Заповідний Кінбурн очима дітей




Незважаючи на зимовий період, Кінбурнська коса залишається місцем проведення різноманітних екоосвітніх заходів, які об’єднують учнів - юних захисників природи, батьків, вчителів та працівників природно-заповідних парків. Близькість Ягорлицької затоки – водно-болотного угіддя міжнародного значення, надає можливість школярам, під час захоплюючих подорожей, не тільки помилуватися зимовими краєвидами, а і реальними діями допомогти її мешканцям взимку.

Два тижня на Кінбурнській косі тривав традиційний екологічний марафон «Збережемо водно-болотні угіддя – збережемо Кінбурн!». Його учасники – учні Василівської та Покровської шкіл вчилися визнавати справжню цінність водно-болотних угідь та з задоволенням внесли свою часточку для їх збереження. Кожна школа підготувала фоторепортаж, завдяки чому ми маємо можливість дізнатися про все, що відбувалося на території заповідного Кінбурна.

Василівська ЗОШ І-ІІІ ст.

Під час «Дня водно - болотних угідь» у школі пройшла презентація, присвячена Ягорлицької затоці: «Ягорлик – справжня цінність водно-болотних угідь Кінбурна». Учні школи Юлія Вакуленко та Настя Кубріна визначені найкращими знавцями природи Кінбурнської коси.

Ученики Васильевской школы. Кинбурнская коса

Десять учнів Василівської школи є членами дитячої групи Українського товариства охорони птахів. Вони систематично проводять спостереження, а дані про побачених птахів заносять у щоденники спостережень, узагальнюють та відправляють у центр Українського товариства охорони птахів.

Людська турбота про птахів в зимовий період ніколи не була і не буде зайвою. Відчути себе справжніми «друзями природи» та допомогти живим мешканцям коси пережити зиму – такий шанс отримали учні школи – члени шкільного міні-парку, які під наглядом працівників Василівського науково-дослідного природоохоронного відділення НПП «Білобережжя Святослава», відправилися на пошук стаціонарної годівниці для птахів.

   

Діти допомогли розчистити місце підгодівлі та насипати прикорм.

У школі підбили підсумки І етапу акції «Від ялинки до ікринки», її переможцем визнано 8 клас (класний керівник Вакуленко Г.О.). Вони зібрали новорічні ялинки на «гнізда» для риб, подарувавши ялинкам друге життя. Це допоможе примножити чисельність рибних запасів на Кінбурнській косі.

Серед юних дослідників природи багато талановитих дітей.

Конкурс малюнків «Мешканці водно-болотних угідь очима дітей»

Переможцями творчого конкурсу серед учнів Василівської школи стали:

Кирило Калина

Денис Цветков

Юлія Вакуленко

Володимир Твердовський

Дмитро Шуткевич

Покровська школа

Конкурсна програма «Найкращі знавці водоплавних птахів, під час якої за звання кращих знавців змагалися три команди. Екологічні ігри, ребуси, загадки та головоломки не залишила байдужими її учасників. Птахів вчилися розпізнавати та малювати, іноді всією дружньою командою.

Серед команди першокласників «Кулички» кращими визнані: Владислав Селицький, Анастасія Ізбаш та Єва Надобко.

У команди «Орли» - Сергій Книга, Сергій Гопкало, Дмитро Філіпенко, Юрій Красніков та Єлизавета Книга.

Переможцями стали «Орлята» - Степан та Костянтин Приладишеві, Нікіта Тимченко, Дар’я Надобко та Єлизавета Книга.

   

Морозним подихом зачаровує зима Кінбурнську косу, щоб вона змогла відпочити до весни. І поки природа спить, зимуючі птахи та звірі багато в чому залежать від нас, людей, нашої доброти, щедрості і милосердя.

У день турботи про мешканців водно - болотних угідь учні Покровської школи під керівництвом вчителя біології І.В. Щеглової, відправились на узбережжя Ягорлицької затоки, заздалегідь приготував «гостинці» для її пернатих мешканців.

Діти з задоволенням спостерігали за красенями – лебедями, знайомилися з таємницями Ягорлицької затоки, яка є більш чистою та солоною ніж море. Діти дізнались про особливості зимівлі лебедів та інших водоплавних птахів, чим і як вони живляться. Школярі з захопленням розсипали принесені смаколики для лебедів та інших пернатих на узбережжі затоки.


Єва Надобко та Артем Бородін

4
Настя Книга та Юрій Красніков


Настя Писарєва та Настя Ізбаш

 
Настя Писарєва та Настя Ізбаш
 


Ян Ільний


Владислав Селицький

 
Владислав Селицький
 

Пів час екологічного марафону відважні школярі відправилися на пошук орланів – білохвостів, що кожну зиму прилітають на Кінбурнську косу. Діти побували у пункті спостережень за птахами НПП «Білобережжя Святослава», а від працівника парку Дмитра Бородіна дізналися, що орлани – справжні «санітари» водно-болотних угідь: ловлять переважно ослаблених та хворих птахів, тим самим підтримують ділянки узбереж у сприятливому екологічному стані. Учасники екскурсії з задоволенням спостерігали за птахами та милувалися краєвидами Кінбурнської коси.

Конкурс малюнків «Мешканці водно-болотних угідь очима дітей»

Переможці конкурсу – учні Покровської школи: Анастасія Писарєва, Єва Надобко, Владислав Селицький

Єлизавета Книга, Анастасія Книга, Дар’я Надобко

Екологічний марафон закінчився, але заходи, спрямовані на підтримку живих мешканців коси, продовжуються та об’єднують юних природоохоронців навколо природно-заповідних парків.

НПП «Білобережжя Святослава» та РЛП «Кінбурнська коса» щиро дякує адміністраціям Василівської та Покровської шкіл, вчителям: Щегловій І.В. (Покровська школа), Карачевської Г.Е. (Василівська ЗОШ), батькам учнів за підтримку еколого-освітніх заходів, присвячених відзначенню Міжнародного дня водно-болотних угідь і сподівається на подальшу плідну співпрацю.

І.Форманюк,
провідний фахівець з екологічної освіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»