Відповідальність за збут заборонених браконьєрських знарядь лову




Для посилення боротьби з збутом браконьєрських знарядь добування водних біоресурсів органами рибоохорони постійно проводяться роз’яснювальні бесіди на місцевих ринках серед підприємців, які займаються реалізацією риболовецьких снастей. Слід нагадати, що за збут браконьєрських знарядь добування (збирання) водних живих біоресурсів порушники законодавства можуть бути притягнені до адміністративної и навіть кримінальної відповідальності.

Програма по забороні продажу браконьєрських знарядь лову була розпочата в Україні з 2008 року, а в 2011 році був прийнятий Закон №3325-VI «Про внесення змін до Закону України «Про тваринний світ» щодо посилення заходів по боротьбі з браконьєрством» згідно якого були внесені зміни до статті 52-1 Закону України «Про тваринний світ», а саме було внесено доповнення стосовно заборони виготовлення, збуту,  застосуванню, зберіганню браконьєрських знарядь добування об’єктів тваринного світу. Перелік знарядь лову (збирання), які вважаються забороненими, вказані в Законі України «Про тваринний світ» в статті 52-1, 53 та в пункті 3.15 Правил любительського та спортивного рибальства.

За збут, зберігання, заборонених знарядь добування (збирання) об’єктів тваринного або рослинного світу, згідно статті 85-1 КУпАП на громадян накладається штраф у розмірі від 153,00 грн. до 340,00 грн. з конфіскацією цих знарядь, матеріалів та засобів для їх виготовлення.

За рекламу, а так само будь яку іншу діяльність з рекламування чи розповсюдження заборонених знарядь добування (збирання) об’єктів тваринного світу тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 850,00 грн до 1700,00 грн, а на посадових осіб від 1700,00 грн до 4250,00 грн.

Проблема продажу браконьєрських знарядь добування водних біоресурсів складна, але спільними зусиллями органів рибоохорони та громадськості вона буде вирішена.

Чорноморський рибоохоронний патруль