Бібліотекар – провідник у дивовижний світ літератури




Напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, який щорічно відзначає бібліотечна і читацька спільнота 30 вересня, я вирішила поговорити про головне, так сказати про стержень бібліотеки – нашого читача. За моїми плечами вже достатній бібліотечний стаж –  30 років, на моїх очах виросло декілька поколінь книголюбів.

Сьогоднішній читач вільний у своєму виборі літератури, розкутий, комунікабельний, сучасний. Сьогоднішня бібліотека – це комфортний, привітний центр інформації, культури, ділових зустрічей, креативних заходів, змістовного дозвілля та врешті решт простого людського спілкування. Ресурсний фонд бібліотеки - універсальний, доступний, різножанровий, це книги, періодичні видання, вільний доступ до мережі Інтернет. А я не просто бібліотекар, я – провідний у цей цікавий світ інтелекту.


Бібліотекар – провідник у цікавий світ інтелекту

Це чудова професія, по-перше вона мене кормить, тренує пам'ять, тримає в інтелектуальному тонусі, заряджає позитивною енергетикою вдячних людей. Сьогодні працювати в бібліотеці цікаво, і бібліотека як інституція набуває все більшого значення всупереч деяким несприятливим прогнозам, але все ж таки я вільна у виборі змісту своєї діяльності. Іноді приходиться доводити, що бібліотека необхідна людям. Багатьом здається, що моя робота полягає в тому, щоб просто взяти з полиці книжку і видати її читачеві. Запевнюю, це зовсім не так. Треба бути психологом у відношенні з читачами, бо кожен користувач – це своєрідна особистість зі своїми поглядами, характером, вимогами, а скільки потрібно знань, пам’яті, старання, щоб утримувати лад у фонді, знайти швидко потрібну інформацію, оформити привабливо книжкову виставку, підготувати змістовний захід і т.д.

Сьогодні, в Очакові, ми єдиний заклад (не враховуючи трьох шкільних бібліотек) – джерело інтелекту, місце для спрямованих і допитливих людей. Цього року, всесвітня проблема пандемія COVID-19 внесла корективи в роботу бібліотеки, та все ж, наш невеличкий колектив, дотримуючись правил карантину, зміг адаптуватися і прийняти нові правила соціальної практики, всіма силами намагався не втратити свого читача. Читач – це головне ради кого ми працюємо. Щороку ми обслуговуємо більше двох тисяч користувачів, безпосередньо я обслуговую на абонементі дорослого читача, молодь і юнацтво віком від 17 років до людей пенсійного віку.


Популярна серед читачів газета Бувальщини, Гончар Марії до смаку гумор та сатира


Відвідують бібліотеку читачі різних вікових категорій, у кожного свої запити і вподобання

Одній з найдоросліших наших читачок Плахотнюк Раїсі Кіндратівні – 89 років! Це чудова людина, цікавий співрозмовник, в минулому досвідчений вчитель фізики і математики. Спектр її читання різножанровий - книги майстра детективу Фрідріха Незнанського, твори сучасних українських письменників Дари Корній, Світлани Талан, неординарного французького прозаїка Фредеріка Бегбедера і т.д.  За 9 місяців цього року Раїса Кіндратівна прочитала 30 книг.


Книги вибирають читачі Юрченко Г.С., Гузєєва Г.С., і Плахотнюк Раїса Кіндратівна

Не можу не згадати «ветеранів» бібліотеки, найактивніших читачів, які вже багато десятиліть поспіль не уявляють свого життя без книги, мають індивідуальні особливості і читацькі запити: Войчунас Л.В., Домнін А.П., Кузнецова Г.Є., Лагунов Ю.І., Комаєва В.В., Ісаєнко Л.Л., Грабовська В.Я., Хворостіна В.О, Казанлі З.В., Ланкуц І.А., Луканіна Л.О., Булах Л.І., Романенко Л.В., Плахотнюк Р.К., Бабенко Л.Г., Передера Л.В., Шевченко Н.І., Красотіна Д.І., Красотіна В.П., Тимченко О.П., Шевлягіна Ж.О., Приходченко Ю.В. Читають родинами Жвирбля Зоя Михайлівна і Володимир Кирилович, Калиниченко Микола Вікторович та Галина Володимирівна, Магу Лариса Миколаївна та її мама Тарасенко Раїса Антонівна (якій цього року виконується 90 років), Юрченко Геннадій Семенович і Галина Леонідівна та багато інших.


Читачі різні та всіх єднає книга


Вічний допитливий читач Белявцев Анатолій Миколайович

Щороку ми й втрачаємо читача, хтось виїжджає з міста, хтось віддає перевагу електронній книзі, дехто немає змоги відвідувати бібліотеку за станом здоров’я, та найболючіше для нас, коли книги повертають не читачі, а їх близькі родичі разом зі страшною звісткою: «Помер». Світла пам'ять нашим освіченим, багаторічним начитаним книголюбам які цього року пішли засвіти – Смук А.М., Григор’євій Г.В., Грабовському В.О., Лісіциній С.Ф., Байдаку Ю.А.


Активна читачка періодичних видань і книг видавництва Старого Леву

Життя продовжується і порожню читацьку нішу заповнюють нові любителі живого читання. Не вся молодь перейшла на електронні версії книжок, не всіх перемогла гаджетизація. Лави читачів бібліотеки поповнила освічена, сучасна очаківська молодь – Бекоєв Артур, Туровська Олеся, Войчунас Анастасія, Федорова Юлія, Чокова Світлана, Гудкова Вікторія, Мороз Лілія, Точанська Юлія, Шведенко Катерина, Богданов Анатолій та багато ін.

Відвідують бібліотеку читачі різних вікових категорій, у кожного свої запити і вподобання).


Сучасна молодь цікавиться мистецтвом


Завжди удвох відвідують бібліотеку Олена Павлівна Тимченко та Вачков Юрій Дмитрович, у кожного свої читацькі смаки

Сьогоднішній користувач вільний у своєму виборі бібліотечних послуг.

На останок хочу привітати всю бібліотечну спільноту Очаківщини з професійним святом, нехай книга – одне з найбільших чудес, створених людиною, не втрачає своїх провідних позицій, нехай для нас бібліотекарів, основним залишається принцип «Все для читача!». Бажаю, щоб і надалі у наших читачів була залежність від читання, і ще більше людей були охоплені вірусом читання.

Валентина Миронюк,
бібліотекар Очаківської міської бібліотеки

29 вересня 2020 р.