Розпочався осінній призов




Очаківський військовий комісаріат інформує:

З 1 жовтня 2020 року згідно Указу Президента України від 16 січня 2020 року №13/2020 (зі змінами №103/2020 від 23.03.2020 року),  згідно розпорядження Очаківської РДА №40 від 27.03.2020 року (зі змінами №50 від 27.04.2020 року) розпочався осінній призов на строкову військову службу, який триватиме до 31 грудня 2020 р., кожен громадянин України чоловічої статі у віці від 18 до 27 років повинен прибути до військового комісаріату з метою уточнення облікових даних.

Згідно вимог п.8 ст.15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» призовники, яким надійшла повістка Очаківського районного військового комісаріату на прибуття до призовної дільниці для проходження призовної комісії, зобов'язані прибути в пункт і у строк, зазначені в повістці, у разі, якщо за будь-яких обставин повістка не надійшла, громадяни призовного віку зобов'язані з'явитися до призовної дільниці в 10-денний строк з дня початку відповідного чергового призову, визначеного Указом Президента України, а саме з 12 жовтня 2020 року. За неявку до призовної дільниці у визначений термін громадини України призовного віку відповідно до ст.210 та ст.211 Кодексу України «Про адміністративні Правопорушення»  будуть притягнуті до адміністративної відповідальності.

Згідно розпорядження Кабінету Міністрів України №1150-р від 23.09.2020 року «Про затвердження чисельності громадян України, що підлягають призову на строкову військову службу, обсягу видатків для проведення призову у жовтні — грудні 2020 року» призову підлягають 13 570 осіб. Із них до Збройних сил – 7500 осіб, до Державної спеціальної служби транспорту – 600 осіб, Національної гвардії – 4970 осіб, Держприкордонслужби – 500 осіб.

Матеріали щодо осіб, які не з’явились без поважних причин до військового комісаріату будуть направлені до національної поліції для відкриття кримінального провадження згідно із ст. 335 Кримінального кодексу України, що тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі строком до 3 років, а також відповідні списки будуть надаватися до державної прикордонної служби України, державної фіскальної служби, що призведе до проблем при перетині кордону та офіційного працевлаштування призовників.

До відома громадян повідомляємо, що відповідно до рішення Ради Національної Безпеки і Оборони України від 28.08.2014р. «Про невідкладні заходи щодо захисту України, зміцнення її обороноздатності» введеного в дію Указом Президентом України від 24.09.2014р. №744, громадяни, які призиваються на строкову військову службу, не залучаються до виконання завдань в зоні ООС, дотримання цієї вимоги стоїть на суворому контролі у силових відомствах та Президента України.

Соціальні гарантії на які можуть розраховувати громадяни, які будуть призиватися на строкову військову службу:

  • буде виплачуватися грошова допомога у розмірі 4204 гривень;
  • при звільненні в запас їм виплачується вихідна грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів;
  • їм надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад);
  • час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;
  • за ними зберігаються робоче місце та середній заробіток особам, за умови офіційного працевлаштування до призову, згідно ст. 119 «Кодексу законів про працю України»;
  • після звільнення в запас (протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням військового комісаріату) виплачується матеріальна допомога в розмірі:
  • середньої заробітної платні на день призову, але не менше прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які працювали);
  • у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали).  

Кожен громадянин повинен виконати свій конституційний обов’язок та стати на захист нашої держави – України, а не ховатися за спинами дружин та дітей.

Якщо Ви знаєте, де мешкає громадянин, який ухиляється від проходження строкової військової служби, зателефонуйте за телефоном: (05154) 3-08-36.

Військовий комісар
Очаківського районного військового
комісаріату
полковник Г. Леурда