«Музей – особый вид искусства…»




8 лютого очаківський музей мариністичного живопису ім. Р.Г. Судковського приймав у себе в гостях друзів та прихильників музею, знайомлячи їх з виставкою, назвою якої став перший рядок вірша, що дуже влучно визначає сутність музею:

Музей – особый вид искусства…
Самостоятельный вполне.
Музею свойственны – и муза, и музыка!
Не просто так…
Ведь память с красотой в союзе –
Живут в его запасниках.

Кожен рік фонди очаківського художнього музею поповнюються новими експонатами. І це, в основному – дарунки художників та колекціонерів.

Одним з найперших і найдорожчих, за більш як 35-річну історію музею, залишається дарунок правнука Руфима Гавриловича Судковського – Володимира Лагранжа. Його батько – Руфим Лагранж - молодший син доньки художника Маргарити, був кінооператором. Він пішов з життя, коли Володимир був ще дитиною, та син назавжди запам’ятав слова, які дуже часто звучали у родині (мати Володимира теж була фотографом) і чарували малого – «фотоапарат», «об’єктив», «Лєйка». Для хлопчика вони були такими ж звичними як «цукерка», «хліб», «лазня» (зі спогадів Володимира). Батьківський талант передався синові, який з двадцяти років почав займатися цим непростим ремеслом. За багаторічну творчу діяльність Володимир Руфимович брав участь у багатьох фотоконкурсах та виставках, бував у закордонних відрядженнях та поїздках. Та, напевно, приїзд на Україну, до Очакова, у 2010-му році – був для нього найбільш значимим у житті, бо дав можливість доторкнутися до своїх витоків – батьківщини Великого прадіда, 160 років з дня народження якого відзначалося у квітневі дні 2010 року.

Збережені нащадками твори Руфима Гавриловича Судковського завжди стають окрасою виставок. Цього разу в експозиції розмістилися - витончені акварелі Олени Петрівни Самокиш-Судковської: портрет «Маргуся в білому», пейзаж «Куточок відпочинку у парку», ілюстрація до «Євгенія Онєгіна» А.С. Пушкіната Маргарити Судковської (Лагранж) - доньки Р.Г. Судковського: «Троянди в синій вазі», «Дрок і троянди», «Іриси» та інші чудові роботи майстринь.

З гордістю приносять в дар музею свої твори і сучасні майстри пензля, які мають за честь демонструвати їх у стінах музею одного з найвідоміших мариністів світу, нашого земляка – Руфима Гавриловича Судковського. Серед них – представники старшого покоління: народний художник України М.М. Прокопенко (роботи - «Червона лава» та «Вечір у садку»), Заслужена художниця України Т.М. Купцова (робота «Місто біля моря»), Заслужений діяч мистецтв України – М.І. Озерний (робота - «Очаківські береги») та більш молода плеяда миколаївських художників: Валентин Меркулов – пленерна робота «Очаківський собор», Тетяна Рябенко – пленерна робота «Хмари», Юлія Гур’єва – «Викрадення Європи».

Художній талант не обминув і представників сучасного покоління очаківців, для яких живопис став змістом життя, та які прийшли у мистецтво не за освітою, а за покликом душі. Серед них – Олександр Громовий, для якого боротьба між істориком-археологом та художником закінчилась перемогою художника – самобутнього і креативного, з його поетичним баченням світу (роботи «Квіти», «Осінь» та ін.). Член Спілки художників «Прибужжя», постійний учасник очаківських пленерів та виставок – Юрій Дзінтарс (робота «Кінбурн») та прихильник очаківської натури – Сергій Шуліка (робота «Вітряки»).

Як завжди емоційно і влучно прозвучав виступ давнього друга музею, почесного працівника культури України А.А. Горчакова. І знову, як завжди, Андрій Анатолійович прийшов не з порожніми руками, подарувавши музею пейзаж одеської художниці Лєкаревої-Нікітіної.

   

Перегляд виставки супроводжувала чудова гра викладача музичної школи М. Багатікової.

Чекаємо усіх шанувальників образотворчого мистецтва!
Сповіщаємо, що музей змінив графік роботи і працює з 9.00 до 18.00 кожного дня, крім понеділка та середи!

Завідуюча музеєм ім. Р.Г. Судковського Бадах О.Г.