Кращий читач літа - 2020!




Традиційно, щороку, перед початком літа, Очаківська міська бібліотека оголошує конкурс для своїх юних читачів і починаються жаркі літературні книгочитки.

   

Спочатку були хвилювання з приводу адаптивного карантину, який вніс певні корективи в роботу бібліотеки. Та ніякий вірус не зміг стати перепоною для справжніх любителів читання. Найактивніші, найзавзятіші читачі три місяці поспіль читали, читали, читали.

   

За престижний титул «Кращого читача літа» змагалися учні 1-9 кл. загально-освітніх шкіл Очакова. Стимулювали до читання списки літератури для позакласного читання за шкільною програмою, а також бажання почитати щось новеньке, цікавеньке, невідоме і сучасне.
Під час літніх канікул в бібліотеку записалися 142 нових читача, відвідали книгозбірню 757 раз, прочитавши влітку 1858 книг і журналів. Приємно й те, що знайшли стежку до бібліотеки дітлахи, які влітку приїжджали в Очаків відпочивати, цю статистику склали юні читачі з Кривого Рогу, Броварів, Києва, Кропивницького, Одеси, Миколаєва, Запоріжжя та навіть з Буковинського міста Стороженець (Чернівецька область).

Відвідували бібліотеку самостійно, з братиками або сестричками, компаніями і цілими родинами. Батьки, бабусі приймали активну участь у залучені своїх дітей до читання.


Бабусі приймали активну участь у залучені своїх дітей до читання. Дві Лариси Миколаївни Магу активні читачки бібліотеки

Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, в теплу останню суботу, 26 вересня, Очаківська міська бібліотека запросила 19 книголюбів на свято книги, щоб вшанувати переможців конкурсу «Кращий читач літа - 2020!». Приємно, що з кожним роком коло шанувальників друкованого слова стає все ширшим, минулого року кращих було 16.

Оцінювалися лідери читання за читацьку активність, за кількість відвідувань, за якість освоєння прочитаного, цього року переможцями стали: брат і сестричка, учні ЗОШ №1 - Шеремет Марія (5 кл.), Шеремет Михайло (3-б кл.), наші добрі знайомі по минулому року, брат з сестрою, учні Іванівської ЗОШ - Калашнік Марія (5 кл.), Калашнік Олександр (9 кл.), Величко Юлія (ЗОШ №2, 7-Б кл.), Величко Олексій (ЗОШ №2, 3-Б кл.), Ржицька Олеся (ЗОШ №2, 9-А кл.), Мисяк Яна (ЗОШ №2, 3-Б кл.), Попкова Надія (ЗОШ №2, 8-Б кл.), Чокова Владислава (ЗОШ №1, 8-А кл.), Руденко Артем (ЗОШ №1, 8-Б кл.), Ятченя Алєся (ЗОШ №4, 7 кл.).


Кращі без уваги не залишилися - Величко Юлія і молодший брат Величко Олексій, на двох 20 прочитаних книг.  


Калашніки Марійка і Олександр – кращі читачі вже не перший рік


Ржицька Олеся  влітку прочитала 13 книг, її  сестра Мисяк Яна не відставала тому й отримала  подарунки


Чокова Владислава в третє займає п'єдестал кращої читачки


Ятченя Алєся, ерудована, привітлива дівчинка, не вперше одна з кращих читачок


Не здає позиції першості лідер читання - Руденко Артем

 
Не здає позиції першості лідер читання - Руденко Артем
 

Були відзначені почесними грамотами переможці в номінаціях: «Читаємо Нестайка» - Стрельцов Михайло (ЗОШ № 4, 2 кл.), «Любитель фентезі» - Свєтлов Олександр (ЗОШ №2, 3-Б кл.), «Вивчаємо історію України» - Онищенко Анастасія (ЗОШ №1, 4-А кл.), «Приведи друга в бібліотеку» - Силуянова Марія (ЗОШ№1, 4-А кл.).


Грамота в номінації «Любитель фентезі» - Свєтлову Олександру (ЗОШ №2, 3-Б кл.)


