Творчий шлях продовжується




Дуже насиченим було творче життя музичної школи міста Очакова останні чотири місяці. Оскільки травень та червень не можна було займатися з учнями через карантинні обмеження, викладачі використали цей час для самовдосконалення та ретельного підбору програм для учнів з урахуванням не тільки програмних вимог до академічних концертів, але й і конкурсних програм.

Найактивнішу участь взяли викладачі Очаківської музичної школи у обласному конкурсі на кращу авторську програму серед викладачів мистецьких шкіл Миколаївської області та стали лауреатами цього конкурсу: Кравченко Ольга Миколаївна у номінації «Теоретичні дисціплини 1-4 класи», Домбровська Віра Архипівна у номінації «Фортепіно 1-2 класи», Робулець Світлана Олександрівна – «Фортепіано 1 - 4 класи», за що були нагороджені Почесними грамотами і підвищили свою кваліфікаційну категорію.

   

Тепер ми працюємо за власними програмами, які розповсюджені  у всіх мистецьких закладах області.

Допомагає нам у підвищенні педагогічної та виконавської майстерності завідуюча фортепіанним відділом Миколаївського фахового коледжу музичного мистецтва Матвеєва Марина В’ячеславівна, яка, навіть, у відпустці 1 серпня приїхала в Очаків з концертом і вразила нас виступами своїх вихованців. Другий концерт її класу відбувся 25 жовтня, де учні та студенти виступили з новими програмами.

Встигли викладачі провести і всі заплановані відкриті уроки та методичні доповіді, відвідати курси підвищення кваліфікації.

21 серпня у музичній вітальні ОВІМ ім. О.В. Суворова відбувся святковий концерт «До Дня Незалежності - від незалежних духом», присвячений творчості видатних композиторів Людвига ван Бетховена та Едварда Гріга, на якому були виконані Концерти для фортепіано з оркестром цих композиторів – самий складний для виконання жанр. Твори виконувалися напам’ять викладачами Швець О.О. та Робулець С.О., що стало добрим прикладом для учнів напередодні навчального року. Вони насолодились також і сучасною музикою у виконанні фортепіанного дуету «Ренесанс».

Ці заходи відвідують не тільки учні музичної школи та їх батьки, а й юнацтво та молодь, жителі та гості нашого міста, краєзнавці, художники, поети.

І ось як оцінили виконавську майстерність викладачів та учнів музичної школи міста Очакова на Другому Міжнародному відкритому фестивалі – конкурсі «Лиманські зорі» (Миколаїв - 2020) в номінації «Фортепіано»:

1. Долотов Андрій 2 клас (викл. Робулець С.О.) – категорія 6-7 років – 3 місце та Диплом «Родзинка фестивалю».

2.Бояр Юлія 3 клас (викл. Робулець С.О.) – категорія 6-7 років – 2 місце та Диплом «Зіронька міста Очакова».

   

3. Довгошиєнко Дар’я 3 клас (викл. Робулець С.О.) – категорія 8-9 років – 2 місце та Диплом «За чуттєвість виконання».


Довгошиєнко Дар’я 3 клас зі своїм викладачем Робулець С.О.

4. Фомін Ілля 3 клас (викл. Робулець С.О.) – категорія 10-11 років – 2 місце та Диплом «Піаніст – віртуоз».

5. Савич Ілана 4 клас (викл. Робулець С.О.) – категорія 8-9 років – 1 місце.

   

6. Ергешева Олександра 5 клас (викл. Швець О.О.) – категорія 10-11 років – 1 місце та диплом «Яскраве виконання».

7. Горбачов Олександр 8 клас (викл. Домбровська В.А.) – категорія 14-15 років – 1 місце.


Горбачов Олександр зі своїм викладачем Домбровською В.А.

 
Горбачов Олександр зі своїм викладачем Домбровською В.А.
 

8. Фортепіанний дует «Ренесанс» (викладачі Робулець С.О., Швець О.О.)  - категорія «Майстер» - 1 місце і особовий сертифікат.


Фортепіанний дует «Ренесанс»

Викладачі Робулець С.О., Швець О.О., Домбровська В.А. нагороджені «Подякою за плідну самовіддану працю, вагомий внесок у розвиток культури суспільства та естетичне виховання молоді, фахову майстерність, сприяння розвитку високо-естетичних навичок особистості, високий професійний рівень підготовки учнів до фестивалю-конкурсу», а Робулець С.О. ще й нагородили Сертифікатом «Кращий керівник».

