Історичними стежками Кінбурнської коси




«Історичними стежками Кінбурнської коси» - під такою назвою вийшла книга Любов Петрівни Твердовської – вчительки з Василівської ЗОШ.

Твердовская Л.П.

Твердовская Л.П.

У книзі розповідається про історію Кінбурнської коси від античних часів до сучасності. Автор, систематизуючи відомості з архівних документів, книг, журнальних і газетних статей, виданих у різні часи, і використовуючи легенди, перекази, розповіді корінних мешканців Кінбурну, висловлює свої погляди на історичні події, що відбувалися на півострові у різні часи. Особливість видання полягає в тому, що його автор є жителькою коси, тому у книзі наведені факти і події, які відомі лише місцевим жителям цього краю, і які не зустріти в інших творах.

У книгу також увійшли творчі роботи учнів Василівської школи, що були виконані під керівництвом Л. П. Твердовської:
- збірка творів «Серце матері» (Дар’я Свістуха, Вікторія Вакуленко, Діана Лахтіонова, Кристина Цвєткова, Варвара Агафонова);
- пошукова робота «Особливості будівництва житла на Кінбурнській косі» (Владислав Лагун, Іван Твердовський, Владислав Твердовський);
- пошукова робота «Жива мова Кінбурну» (Дар’я Свістуха). 

На фото (з архіву Василівської ЗОШ) 17 листопада 2015 року учні Василівської школи – автори проекту «Жива мова Кінбурна» Передрій Лілія, Агафонова Варвара, Твердовський Іван, Свистуха Дар’я, Лахтіонова Діана, Лагун Владислав та керівник проекту Твердовська Любов Петрівна були запрошені на нагородження переможців ХІХ обласного конкурсу молодих літераторів Миколаївщини «Золота арфа», який проходив у Палаці творчості учнів. У центрі миколаївський поет В’ячеслав Качурін.

Перша книга Любов Петрівни під назвою «Історичними стежками Кінбурнської коси» була видана в місті Миколаєві 2015 року у видавництві Ірини Гудим за спонсорські кошти, а нещодавно в Миколаївському видавництві «Іліон» побачило світ друге видання книги Л.П.Твердовської, яке здійснено в рамках обласної Програми підтримки вітчизняного книговидання, книгорозповсюдження та популяризації української книги у Миколаївській області.

Привітання від видавництва «Іліон».

На презентацію другої книги «Історичними стежками Кінбурнської коси» до обласного краєзнавчого музею «Старофлотські казарми» (м. Миколаїв) прийшли історики, етнографи, відомі краєзнавці, представники видавництв, обласної преси,  цінителі історії Миколаївщини.

На фото: Галина Михайлівна Запорожченко – методист видавниче – редакційного відділу МІППО

Любов Петрівна висловлює слова вдячності авторці багатьох публікацій з питань краєзнавства  С.В. Бойчук,  Покровському сільському голові Г.М. Агафонову, учням і вчителям Василівської ЗОШ за допомогу у пошуках історичних відомостей, редакціям газет «Южная правда» і «Чорноморська зірка» за підтримку у творчому пошуку, працівникам музею «Старофлотські казарми», Н.А. Кухар-Онишко, С.В. Романенко за цінні поради, директору НПП «Білобережжя Святослава» Ю.І. Козловському та директору РЛП «Кінбурнська коса» З.О. Петровичу за розуміння і підтримку, вірним помічникам О.К. Солодовник й Дарії Свистусі.

Найтепліші слова подяки автор адресує родині і дітям, які завжди допомагають і підтримують у нелегкій справі дослідника.

Книга рекомендовано всім, хто любить і шанує Кінбурнську косу, цікавиться її незвичайною історією. Книга буде корисна для науковців, краєзнавців, туристів і молоді, що навчається.

Ознайомитися з книгою найближчим часом можна буде в Очаківській міській бібліотеці.

Інформацію надала І.В. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса» та
НПП «Білобережжя Святослава» – учасник презентації книги