процеси росту, знижується частота серцевих скорочень, швидкість обміну речовин в організмі сповільнюється і підтримується за рахунок накопичених влітку жирових запасів жиру. 

Велика частина риб Чорного моря протягом року робить кілька міграцій, пов’язаних з різними періодами в їхньому житті. Однією з таких міграцій є зимувальна, яка відбувається зазвичай в осінній період, коли з пониженням температури морської води, косяки риб спрямовуються в більш південні, глибоководні райони Чорного моря, деякі види мігрують до зимувальних ям. Тут в морських глибинах вони й зимують. Більшість риб Чорного моря відноситься до теплолюбних видів, які і здійснюють такі міграції. Лише деякі риби Чорного моря відносяться до представників холодолюбивої іхтіофауни, які і взимку ведуть активний спосіб життя. До таких видів відносяться шпрот, мерланг, глоса, катран, морська лисиця (скат), лосось чорноморський, ці риби тримаються у холодних шарах води та розмножуються з осені до весни.

Води Чорного моря, як правило, не схильні до замерзання. Однак в дуже суворі та тривалі зими північна частина моря може покриватися льодом, проте це буває не частіше, ніж раз на кілька десятків років, а ось затоки та лимани з настанням морозів вкриваються кригою.  У зимовий період із-за наявності товстого шару льоду на окремих ділянках водойми, вкритого снігом, немає доступу повітря з атмосфери до води, світовий потік не проходить через сніговий покрив. Природа пристосувалась до того, що рибі досить того кисню, який встиг розчинитись у воді до утворення льодоставу.

Особлива небезпека для підводних мешканців настає наприкінці зими, після тривалого льодоставу. Наявність кисню в цей період значно зменшується і в деяких частинах водойм утворюються, так звані, мертві зони. В цей момент риба масово виходить із зимувальних ям в пошуках багатих на кисень джерел. Якщо до того часу не настане відлига і в сковані кригою водойми не надійде вода, насичена киснем, врятувати рибу зможе тільки людина.

Як же зберегти рибні запаси? Необхідно насамперед очистити з поверхні льоду сніг, прорубувати лунки розміром 1м х 1м та встановлювати в них снопи очерету, вкривати їх гілками, соломою для попередження від замерзання.

Зимівля дуже важливий в житті риби час і нам необхідно приходити їй на допомогу в потрібний момент. Тільки загальними зусиллями ми зуміємо зберегти рибні запаси наших водойм. 

Шановні рибалки-любителі в цей час багато залежить від Вас! Якщо ви не маєте змоги самі проводити вищевказані заходи, то повідомляйте про виникнення явищ задухи органи рибоохорони.

Чорноморський рибоохоронний патруль