Журі відзначило, що зі 100 учасників конкурсу було лише 2 виступи викладачів – це дуети «Ренесанс» та  «Капріччіо» з Херсонскої ДМШ №3. Тому наш дует відзначили особовим подарунком – книгами членів журі  з їх автографами. Всі учасники отримали ексклюзивні статуетки фестивалю.

Завдяки дистанційній формі проведення дуже поширилась географія конкурсу. По-перше, він став Міжнародним завдяки учасникам з Польші, Беларусі, Молдови. По-друге, брали участь школи естетичного виховання з усіх куточків України: Миколаїва, Одеси, Херсона, Кропівницького, Дніпра, Нової Каховки, Хмельницька, Чернівців, Шостки, Мелітополя, Донецька,  Слов’янська, Краматорська, Павлограду, Дніпрорудного, Доброславу, Тетіва, Жмеринки, Кривого Озера, Чугуїва, Харківської та Чернивецької областей.

Ось такі вражаючі результати, за якими стоїть ретельна робота і учнів, і викладачів Очаківської музичної школи. Попереду конкурс вокалістів. Але про це – особова стаття. Додамо тільки, що випускниця та лауреат багатьох конкурсів піаністів Кулай Анастасія, закінчивши школу по класу фортепіано, навчається тепер на відділі сольного співу і теж стала лауреатом 2 премії Всеукраїнського фестивалю – конкурсу мистецтв «Мелодія моєї мрії» (викл. Раславська І.В.)

Не зайвим буде розповісти про цих обдарованих учнів. Долотова Андрія та його молодшу сестричку Дар’ю, яка навчається у 1 класі, виховує бабуся Віра Іванівна. Відразу ж вони придбали фортепіано, тому що   розуміють важливість самостійної домашньої роботи, без якої не прийде успіх. Це особлива специфіка навчання. Діти працюють із задоволенням, їх не треба заставляти.

Фомін Ілля – дуже обдарований учень, який не тільки виконує складні твори, опановує октавну техніку, джазові імпровізації, а й робить свої обробки, які завжди чекають і учні, і батьки на класних концертах. Доречи, у обох хлопців дідусі грали у духовому оркестрі і залишились любителями музики на все життя, що й посприяло успіху онуків.

Горбачов Олександр вже з молодших класів демонстрував не аби яку техніку. Тому на міських та обласних заходах він завжди перший. Сашко лауреат багатьох конкурсів піаністів і дуже вдячний своєму викладачу, творчій та ініціативній людині  Домбровській Вірі Архипівні.

Не зважаючи на свій малий вік, Довгошиєнко Дар’я вже була лауреатом 1 премії. Це дуже обдарована,  працездатна та відповідальна дитина. Ці якості їй допомагає розвивати і всіляко підтримує вся велика родина. А виховує її прабабуся, яка допомагає так організувати домашні заняття, щоб встигати бути відмінницею і у загальноосвітній школі, і на двох відділеннях музичної школи (відділ сольного співу та фортепіанний).

Бояр Юлія всіх у родині захопила музикою. Кожну хвилинку вдома вона намагається пограти. Пам’ятає репертуар за всі роки навчання. Тому її виконання завжди впевнене та артистичне. А захоплень у Юлі ой як багато!

Ергешева Олександра дуже старанна, музикальна , гнучка, слухняна. Тай як же можна не дослухатися до такої талановитої піаністки, як її викладач Швець Ольга Олександрівна! Це її перша участь у конкурсі і, сподіваємось, не остання.

Савич Ілана виступає з 5 років. Тому ій не страшна ніяка аудиторія. А ось зробити запис виявилося не так просто. І не тільки Ілані, а й всім учасникам. Вони звикли до підтримки аудиторії, а на камеру грати набагато складніше, треба настроїтися, бо кожний звук як на долоні, помилитися не можна.  І не всім це вдається. Тепер у зв’язку з карантинними обмеженнями конкурси проводяться тільки дистанційно і дітям прийшлось негайно перестроюватися. І їм це вдалося!

І все ж вони чекають справжніх виступів і на академконцертах, і на батьківських зборах, і на різноманітних конкурсах і тематичних концертах. Бо живу музику не замінить ніщо!

Завідуюча фортепіанним відділом, старший викладач Робулець С.О.