Грамота Силуяновій Марії в номінації «Приведи друга в бібліотеку»

 
Грамота Силуяновій Марії в номінації «Приведи друга в бібліотеку»
 

Супер читачами цьогоріч стали - Цюник Вікторія (ЗОШ№1, 4-Б кл.), не дивлячись на те, що дівчинці лише 9 років, протягом літа вона прочитала 19 книг і журналів, Колесник Марія (ЗОШ №1, 6-Б кл.) відвідала бібліотеку 10 раз прочитала 15 книг, Пасікова Дарія (ЗОШ№ 2, 8-Б кл.), прочитала 11 книг.


Супер - читачка - Цюник Вікторія - відвідала бібліотеку 9 раз прочитала 19 книг.


Колесник Марія,читає вже давно, вміє вибирати найкращі книги, тому  й сама найкраща

 
Колесник Марія,читає вже давно, вміє вибирати найкращі книги, тому  й сама найкраща
 


Супер-читачка Пасікова Дарія (ЗОШ№ 2, 8-Б кл.)

Що читають наші діти? В першу чергу не залишається осторонь українська і зарубіжна класика: «Сто тисяч»! І. Карпенко-Карого, повість М. Коцюбинського «Дорогою ціною», «Вечорниці на хуторі поблизу Диканьки» М.В. Гоголя, повість Михайла Стельмаха «Гуси-лебеді летять», «Маленький принц» А. Сент-Екзюпері, «Міщанин Шляхтич» Мольєра, «Ромео і Джульєтта» Вільяма Шекспіра, «Записки про Шерлока Холмса» А. Конан Дойла.

Популярні серед книгоманів твори: Ю. Винничука «Місце для дракона», повість Володимира Дрозда «Ирій», Валентина Чемериса "Вітька + Галя, або Повість про перше кохання", Еліонор Портер «Поліанна», рейтингові книги серії «Лотта та її «катастрофи» Аліс Пантермюллер, фантастична романтична повість Лесі Вороніної «Таємне товариство боягузів, або засіб від переляку № 9», книга польської авторки Малгожати Гутовської–Адамчик «Дівчата з 13-ї вулиці», історична тетралогія для дітей українського письменника Володимира Рутківського про добу перших козаків, за яку автор отримав Шевченківську премію 2012 року… та багато інших.

Вже два десятки років першість займає неймовірно популярна серед дітей різних вікових категорій серія з семи фантастичних романів англійської письменниці Джоан Ролінґ - «Гаррі Поттер».


Популярна серед читачів серія книг про Гаррі Поттера

Не затримуються на книжкових полицях книги Едуарда Успенського, Всеволода Нестайка, Алана Мілна та ін.

В читальній залі панувала легка дружня атмосфера. Святкова зустріч пройшла весело і цікаво, всі почували себе великою родиною. Ведуча заходу, бібліотекарка Олена Солдатенко привітала присутніх з перемогою в конкурсі, наголосила на значенні читання в житті людини, всі разом згадали історію створення книги, обговорили переваги друкованої книги над іншими носіями інформації.

Бібліотекарі презентували читачам відео-огляд «Найпопулярніші книги для дітей», юні книголюби поділилися враженнями від творів, які вони прочитали влітку. Всі активно проявляли уважність, логічне мислення та кмітливість під час літературної вікторини, конкурсу «Кмітливі та уважні».


Приємно почитати нову книгу

Завідувачка бібліотеки Анна Біла вручила грамоти супер читачам і переможцям в номінаціях, а невеличкі заохочувальні подаруночки (еко блокноти, кольорові олівці, ручки та шоколадки, придбані, як завжди, за кошти друга бібліотеки, депутата Миколаївської обласної ради Хасана Гемаєва ). отримали всі переможці, які вийшли у фінал літніх книжкових змагань.


Солдатенко Олена презентувала нові українські книги для дітей

Мами юних читайликів, які були присутні на святі, подякували бібліотеці за чудову ідею влаштовувати під час літніх канікул такі читацькі змагання, які дарують їх дітям не лише побачення з безліччю цікавих книжок, заохочують до читання й додають нових друзів та масу приємних відкриттів.

Під фінальні акорди свята читачі виявили бажання зробити спільне фото на згадку про зустріч, з піднесеним настроєм та новими цікавими книжками прощалися з надією до нових зустрічей у цьому захоплюючому світі книг, знань, інформації та розваг.


Фото на згадку про змістовне дозвілля

Завідувачка Очаківської міської бібліотеки  Ганна Біла
та бібліотекар Олена Солдатенко