Кінбурнський кенгуру (ВІДЕО)




Так на Кінбурнській косі іноді називають ємуранчика,  як місцеві жителі так і автотуристи, яким ця істота під світло фар досить вправно перестрибує  дорогу. Існує декілька наукових назв цього маленького гризуна, як то: Кандибка пустельний, ємуранчик звичайний, тушкан трипалий, трипалий земляний заєць (Stylodipus telum; Lichtenstein,1823). Він є одним з трьох видів немишовидних гризунів роду кандибка (Stylodipus)  який  єдиний поширений в Україні. Вважається що  у нас представники виду  відносяться до окремого підвиду і  в 1913 році відомим зоологом  Російської імперії, потім ентузіастом заповідної справи в УРСР Олександром Браунером  описаний і систематизований під назвою Ємуранчик Фальц-Фейна S. falzfeini. Цей рідкісний маленький ссавець  розмір якого ледь перевищує 10 см, самка трішки більша до 12 см.,  є також ендеміком Нижньодніпровських пісків. Вид зустрічається лише на незалісненій та неораній територіях.

Ємуранчик Фальц-Фейна

Перевагу віддає біотопам з невисокою трав'яною рослинністю, особливо пасовищам. Переважно це різні, зріджені  асоціації формації Festuceta beckerii.  Площа його розселення фрагментована і знижена в результаті втрати місць проживання і деградації, причиною чого є заліснення та розорювання Нижньодніпровських територій, скорочення випасу до мінімальних значень. Тому цей вразливий вид занесений до I та II видань ЧКУ (1980,1994). Охороняється в Чорноморському заповіднику та НПП «Білобережжя Святослава»,  де щільність виду на окремих ділянках досягає до 30 особин на один гектар.

Осілий зимосплячий вид. Активний у сутінках та вночі. Переходить до сплячого режиму з першими заморозками. Пробуджується наприкінці березня — на початку квітня. Селиться поодинці в простих і розгалужених норах. Живиться в основному злаками. В раціон також входять й інші рослини — молочай, полин, цмин піщаний; а також комахи.

Відтворення представників виду відбувається один раз на рік. Спочатку паруються дорослі самиці, пізніше — самиці, що народилися минулого року. Поява малят припадає на початок червня, коли самиця народжує 3–6 малят. У віці одного місяця вони переходять до самостійного життя. У двомісячному віці досягають розмірів дорослих тварин.

Емуранчик звичайний

На протязі вже майже десяти років науковими співробітниками спочатку РЛП «Кінбурнська коса» а потім національного природного парку «Білобережжя Святослава» проводяться спостереження  на постійних пробних площадках за цими незвичайними та милими звірятками  та динамікою його чисельності. Декілька раз ділянки спостережень мінялись, так як наприклад в  кварталі №53 Очаківського ДЛМГ біля с.Покровка, більше ніж десять років назад була проведена підготовка грунту під посадку сосни. В результаті саджати сосну не наважились, але і ємуранчик з цієї території зник. Через деякий час, протягом  біля трьох років локальна популяція  почала відновлюватись, але з 2018 року його чисельність в цьому кварталі знову  пішла на спад. З 2019 року національним парком  в систему моніторингу  впроваджено  фотофіксацію поведінки представників тваринного світу за допомогою фотопасток. За цей період загалом одержано  біля 200 різноманітних  фото-відеоматеріалів. В травні – червні цього року цільовим  чином спостереження проводились  біля жилої нірки ємуранчика, хоча спочатку вважали що поява нового предмета може сполохати тваринку,  але на практиці вона виявилась більш сміливою,  і це дало можливість зробити декілька десятків відеороликів, частину з яких надаємо для вашого очного ознайомлення.

Невеликий коментар щодо самих знімків:

На одному із них зафіксовано живлення і обєкт живлення ємуранчика (ймовірно це вагітна самочка) про який не згадували описи - а саме купина лишайників кладонії та цетрарії. Не згадується також в науковій літературі спосіб мешкання ємуранчика, з  цього відео можна вважати його що він своєрідний,  з елементами  колоніального поселення,  в якому є свої,  ще не досліджені,  своєрідні соціальні звязки.

З відео також можна прослідкувати,  що задні лапи тваринки,  завдяки яким вона вправно та досить високо стрибає  активно використовуються для створення жилої нірки,  а верхніми звірятко переносить досить великі предмети. Цикл зйомок,  на жаль було завершено через пошкодження  цієї камери  здичавілими, допитливими кінбурнськими мустангами.

Знімки нові та минулих часів продовжують аналізуватись і це лиш невеликий крок до розуміння біології рідкісної  тварини і можливості реального збереження її оселищ а відповідно і самого Ємуранчика Фальцфейна в період наступаючої  антропогенної урбаністики.

Фото нірки Ємуранчика Фальцфейна

Відео додаток.
 Науково-дослідний відділ НПП «Білобережжя Святослава».