Бібліотечні обереги




Обереги, народні іграшки, предмети ручної роботи – унікальні явища культури, тісно пов’язані з різними явищами життя. Вони здатні зацікавити дітей і дорослих.

Користувачі Очаківської міської бібліотеки не лише активні читачі, а ще й талановиті  і щедрі люди. Інтер’єр нашої бібліотеки прикрашають поробки Припутнєвої Аріни, Зарічної Тетяни, Рибалко Любові Петрівни, Рябєвої Олени Миколаївни та багатьох  інших майстринь. Їх вироби це потужні бібліотечні обереги, такі своєрідні акумулятори думок народних майстринь.


Активна читачка Рибалко Любов Петрівна і її вироби.


Вазою з цементу та старого рушничка любуються всі читачі читальної зали

 
Вазою з цементу та старого рушничка любуються всі читачі читальної зали
 


Аріна Припутнєва зі своїми поробками

 
Аріна Припутнєва зі своїми поробками
 


Вироби Припутнєвої Аріни

Вироби майстрині з с. Куцуруб, виноградаря, читачки Зарічної Тетяни  

Карта України та композиція з дитячого журналу «Жасмин» виготовлені Зарічною Тетяною

 


Серед квітів на вікні ляльки обереги та сова — символ мудрості

Про черговий подарунок від Рябєвої Олени Миколаївни хочеться розповісти. Олена Миколаївна є читачкою міської бібліотеки, їй до вподоби жіночі романи, детективи і цікаві життєві історії, а також вона майстриня в’язання. І вже другий рік поспіль дарує бібліотеці гарні в’язані поробки, символи року та ін.


Символи роду українського

 
Символи роду українського
 


Українська родина, робота Рябєвої Олени Миколаївни

Новій подарованій композиції ми дали назву «Українська родина», це символ святині народу, берегині душі людської, у в’язаних виробах майстрині закладена позитивна енергія, любов і добрі почуття, вони мають в собі відбиток світлих думок та гарного настрою.

Кожен елемент це символ: квітка соняшника – головний слов’янський оберіг, символ Сонця, глечик на огорожі – символ води, дому як повної чаші і сторожовий, яйце під куркою – продовження роду, віночок зі стрічками на голові господині – символ нескінченності й безпосередності роду, зростання благополуччя, півень – провісник дня, сторож добра проти зла, символ світла, свиня - символ плодючості і матеріального багатства.

Чого й ми, бібліотекарі, бажаємо всім нашим читачам.


Кожній поробці своє місце

Ганна Біла, завідувачка міської бібліотеки