Екологічний марафон на Кінбурнській косі




Екологічний марафон, присвяченій Всесвітньому Дню водно-болотних угідь, успішно стартував на Кінбурнській косі. Його учасниками стали діти, чиє життя тісно пов’язане з водно-болотними угіддями – це учні Покровської та Василівської загальноосвітніх шкіл.

30 січня, після уроків, учні Покровської школи, разом з вчителями, завітали на спостережницький пункт національного природного парку «Білобережжя Святослава» та взяли участь у щорічному обліку орланів – білохвостів.

Юним дослідникам пощастило. За допомогою біноклів, по черзі, вони мали змогу спостерігати за поведінкою та граціозним польотом орлана — білохвоста.

Від працівників парку діти дізналися, що орлани – справжні «санітари» водно-болотних угідь: ловлять переважно ослаблених та хворих птахів, тим самим підтримують ділянки узбереж у доброму стані.

Порахувати птахів, у тому числі водно – болотних, та спостерігати за ними - таку можливість мали учні Василівської школи: 27 січня вони долучилися до участі у Великому зимовому обліку птахів.

Облік птахів ВБУ

Учасники спостережень є членами дитячої групи Українського товариства охорони птахів – УТОП, тому обліки птахів проводять ні у перший раз.

Людська турбота про птахів в зимовий період ніколи не була і не буде зайвою. Відчути себе справжніми «друзями природи» та допомогти живим мешканцям коси пережити зиму – такий шанс отримали учні Василівської школи – члени шкільного міні-парку, під час традиційного зимового практикуму.

Разом із працівниками НПП «Білобережжя Святослава», вони старанно розчищали «їдальні» на заповідних ділянках та насипали зернову суміш.

2 лютого на косі закінчився І етап акції «Від ялинки до ікринки»: 57-і «новорічним ялинкам», зібраним учнями 6-8 класів Василівської школи, було «подароване друге життя»: з них, під час майстер – класу, який провели працівники парку для учасників акції, були зроблені заготовки гнізд для нересту риби.

Щоб отримати інформацію про світові водно-болотні угіддя, можна було скористатися інформаційною двомовною дошкою, яка успішно «працювала» 2 лютого 2018 року.

На шкільній лінійці, присвяченій Всесвітньому дню водно-болотних угідь, учні та вчителі Василівської ЗОШ ділилися враженнями та підсумовували результати екологічного марафону: відзначали та нагороджували перших переможців заходів. Найбільшу кількість ялинок зібрали учні 7 класу, а незмінним лідером першої хвилі збору батарейок став Назар Ляшевський.

   

Назар Ляшевський

У цей день у школі була відкрита виставка екологічного малюнку «Водно-болотні угіддя Кінбурну – очима дітей». Публікуємо малюнки переможців:

   

«Пригощайтесь!» Іванна Семенюк. 7 клас

   

«Зимові пригоди горобців». Варвара Агафонова. 7 клас

   

«Допомога прийшла вчасно». Аліна Цвєткова. 7 клас

   

«Поклювати б чогось!». Мар’яна Колтунова. 2 клас

   

«Смачного, мої пернаті друзі!». Денис Цвєтков. 4 клас

   

«Пташине щастя». Анастасія Шинкарук. 2 клас

Заходи, до яких ми залучаємо школярів, покликані звернути увагу на цінність та високий природоохоронній статус водно - болотних угідь Кінбурнської коси. А зимові краєвиди, добрий настрій та позитивні емоції від побаченого, почутого та зробленого на користь природи - ще один шанс нагадати учасникам екологічних заходів, що їх життя та життя багатьох других людей проходить практично в безпосередньому контакті з іншим життям, яке потрібно розуміти, поважати та оберігати.

І. Лахтіонова,
провідний фахівець з екоосвіти
НПП «Білобережжя Святослава»