Очаків втрачений та колишній




26 вересня у Очаківському військово-історичному музеї відкрилася фотовиставка «Утраченный город», в основу якої покладені фото будівель, вулиць та краєвидів Очакова минулого та, навіть, позаминулого століть із колекції Віктора Кравченка, а також презентовані цікаві знімки Віктора Шибанова та фото з домашніх альбомів містян. Про це, відкриваючи виставку, сказала завідувач музею А.Ю. Захарова.

Анжеліка Юріївна розповіла, що Віктор Олександрович Кравченко працював зварювальником на рибокомбінаті, а у вільні хвилини любив фотографувати. На його фото постають окремі миті з життя міста. А ще Віктор Олександрович свого часу був членом ради меморіального музею ім. П.П. Шмідта та оформив там альбом «Історія Очакова», який також наразі представлений у експозиції виставки.

Завідувач музею вручила Подяку доньці Віктора Олександровича – Оксані Вікторівні за люб'язно надані фотороботи батька, а також усім іншим, хто відгукнувся на прохання працівників музею, та теж поділився своїми фото – В.М. Паську, Л.М. Колпаковій, В.В. Манжосу, В.М. Чудному, І.В. Пічугіну, В.М. Шибанову, О.І. Гриценку та ін.

Анжеліка Юріївна звернула увагу гостей на те, що деякі фото не мають позначення, що на них зображено, тому що по них довго точилися суперечки з цього приводу. Та коли, зрештою, істина була встановлена, то вирішили, що й для відвідувачів теж цікаво буде зберегти певну інтригу, щоб вони напружили пам'ять та пригадали те, що колись було нею зафіксовано, адже так набагато цікавіше.

Також, завідувач музею презентувала перший випуск краєзнавчого літературно-художнього альманаху про Очаків та очаківців «Южный город», зазначивши, що, на жаль, на відкриття не зміг прийти автор ідеї та головний організатор його створення В.В. Шпильовий.

   

Своїми спогадами про В.О. Кравченка поділилася з присутніми Л.М. Колпакова. Лідія Миколаївна розповіла, що, виявляється, у Віктора Олександровича крім фото були ще й інші захоплення – він колекціонував фото різноманітних кованих огороджень та рушники.

   

«На жаль, важливість того, що роблять такі люди, як Віктор Олександрович, ми помічаємо лише після того, як їх не стає», - підкреслила вона та додала, що виставка може бути цікавою не лише людям зрілого віку, а й молоді. Адже це документальні свідчення історії міста, яку потрібно знати та берегти. Лідія Миколаївна також звернула увагу на високу професійність робіт ще одного автора, колишнього фотокореспондента «Чорноморської зірки» та свого колеги В.М. Шибанова, підтвердженням чого є те, що його роботи часто використовуються у різних виданнях, та, на жаль, не завжди з зазначенням прізвища автора, вже перейшовши, практично, у статус «народних».

На необхідності вивчення та збереження історії Очакова наголосили й інші виступаючі – депутат Миколаївської обласної ради Х.З. Гемаєв, депутат Очаківської міської ради А.С. Могилевська та секретар міської ради В.В. Кифоренко.

Зокрема, Алла Сергіївна зазначила, що виставку краще було б назвати не «Утраченный город», а «Прошлый Очаков», адже хоч деякі будівлі, протягом десятків і сотень років, на жаль, втрачені остаточно, та є багато й таких, що просто змінили своє «обличчя».

Й вона сама була свідком того, як відбудовувався, підіймаючись з руїн, повоєнний Очаків. А ще, на думку Алли Сергіївни, дуже важливо об'єднати зусилля, щоб відстояти, захистити для усіх наступних поколінь ті історичні пам'ятки минулих епох, що нині стоять «на порозі» кінцевої втрати, не дати їм остаточно зруйнуватися. Адже це те, що становить нашу історико-культурну спадщину, яку ми маємо передати нашим нащадкам.

А далі Анжеліка Юріївна запросила гостей насолодитися виставкою та переглянути експоновані фото, що вони залюбки і робили, збираючись біля них окремими групами, та дружно відновлюючи у пам'яті картини з минулого рідного міста.

Л. Кочмар
Фото автора
Газета «Чорноморська зірка» №41 від 05.10.2018