1 квітня – Міжнародний день зустрічі птахів




У перші дні квітня на Очаківщині учні шкіл та вихованці дитячих садків традиційно зустрічають птахів.


День зустрічі птахів в Очаківської ЗОШ №2

Міжнародне свято зустрічі перельотних птахів, яке відзначають 1 квітня, існує більш ста років. Одна із найстаріших традицій – розвішування в цей день шпаківень, синичників і інших «будиночків» з кожним роком стає більш актуальною та необхідною оскільки старих, дуплястих дерев стає все менше.

День зустрічі птахів в очаківських школах
Шпаківню виготовила учениця 3 класу Очаківської ЗОШ №4 Марія Собко

 
Шпаківню виготовила учениця 3 класу Очаківської ЗОШ №4 Марія Собко
 

Працівники екоосвіти природно-заповідних парків запрошують всіх бажаючих долучитися до акції «Зробимо домівку для пернатого друга», яка починається у березні. Ії учасники - школярі та вихованці дитячих садків за допомогою рідних, вчителів і вихователів виготовляють та розвішують на подвір’ях шпаківні і дуплянки.

День зустрічі птахів

Організатор акції – вчитель біології і екології ЗОШ №2 Н.В. Безлепкіна відзначила кращих учасників, всі вони отримали буклети-путівники по національному природному парку «Білобережжя Святослава»
Найактивніші учасники акції – учні 1А класу: Артем Швець, Катерина Горбатюк, Любов Кобзар та Тетяна Іщук

Учні 2-х класів:Олександр Гінкулов (2А клас), Артем Толкачов, Альона Сірко, Маргарита Бусуріна та Ксенія Кисельова (2Б клас);

Учні 3-х класів: Кіра Плохотнюк та Марадудова Карина (3А клас) Цингалов Андрій (3Б клас)

День зустрічі птахів в очаківських школах

   

День зустрічі птахів. Очаків

Підтримують учасників екологічних акцій учні 10 класу: Олексій Польшин, Владислав Лясота, Дмитро Шиян, Дмитро Гатальский, Володимир Безлепкін, Влас Сиплівенкота та учень 11 класу Данил Сіора

Перші 12 шпаківень, зроблених учнями початкових класів Очаківської ЗОШ №2 згодом стануть домівкою для птахів, що мешкають на території НПП «Білобережжя Святослава». Вони стануть об’єктом спостережень та будуть прикрашати екологічну стежку «Дубовий гайок».

Дякуємо учасникам акції та всім дорослим за допомогу птахам та нагадуємо про історію екологічного свята.

Міжнародний день птахів проходить щороку в рамках програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера» і не випадково його відзначають саме в квітні. 19.03.1902 р. (за новим стилем 1 квітня) урядами Германії, Австро-Угорщини, Бельгії, Іспанії, Франції, Греції, Люксембурга, Монако, Португалії, Швеції та Швейцарії було укладено «Міжнародну конвенцію про охорону птахів, корисних у сільському господарстві». Конвенція вступила в силу 12(25).12.2005р. По Версальському мирному договору 1919 р. конвенція залишилась у силі. У 1950 р. (18 жовтня) вона замінена Міжнародною конвенцією по охороні птахів. Але для частини країн конвенція залишалась дійсною з 1902 р.

День птахів – це не лише річниця Конвенції, а й час повернення пернатих з вирію. На Очаківщині протягом року перебуває біля 300 видів птахів. Тут проходить потужний Причорноморський міграційний коридор.

Щовесни ми зустрічаємо птахів, а для окремих пернатих встановлюємо штучні гнізда – шпаківні, дуплянки, а на Кінбурнській косі навіть острови та острівці для куликів, мартинів та качок. Особливо успішними є острови на оз. Лопшуне у с. Покровка, які підтримують у належному стані працівники РЛП «Кінбурнська коса». На них охоче поселяються навіть «червонокнижні птахи» - кулик-довгоніг (ходуличник) та чоботар (фото Костянтина Редінова).

 

Птахи – справжня окраса природи. Вони чарують нас розмаїттям свого оперення, гнучкістю поведінки та співом. Неоціненну користь приносять птахи людині, вони контролюють баланс популяції комах. Пара синиць може «обробити» за день близько 40 дерев та кущів, збираючи з них шкідників. Птахи надають природі неповторного колориту. Крім цього, птахи створюють необхідний ланцюг у ряді живих істот, забезпечують рівновагу в боротьбі за існування у тваринному світі. Зверніть увагу на проблеми збереження пташиного світу! Ми повинні створювати всі умови щоб їх життя було комфортним і вони кожного року повертались до нас!

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»