Масниця прийшла всім радість принесла!




Підходить до кінця місяць лютий і вже березень виглядає оченятами перших пролісків на газонах міста Очакова. Зовсім скоро прийде календарна весна. Світ навколо нас зміниться дивним чином – почне пробуджуватися природа. З приходом весни пов'язано чимало народних свят, звичаїв та обрядів.

Одним з найдавніших свят слов'янських народів є - Ма́сниця, рідше Ма́сляниця, Пу́щення, Масляна, Колодій, Ба́бське свято - справжня забава, яка зберегла свої традиції і в наші дні. Це смачне і неймовірно ситне свято триває цілий тиждень, який передує настанню Великого посту. Сьогодні в Україні Масниця є одним з церковних свят і називається ще Мясопустним або Сиропу́сним тижнем. Назва свята «Масниця» пов'язана з тим, що в тиждень перед Великим постом з раціону харчування виключалися м'ясні продукти, а ось молочні ще вживати було можна, як і традиційні складові для приготування млинців.


Ми нудьги не переносимо в гості Масляну запросимо

27 лютого, у четвер, на фольклорне свято «Масниця прийшла!» і «велике гуляння» до Очаківської міської бібліотеки завітали учні 3-Б класу Очаківської ЗОШ №1 з класоводом Зуєвою Анастасією Сергіївною. Ведучі заходу, бібліотекарки-господині Олена Солдатенко і Валентина Миронюк розповіли дітям звідки прийшло це свято та як його відзначали наші пращури.


Подоляночка... умий своє личко, та личко біленьке...

Масниця – це радість, веселощі, гостинність, народні гуляння. Вона триває цілий тиждень і кожен день має свою назву: понеділок - «Зустріч», вівторок – «Загравання», середа – «Ласуня», четвер – «Велике гуляння», п'ятниця – «Тещині вечірки», субота – «Посиденьки зовиці (тітки)», останній день – «Прощена неділя, проводи, поціловник», в цей день урочисто спалювали солом'яну ляльку на знак перемоги весни над зимою і просили прощення, цілувалися і кланялися один одному.


Cеред зали наче змійка струмок прудкий в`ється, в нім малеча з 3-го класу радіє й сміється


Десь тут була Подоляночка...

Малеча із задоволенням приймала участь у веселих конкурсах та іграх: «Гарячий млинець», «Кулінарний поєдинок», «Струмочок», співали і водили колом «Подоляночку», розгадували загадки про весну.


Бібліотекар Олена Солдатенко загадувала загадки


Гарячий млинець - весела гра на швидкість і кмітливість


Напружені змагання за останній гарячий млинець

Яке ж свято без частування? Навеселившись та награвшись досхочу, дітки, дотримуючись строгих правил гігієни, помивши ручки, сіли за столи.


Чисті ручки - запорука здоров`я

Головним почастунком свята були налисники, чай і міні-бублички. Підсвистував гарячий самовар, справжні бібліотечні господині частували малечу смаколиками, а діти, присьорбуючи духмяний чай, жваво обговорювали свято.


Бібліотечні господині і маленькі гості фольклорного свята

В добрій компанії і чай солодший і млинці смачніші

Навіть ті, хто спочатку відмовився ласувати налисниками, аргументуючи, що вони таке не їдять, розгулявши за компанію апетит, навіть просили добавки.


Так було смачно, що й добавочки просили

Наласувавшись млинцями та хрумкими бубличками дітки, проявивши ініціативу, самостійно прибрали за собою посуд і бажали продовження свята.


Весело на бібліотечному диванчику після ситних млинців


Олена Солдатенко підвела підсумки кулінарного поєдинку, обоє дівчаток вправилися на славу

Звучали слова подяки, задавалися питання – «Який захід наступний?». Та самою приємною нагородою, для нас бібліотекарів, було те, що після свята учні - Цюнник Вікторія, Козловська Кіра, Барилко Єлизавета та Лалаян Аліна вибрали для читання, за своїм смаком, цікаві книги, значить зустріч була не даремною.


З вибраною цікавою книжкою маленька читачка Лалаян Аліна

 
З вибраною цікавою книжкою маленька читачка Лалаян Аліна
 


Фото на згадку з королевою млинців

Свято скінчилося, а у бібліотекарів і маленьких гостей залишилися гарний весняний настрій та яскраві спогади про зустріч.

Ганна Біла,
завідувачка Очаківської міської бібліотек