21 грудня 2015 р. - 25-річчя створення Пенсійного фонду України




21 грудня не відзначено в календарі червоним, не є загальновідомим святом, але сенс, вкладений у створення Пенсійного фонду України, так або інакше торкається кожного громадянина країни — чи то працівника, чи то пенсіонера - нинішнього або майбутнього. З першого дня організація мала вирішувати серйозні проблеми. З часу її створення минуло двадцять п'ять років. Сьогодні Пенсійний фонд України - одна з найбільш потужних та розвинених інституцій в державі, яка має величезний професійний організаційний та технічний потенціал, здатний вирішувати та реалізовувати найскладніші завдання.

Святкуючи 25-річчя Пенсійного фонду, хочеться згадати про історію управління в м.Очакові та Очаківському районі.

Вже 2 лютого 1991 року на посаду уповноваженого по району була призначена Крикун Галина Федорівна. Трохи згодом, в тому ж лютому, призначено ще одного уповноваженого - Стовманенко (Іванську) Ларису Йосипівну. Вона очолювала управління у 1994-1996 рр. На жаль, її сьогодні вже немає з нами. Світла пам'ять цій чудовій людині та професіоналу своєї справи.

Їх робота була не з легких. Насамперед сформувати базу даних платників, довести до їхнього відома всі нормативні документи, організувати сплату страхових внесків. Крикун Галина Федорівна - стала «піонером» в питанні створення Пенсійного фонду в м. Очакові та Очаківському районі.

Починаючи роботу Пенсійного фонду з нуля, вона стала фахівцем своєї справи, в якому поєднувалися вимогливість, розуміння і доброта до людей. І зараз, перебуваючи на пенсії, Галина Федорівна веде активну громадську роботу в нашому місті, займається історією нашого краю. Є автором декількох книг про Очаківщину та її людей. Вона з тих, хто завжди поспішає робити добро. Зустрічаючи її на вулиці, від її усмішки завжди заряджаєшся тією променистою енергією, яку Галина Федорівна випромінює.

З 1997 року протягом 11 років колектив управління ПФУ очолювала Шапошникова Ольга Петрівна. Роки кінця дев'яностих були тяжкі, наповнюваність Фонду була нижче за критичну відмітку, пенсії виплачувалися з величезною затримкою і частково проводилися в натуральній формі - продуктами харчування, милом, одеколоном, послугами, але співробітники Пенсійного фонду були готові забезпечити виконання своїх функцій, незважаючи на свій час і особисті інтереси. Ольга Петрівна зуміла підібрати і виховати колектив, забезпечити його стабільність, що характеризує її як талановитого організатора і є основним показником професіоналізму. Вона уміла зосередитися на головному, мобілізувати колектив і прикласти максимум зусиль для вирішення проблем. Саме завдяки її зусиллям наше управління зараз має свою будівлю.

За досягнення в професійній діяльності у 2007 році Шапошникова Ольга Петрівна нагороджена Почесною відзнакою Пенсійного фонду України.

Головними помічниками Ольги Петрівни у вирішенні і професійних і господарських питань були її заступники - Капінос Ірина Павлівна та Зуєва Тамара Миколаївна - про яких можна сказати - фахівці з великої букви, професіонали своєї справи.

Минали роки, розширювались повноваження, функції й обов'язки органів Пенсійного фонду, зростав і колектив управління. Зокрема, у 1995 році в управлінні з'явився відділ бухгалтерського обліку, у 1999 році - підвідділ персоніфікованого обліку, з якого почалося впровадження персоніфікованого обліку застрахованих осіб міста Очакова та Очаківського району.

В 2001 році в управлінні було створено відділ з призначення та виплати пенсій, який очолила Куряча Олександра Сергіївна, працюючи на посаді заступника начальника управління - начальника відділу пенсійного забезпечення до 21.12.2007.

Вона прийшла до управління ПФУ нібито за покликом душі: і, мабуть, не випадково, її день народження збігається з днем народження Пенсійного фонду України.

Зараз до складу управління входить 1 відділ та 7 секторів. Керівництво здійснюється начальником та двома заступниками. З грудня 2008 року управління очолює Лукащук Антоніна Петрівна. В повсякденному житті двері кабінету начальника управління завжди відкриті для відвідувачів. Доброзичливість та чуйність, досконале знання пенсійного законодавства дозволяють успішно вирішувати завдання. Двічі - у 2013 та у 2014 роках була відзначена нагородами Правління Пенсійного фонду України.

В управлінні створений високопрофесійний згуртований колектив. Робота спеціалістів управління Пенсійного фонду України в м.Очакові та Очаківському районі Миколаївської області, як і кожного управління Пенсійного фонду України, перш за все направлена на якісне обслуговування громадян, чутливе ставлення до їх потреб, професійне вирішення всіх нагальних питань.

Газета "Чорноморська зірка"
№ 101-102 від 18.12.2015