Юрій Дзінтарс: талант, духовність, щедрість




2 жовтня в Очаківському музеї мариністичного живопису ім. Р.Г.Судковського була відкрита персональна виставка відомого миколаївського художника Юрія Дзінтарса. Ця важлива подія в культурному житті міста Очакова пройшла в теплій, дружній атмосфері завдяки колективу музею та усім шанувальникам образотворчого мистецтва, що завітали до нас цього дня.

Як завжди подарунками та щирими побажаннями вітали присутніх друзі та знані жителі нашого міста – меценат і друг музею А.А. Горчаков А.А., Гемаєв Х.З., Кифоренко В.В., Рабулець С.,а винуватцю заходу бажали творчих успіхів і натхнення.

«Це - перша моя персональна виставка і вона має дуже велике значення для мене», - сказав на відкритті Юрій Дзінтарс. Дуже приємно, що мої роботи можуть побачити очаківці та гості міста. Я живу і працюю для того, щоб зображені мною на полотні пейзажі, натюрморти, портрети дарували радість усім вам, дорогі мої друзі».

Виставка робіт Юрія - це свято життєрадісності, доброти і гармонії. Художник веде діалог з глядачем, ділиться своїм баченням світу, дарує душевне тепло людям, використовуючи різні художні прийоми і техніки.

Очаків – це місто, де проходили дитячі і шкільні роки Юрія, і тому на виставці так багато його улюблених куточків, які надихнули художника у його творчій праці. Крім цього, міські пейзажі представлені й цікавими куточками Миколаєва, з його оригінальною архітектурою і ландшафтом. Це – місто дорослого життя Юрія Дзінтарса, місто, де він відчув художню наснагу, знайшов своїх вчителів і натхнення.

Художні образи, створені майстром, переносять глядачів в особливий культурний простір, наповнений кольорами і поетичним звучанням.

Юрій Вісвалдович Дзінтарс народився 11 липня 1961 року у Латвії, в місті Лієпая. В Україну переїхав разом з родиною у 1964 році. З 1968 по 1976 роки навчався у середній загальноосвітній школі №2 міста Очакова. Цього ж року переїхав на навчання до Миколаєва – і залишився у місті корабелів.

Юрій – творча і талановита людина. Ще в дитинстві, навчаючись в музичній школі, опанував акордеон, а в юнацькі роки – фортепіано та гітару. Бажання займатися живописом прийшло дещо пізніше, напевне потрібно було набратись життєвого досвіду, щоб стати художником. З 2001 року Юрій почав брати уроки майстерності у миколаївських художників В.М. Меркулова, А.Д. Антонюка та В.І. Козакова, від яких і отримав перші теоретичні знання і практичний досвід. Згодом почав виставляти свої твори на київських, одеських та миколаївських виставках, які проходили в музеях та виставкових залах.

Палітра митця – дуже різноманітна: від теплого – до холодного. І це дає можливість художнику писати чудові сонячні літні краєвиди, золото осені, чарівність засніженої зими, передаючи аромат квітів, стиглих яблук та свіжість зимового повітря. Сам Юрій говорить про себе: «в пейзажі я знаходжу натхнення, лірику, душевний щем неповторності миттєвості життя.

 

Я обожнюю природу. В ній, на мою думку - частина історії народу. Переконаний, що пейзаж це найпатріотичніший жанр в образотворчому мистецтві». Люблячи мистецтво і всі враження від оточуючого світу, художник передає їх у своїх творах, майстерно зображуючи на своїх полотнах.

Таємниця натхнення Юрія Дзінтарса – в бажанні приносити радість і користь людям своїми творчими здобутками і добрими ділами.

В цей день в стінах музею ім. Р.Г. Судковського лунала жива музика у виконанні викладачів дитячої музичної школи С.О. Робулець та О.О.Швець.

Родзинкою заходу став музичний подарунок публіці у виконанні самого Юрія – лірична і щемлива пісня про батьківщину, родину та кохання під власний супровід гітари.

Шановні жителі і гості міста Очакова! Музей мариністичного живопису ім. Р.Г.Судковського запрошує відвідати персональну виставку Юрія Дзінтарса, яка буде експонуватися до кінця жовтня. Бажаючі придбати роботу майстра – можуть звертатися, власне до самого художника.

Завідуюча музеєм ім. Р.Г. Судковського - Бадах О.Г.
Лектор-екскурсовод музею ім. Р.Г.Судковського - О.І. Куліков.