Об’єднуємо наші голоси для збереження птахів




Під таким гаслом, від Очакова до Кінбурнської коси, у природно - заповідних об’єктах, школах та дитячих садках, проходять екоосвітні заходи, приурочені до Всесвітнього дня мігруючих птахів. Серед учасників - учні 2 класу Очаківської ЗОШ №4, учні Василівської ЗОШ, вихованці дитячих садків «Дзвіночок» та «Лісова казка».

Всесвітній день мігруючих птахів відзначається 12-13 травня 2018 р. Історичною передумовою відзначення цього дня стало підписання Міжнародної конвенції з охорони птахів у 2006 році. У 2017 р., під час ХІІ наради Конференції Сторін, провідні організації з охорони птахів, врахувавши важке становище перелітних птахів у всьому світі, оголошують про партнерство та закликають зберігати місця проживання мігруючих птахів по всьому світу.

Всесвітній день мігруючих птахів – це глобальна просвітницька компанія, спрямована на поширення знань про мігруючих птахів, необхідності збереження середовищ їх існування та шляхів їх пересування.
За даними орнітологів, Кінбурнська коса – важлива ділянка Азово-Чорноморського міграційного екокоридору, а для науковців природно - заповідних об’єктів птахи є важливим об’єктом вивчення та збереження. Для птахів на косі встановлені штучні гніздівлі, плавучі платформи та навіть цілі острови.


Колонія рідкісних мартинів на штучному острові на озері Лопушне (РЛП «Кінбурнська коса»)

Спостереження за птахами, що перебувають на Кінбурнській косі, це - вже звичайна справа і для учнів Василівської школи – членів шкільного міні-парку та дитячої групи Товариства охорони птахів (ТОП) України. Протягом 5 років юні дослідники, під керівництвом І.В. Лахтіонової – провідного фахівця з екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава», занотовують у свої щоденники цікаві факти про птахів, яких зустрічають та з задоволенням беруть участь у щорічному конкурсі «Кращий щоденник спостережень за птахами», що проводять працівники науки та екоосвіти НПП «Білобережжя Святослава».

У цьому році журі конкурсу, до складу якого увійшли ст. науковий співробітник Ольга Марчинська, інженер з охорони тваринного світу Юлія Беспалова та провідний фахівець з екоосвіти Ірина Форманюк, визначило два найкращих щоденника спостережень. Їх виконали Іванна Семенюк та Варвара Агафонова. Дівчата вже не перший рік приймають участь в цьому конкурсі, тому вирішили відійти від стандартів. Звичайні записі Іванни перетворилися на невеличкі власні віршики, а для власних фото та віршованих загадок про водоплавних птахів, Варвара змайструвала «Поетичний куб».

Але справжньою родзинкою «Дня мігруючих птахів» на Кінбурнській косі стало свято зустрічі ластівок: «Ластівка з весною…!», яке співпало з масовим прильотом птахів на Кінбурнську косу. Незважаючи на те, що сільська ластівка – це звичайний вид на косі, і гнізда ластівки побудовані майже скрізь у садибах, спостерігати за цими тендітними птахами та досліджувати їх – дуже цікава і корисна справа.

Тому юна дослідниця птахів, переможниця обласного конкурсу «Юний дослідник» – шестикласниця Юлія Вакуленко з задоволенням ділилась цікавими знахідками з учасниками свята - учнями школи.

   

До свята залучилися вихованці дитячого садка «Лісова казка».

Зустрічали ластівок щиро: їм присвятили власні віршики, малюнки та поробки! Згадували про них легенди та народні прикмети!

На їх честь співали, грали та розфарбовували розмальовки!

А ще, за пропозицією організатора свята І.В. Лахтіоновій, визначили такі особливості ластівок, які варто було б запозичити людям – повчитися у цих птахів. Це – працьовитість, наполегливість, старанність, відповідальність, турбота, охайність!

У свою чергу учасники святкового заходу пообіцяли бути уважними до птахів, коли ті будують гнізда та годують пташенят.

«Якщо збудують ластівки своє гніздечко на території садиби, то обов’язково тим господарям буде щастя, бо живуть тут добрі люди»!

День мігруючих птахів відбувся у екоосвітньому класі РЛП «Кінбурнська коса».

Вихованці старшої групи «Горобинка» дитячого садка «Дзвіночок» (вихователь Крутоус С.О.) з задоволенням взяли участь у пізнавальній програмі, присвяченій перелітним птахам нашого краю.

Завдяки відеосюжетам, малюки побачили що відбувається у штучних будиночках, зроблених для птахів протягом гніздування.

Урок поваги до птахів пройшов в Очаківській школі №4 для учнів 2 класу. До Дня мігруючих птахів було проведено пізнавальну програму «Ми у світі не одні – наші друзі перелітні птахи».

Класний керівник А.С. Михлич у цікавій казковій формі розповіла учням про птахів: де живуть, яку користь приносять, про їх «санітарні здібності» та інші цікавинки.

Діти підготували прислів’я та історії про птахів, виконали творчі завдання та переглянули повчальний мультфільм про птахів, які мешкають в нашому краї.

Птахи – це пісня і політ, символ волі і простору, вони піднімаються вище гір і хмар, перелітають пустелі, моря, океани, щоб після важкого перельоту повернутися на батьківщину. Ми повинні створювати всі умови щоб їх життя було комфортним і вони кожного року повертались до нас!