Виставка «Вони так жили…» в військово-історичному музеї




Виставка присвячена побуту та промислам Кінбурну кінця ХІХ-початку ХХ століття, і підготовлена за результатами пошукової роботи колективів учнів і педагогів Василівської і Покровської шкіл.

Виконувач обов'язків начальника відділу освіти райдержадміністрації В.А. Тарабан відзначив високий рівень дослідницької діяльності колективів цих шкіл, що ініціювали розкопки Ракової Січі, які проводила археологічна експедиція Академії наук України, їх активну участь у багатьох регіональних та всеукраїнських творчих конкурсах й науково-практичних конференціях.

– Все це створює важливе підгрунтя для патріотичного виховання підростаючого покоління, - підкреслив Володимир Анатолійович та побажав їм нових творчих успіхів. А далі, працівники музею вручили директору Василівської школи Н.Г. Передрій, юним екскурсоводам Передрій Лілії, Цвєтковій Крістіні, Бородіній Ірині і Янчишиній Майї та їх керівнику – вчителю історії цієї школи Л.П. Твердовській пам'ятні подарунки і відзнаки (та передали їх колегам з Покровської ЗОШ, які цього дня не змогли приїхати).

Розпочали екскурсію виставкою співробітник РЛП «Кінбурнська коса» і НПП «Білобережжя Святослава» І.В. Форманюк та директор НПП Ю.І. Козловський, розповівши про унікальну природу заповідних куточків Кінбурну, його рослинний і тваринний світ.

Далі вже учні Василівської ЗОШ познайомили очаківців та гостей з багатою історією, побутом, промислами, ремеслами і звичаями мешканців дивовижного Кінбурнського краю.

Заступник директора НПП «Білобережжя Святослава» В.Б. Чаус презентував надзвичайно цікаву книгу жителя коси Л.І. Чуприни про життя, надії та сподівання місцевих мешканців, яку планується перевидати більшим накладом (до 1 тис. примірників).


А дружина художника з Кінбурнської коси Ігора Олександровича Карачевського Галина Едмундівна розповіла про творчість свого чоловіка, послідовника традицій імпрессіонізму, якому вдалося у ліричних пейзажах відтворити неабияку позитивну енергетику цих місць.


Логічним завершенням виставки стало виконання кількох класичних творів дуетом викладачів Очаківської музичної школи С.О. Робулець та О.О. Швець.

Крім того, відвідувачі мали змогу побувати на майстер-класах народних умільців Очаківщини, які проходили на внутрішньому подвір'ї музею. Долучитися до ковальської справи усім бажаючим допомагав Сергій Шуліка.


Особливостям петриківського розпису навчала Любов Мирославівна Паранюк, 


А прийомам плетіння з сухого кукурудзяного листя – Арина Припутнєва.


Насамкінець заходу мешканці й гості міста мали змогу насолодитися чудовою концертною програмою, підготовленою заслуженим працівником культури України Т.О. Поночевною, у якій взяли участь солісти та хореографічні колективи міста.



Л. Кочмар
Фото автора