На Кінбурнській косі стартувала акція «Я люблю своє узбережжя!» (День перший)




Екологічний проект з очищення заповідних морських узбереж від побутового сміття, який впроваджує Українське товариство охорони птахів завдяки фінансової підтримки Фундації «Кока – Кола» нещодавно стартував на Кінбурнській косі.

23-24 травня на території Національного природного парку «Білобережжя Святослава» та Регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» відбулася акція з прибирання морського узбережжя Кінбурнської стрілки та Покровської коси.

Завдяки дводенній акції було прибрано 20 км морського узбережжя, зібрано 27 кубометрів побутового сміття вагою біля 6 тон. В акції прийняли участь близько 110 волонтерів, хоча була запланована участь лише 50. Важливо, що сміття не лише зібрано та відсортовано, а й вивезено на полігон твердих побутових відходів за межі природно-заповідних територій.

В перший день «екологічний десант» висадився на Кінбурнській стрілці, більша частина якої належить до території НПП «Білобережжя Святослава». Саме тут, з метою зменшення об’єму пластикового сміття, і як результат, зменшення витрат на його перевезення, працівниками НПП було випробувано саморобний ручний прес.

   

Цього ж дня учасники заходу провели круглий стіл, де обговорили результати проведеної акції та обмінялися думками щодо проблем раціонального підходу до управління водними ресурсами та сміттям у прибережній зоні природоохоронних територій НПП «Білобережжя Святослава» та РЛП «Кінбурнська коса».

У обговоренні прийняли участь працівники природно-заповідних парків, місцеві жителі, представники природоохоронних організацій, волонтери з міста Очакова та Миколаєва та представники ЗМІ, серед яких:

 - Юрій Козловський, директор НПП «Білобережжя Святослава»;
 - Зіновій Петрович, директор РЛП «Кінбурнська коса»;
 - Вікторія Шевчук, координатор проекту «Я люблю своє узбережжя!»;
 - Валерій Горлачук, доктор економічних наук, професор Чорноморського університету ім. Петра Могили, завідуючий кафедри економіки, підприємництва та землеустрою;
- Тетяна Чичкалюк, кандидат економічних наук, доцент Університету «Україна»;

- Олег Деркач, завідуючий науковим відділом регіонального ландшафтного парку «Тилігульський», заслужений природоохоронець України, фотохудожник;
- Наталія Христова, журналіст обласної газети «Вечерний Николаев»;

   

Також учасниками акції та круглого столу були представники Миколаївського обласного радіо, кореспонденти обласного телебачення та місцевих ЗМІ.

Форманюк І.В.,
провідний фахівець з екоосвіти
РЛП «Кінбурнська коса» та
НПП «Білобережжя Святослава»