Україна – територія Гідності і Свободи




В історії України було багато трагічних періодів та подій. В наш час в історію увійшла ще одна подія, яка змінила нашу державу, наш народ, наше життя. Україна стала територією Гідності і Свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року - Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи.

З нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи в Очаківській міській бібліотеці розгорнуто книжковий перегляд «Україна – територія Гідності і Свободи» на якому представлені видання вітчизняних авторів. Книги розповідають про героїв і перебіг Революції Гідності, що пробудила у душі кожного українця нестримний потяг до свободи та волі. Саме про це йдеться у творах Олександра Стражного «Менталітет Майдану», та «Майдан. Події-свідчення-менталітет», Марії Матіос «Приватний щоденник. Майдан. Війна», Марка Рудкевича «Я из Небесной Сотни», Галини Дацюк «Янголи Небесної Чоти», Соні Кошкіної «Майдан. Нерозказана історія», Василя Базіва «Армагедон на Майдані»….. та ін.


Патріотична година-зустріч «Україна – територія Гідності і Свободи»


Мовчазливі свідки подій 2014-го року - прапор яким вкривали поранених і прапор з підписами майданівців


Перегляд-інсталяція -Україна - територія Гідності і Свободи

 
Перегляд-інсталяція -Україна - територія Гідності і Свободи
 

21 та 22 листопада бібліотека провела для учнів 11 класу ЗОШ №2 інформаційну годину пам’яті «За Україну, за її волю! Вічна пам'ять героям Небесної Сотні!» та патріотичну годину-зустріч для учнів 8-х класів ЗОШ №1 та №2 «Україна – територія Гідності і Свободи». Бібліотекар Солдатенко Олена ознайомила школярів з етапами Єврореволюції, згадала основні події тих днів.


ЗОШ №2 8 клас патріотична година до Дня Гідності і Свободи


Солдатенко Олена знайомить з книгами, представленими на перегляді - «Україна – територія Гідності і Свободи»

«Минуло чотири роки із того моменту, як загинули герої, яких народила революція Майдану. Чим була революція для кожного з нас? Для когось прогулянкою, для когось війною, для когось новинами по телебаченню. Але в першу чергу Революція Гідності стала для кожного з нас своєрідним мірилом нашої порядності і честі, нашого розуміння свого місця у житті суспільства», - наголошувала гостя заходів Ніколаєва Наталія, учасниця подій Майдану, волонтер, співачка.


Чим була Революція Гідності для кожного з нас...

Зі спогадів Наталі: «На Майдані було мало випадкових людей, загалом усі прийшли для того, щоб змінити Україну на краще. Тож за жодних обставин, як би не було важко, не потрібно опускати руки, і говорити що нічого не можна змінити, адже саме звичайні люди, ті, кого зараз називають Небесною Сотнею на своєму прикладі показали, що це не так, й показали що означає захищати гідність та свободу».


Н.Ніколаєва та учні 11 кл. ЗОШ №2


Н.Ніколаєва учні ЗОШ №2 8 клас класовод Козаченко Л.С.

Сильно і атмосферно, під оплески дітей, звучали патріотичні вірші, пісні, спогади, були слова подяки від школярів і бажання сфотографуватися на згадку про зустріч.


На згадку про зустріч 8 клас ЗОШ №1 і Ніколаєва Наталія

Заходи залишили незгладимий слід в душі кожного присутнього, дали змогу зануритися в події листопада 2013 року, поглянути в очі тому, хто своєю волею, і навіть ціною власного життя допомагав свободі запанувати на рідній Батьківщині.

На прикладі цих зустрічей ми, бібліотекарі, в черговий раз впевнилися, яка в нас патріотична, розумна, чемна молодь. І її не треба виховувати примусово, вона сама згуртовується і розуміє все, що відбувається в Україні…

Ганна Біла,
завідувач бібліотеки