Учні Очаківської ЗОШ №2 першими зустрічали птахів




Птахи – це пісня і політ, символ волі і простору, вони піднімаються вище гір і хмар, перелітають пустелі, моря, океани, щоб після важкого перельоту повернутися на батьківщину.

За народними повір’ями птахи завжди були провісниками весни, і навіть в той час люди не могли не помічати користь, яку ті їм приносили. Тому розорення пташиного гнізда, а тим більше вбивство птаха, вважалося великим гріхом
Першими, ще у лютому, на Очаківщину повертаються степові та польові жайворонки, у березні – летять гуси, граки, журавлі, чайки, баклани, дятли - крутиголовки. Пернаті, які найчастіше оселяються у штучних гніздівлях: шпаки, синиці, польові горобці, взагалі в нашій місцевості зимують.

В наслідку вирубки старих дуплястих дерев в лісосмугах та парках, багатьом птахам залишається все менше місць для гніздування.
Найбільш потребують дерев’яних «квартир» великі синиці, але найчастіше в них оселяються саме шпаки. Щоб у Вас оселились синиці, потрібно зробити діаметр льотку штучної гніздівлі 3,5 см, і повішати його на висоті 2-4,5 м. У птахів існує конкуренція за гнізда, тому розмір льотку є дуже важливим.

На звернення працівників науки та екоосвіти природно – заповідних об’єктів: РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава» зробити та розвісити у нашому місті шпаківні, дуплянки, синичники тощо, першими відгукнулися школярі Очаківської ЗОШ №2.
3 березня, під гаслом «Зробимо домівку для пернатих», на шкільному подвір’ї зібралися учасники акції майже зі всіх класів, з виготовленими новенькими «будиночками» для птахів.

Плакати та символічні емблеми АЕWА (Міжнародної Конвенції з охорони мігруючих птахів), спеціально розроблені для тих, хто допомагає птахам, отримали учні Очаківської ЗОШ № 2: Тимофій Чорний (1-А), Олеся Кувшинова (1-Б), Анастасія Калюжна та Геннадій Мамрега (2-А), Данило Пісковий (4-А), Степан Левченко (4-Б), Катерина Лукащук та Кароліна Рак (5-А), Олександр Говорун (5-Б), Нікіта Хаіндрава (6-А), Микола Охов (6-Б), Олександра Віняр та Артем Синкевич (7-А), Анна та Анастасія Гуменюк, Нікіта Попков, Артур Бекоєв та Марія Баутіна (7-Б), Дар’я Мазур та Володимир Безлепкін (8 клас), Даніїл Сіора (9 клас) та Дмитро Амонгаєв (10 клас).

Дмитро Дулейко – учню 11 класу надали можливість продемонструвати найкращий «будинок» для птахів зроблений родиною Олесі Кувшинової з 1 Б класу. 

Друга частина акції – розвішування шпаківень, мала несподіване продовження. Учасниками цієї відповідальної справи стали учні 11 класу ЗОШ № 2. Разом з вчителем біології Н.В. Безлепкіною та працівниками заповідних об’єктів було прийнято рішення розвішати шпаківні в історичному місці – біля пам’ятника Суворову. Але перед очима старшокласників відкрилася дуже невиразна панорама.

Незважаючи на таку засміченість, учасники акції з молодим ентузіазмом прийнялися розчищати цю територію.

І після плідної роботи вони вирішили звернутися до міської влади та мешканців прилеглих території про недопущення такого відношення до історичних куточків нашого міста.

Молоді люди сподіваються, що з настанням літнього туристичного сезону гості нашого міста та і місцеві жителі побачать зовсім іншу панораму.

Але, незважаючи на емоції, всі шпаківні для птахів були розвішані. Одинадцятикласники: Дмитро Дулейко, Ярослав Петрович, Владислав Кириловський, Семен Лактюшин, Андрій Железнов та інші хлопці з задоволенням освоювали тонкості нового для них «ремесла».

Працівники заповідних об’єктів подарували Дмитру Дулейко, як справжньому спеціалісту, футболку Товариства охорони птахів України. 

Організатори акції просять жителів Очакова з повагою віднестися до праці школярів та не руйнувати штучні та природні місця гніздування птахів.

У нас ще є можливість побачити у чистих парках і скверах Очакова, особливо в історичних місцях, перших весняних птахів, послухати їх спів та почути звуки довгоочікуваної весны.

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти
РЛП «Кінбурнська коса» та НПП «Білобережжя Святослава»