Пішов назавжди король сміху — М.Жванецький




Все люди, как книги, и мы их читаем,
Кого-то за месяц, кого-то за два...
Кого-то спустя лишь года понимаем,
Кого-то прочесть не дано никогда...
М. Жванецький.

6 листопада 2020 року на 87-му році помер Михайло Михайлович Жванецький. Його знамениті афоризми давно розійшлися на цитати. Він став автором сотень мініатюр і чотирнадцяти книг Михайло Жванецький не кинув на вітер жодного слова, вилікувавши своїм гумором тисячі душ тих, у кого "все йде добре, тільки повз".


На кожному його творі стоїть невидиме клеймо автора - зроблено «Жванецьким»

Відомий на весь світ сатирик народився  6 березня 1934 року в єврейській родині в Одесі. Ні вибір навчання, ні вибір роботи не віщували такий поворот у кар'єрі. Навчався Михайло на інженера морського флоту, і працювати пішов за фахом, але в 31 рік раптом передумав, кинув конструкторське бюро, в якому трудився в той момент і пішов в помічники режисера. Через  п'ять років після цього доріс до режисера-постановника. До того, як стати керівником театру мініатюр в Москві, сатирик встиг ще попрацювати у видавництві «Молода Гвардія».

Письменник-сатирик і виконавець власних літературних творів, кіносценарист, телеведучий, актор; народний артист України (1999), народний артист РФ (2012), лауреат премії президента Росії (2002). Член Російського єврейського конгресу. З 1988 року був художнім керівником Московського театру мініатюр, з 1990 року президентом Всесвітнього клубу одеситів.

Влітку 2015 року Міністерство культури України включило сатирика в «білий список» артистів, які підтримують територіальну цілісність країни і виступають проти «агресії, окупації і анексії».

Книги Жванецького - це замальовки з життя, смішні і курйозні випадки, якісь дурниці, які він вихоплює з діалогів і акцентує на них увагу. У фонді нашої Очаківської міської бібліотеки є лише дві книги Михайла Михайловича. Одна з них – це наш скарб. Я не знаю був Жванецький в Очакові, знав щось про наше місто? Та першу книгу, яку я представляю до вашої уваги, він передав особисто, про що свідчить автограф автора.


Книга «Спекотне літо- збірник робіт, написаних в різні роки і в різних жанрах   

У книзі «Спекотне літо. (Читати взимку)» -  є, як і довгі монологи, так афоризми.

Коментар М. Швидкого: «Ця книга відображає любов Жванецького до Одеси. Коли її гортаєш, розумієш, що письменник відбивається в тексті і розумієш наскільки Жванецький різний, як він змінювався в часі, і як часом болісно шукав нові для себе несподівані інтонації. Правда, у Жванецького є одна складність: всі вважають, що тексти, які він пише, це те, що він хоче сказати зі сцени.

Але це, насправді, вже давно зовсім не так. Вони існують самі по собі, і якщо ви візьмете цю книгу, то ви можете тлумачити її як завгодно… ».


На кожному його творі стоїть невидиме клеймо автора - "Зроблено Жванецьким». Йому неможливо ні наслідувати, ні повторити - тільки насолодитися.

 
На кожному його творі стоїть невидиме клеймо автора - "Зроблено Жванецьким». Йому неможливо ні наслідувати, ні повторити - тільки насолодитися.
 

Читаючи «Жаркое лето», виникає радісна впевненість в тому, що описана в цих текстах Одеса, нікуди не зникла і ніколи не зникне.

Все життя Михайло Жванецький не розлучався на сцені зі знаменитим батьківським портфелем. Старий і безнадійно потертий, він виглядав музейним експонатом родом з довоєнного минулого. «У портфелі, з яким я виходжу на сцену, мій батько носив історії хвороб своїх пацієнтів», - розповідав сатирик. Він вважав татову спадщину талісманом і беріг його, як музикант скрипку Страдиварі.

Портфель Жванецького – став його невід'ємним атрибутом, як кепка Леніна чи сигара Черчилля.

Літературно-художнє видання  Михайла Жванецького «Мій портфель», яке вийшло у світ 2005 року в Київському видавництві «Махаон-Україна» - це перше в Україні видання творів знаменитого одесита. До збірки оповідань увійшли найкращі - як добре відомі, так і нові - гуморески, оповідання, сатиричні замальовки і афоризми, які по праву вважаються загальнонародним надбанням. Їх цитують при спілкуванні, вони звучать з естради, ефіру. Для друзів він написав понад 300 монологів і мініатюр. "Авас", "Дефіцит", "Століття техніки", "Раки" стали легендарними, з ними читач може ознайомитись у цій збірці..


Книга Жванецького М. Мій портфель чекає свого читача

Ось до вашої уваги декілька знаменитих цитат сатирика:

•    В историю трудно войти, но легко вляпаться.
•    Имей совесть и делай что хочешь.
•    Женщина - это создание, которое нужно Любить. Не умеешь любить - сиди и Дружи!
•    В любом из нас спит гений. И с каждым днем все крепче...
•    Мудрость не всегда приходит с возрастом. Бывает, что возраст приходит один.
•    Часто мы боремся с плесенью вместо того, чтобы бороться с сыростью.
•    Не водите машину быстрее, чем летает ваш ангел-хранитель.
•    Друзья познаются в беде, если, конечно, их удается при этом найти.
•    Одно неосторожное движение - и ты отец.
•    Пока семь раз отмеришь, другие уже отрежут.
•    Лысина - это полянка, вытоптанная мыслями.
•    Не нарушайте мое одиночество и не оставляйте меня одного!


Книги генія, феномена, творця, який  не мав аналогів ні в літературі, ні на сцені у жанрі – Жванецький.

 
Книги генія, феномена, творця, який  не мав аналогів ні в літературі, ні на сцені у жанрі – Жванецький.
 

Єдиним інструментом Жванецького було слово. Коли було потрібно дати йому визначення, незмінно і абсолютно справедливо говорили: «письменник Михайло Жванецький».

Мініатюри Жванецького несли глибоку життєву мудрість і, як не дивно, печаль. Він був філософ: людина смертна, світ недосконалий, вдіяти з цим нічого не можна, залишається тільки ставитися до всього з гумором.

Був великий артист, великий сатирик, великий письменник, книги його залишилися. Все, що він написав - ще належить переосмислити заново, перечитати нам, а потім нашим дітям і онукам... Безповоротна втрата для багатьох... Безмірно прикро... Світла пам'ять дорогому і улюбленому багатьма Михайлу Михайловичу!

Завідувачка міської бібліотеки
Ганна Біла