Яскраве завершення учбового року




Останній день весни пролунав яскравим завершальним акордом в цьому навчальному році для учнів музичної школи.

31 травня відбувся сольний концерт учениці 5 класу фортепіанного відділу Кулай Анастасії, яка виконала для своїх однокласників цілу програму: починаючи від віденських класиків, і закінчуючи відомої популярною музикою.

Найскладніша для виконання – це велика форма. З неї Настя і почала свій концерт – Рондо з Сонати №20 Л. Бетховена. Тут діти почули і пісню, і марш, і голоси природи, яку так самовіддано любив композитор.

Звичний образ Діда Мороза зримо виступив при виконанні однойменної п'єси Р. Шумана з «Альбому для юнацтва». Технічний рівень учениця продемонструвала, виконавши Етюд ре мінор Г. Беренса.

А далі звучала впізнавана відома музика, яку як діти, так і дорослі, сприймають легко і з задоволенням: А. Рамірес «Мандрівники», Д. Арановський «Реквієм за мрією», Дейдрім «Сльози», АВВА «Money», К. Соловей «Тримай». Наші діти давно не чули таких бурхливих і дружних оплесків, якими слухачі просто підірвали зал. Навіть, сама солістка була здивована. А класний керівник Чокова Ольга Сергіївна раділа за своїх вихованців, які дуже уважно слухали не тільки музику, а й поезію очаківських та миколаївських авторів – Г.Компанієць, Е.Пройденка, М.Матвеєвої.

Надихнулися і ті, хто не збирався грати, але не змогли встояти і без всякої підготовки взяли участь у концерті. А це, як виявилося, не так просто. Коржова Дар'я виконала музику з мультфільму «Гравіті фолз» і популярну мелодію «Деспассіто», Максим Баркалов – українську народну пісню «Копав, копав криниченьку», Віталій Горбач – Сонатину та Етюд.

Справжній музичний сюрприз піднесла викладач по класу бандури Мішина Тамара Степанівна. Вона розповіла історію створення інструменту від давньої кобзи та українських кобзарів до сучасної бандури. У її виконанні прозвучала українська народна пісня «На вулиці дощ» та інструментальна композиція на теми українськиїїх народних пісень.

Так що до інструментів, які викладаються в музичній школі (а це фортепіано, гітара, баян, акордеон, флейта, синтезатор, сольний спів) додався український національний інструмент бандура.

Ты слышал музыку прибоя? Шум ветра? Дикий рев грозы?
Руллады жаворонка в поле? Шуршанье крыльев стрекозы?
Все это музыкой зовется. Звучит природа, как оркестр,
Где дирижер всевластный – Солнце – рождает музыку небес.

Звучанье скрипки, пенье флейты, покрякивающий фагот,
Гитаре аккомпанементом, аккордеона разворот.
Ему тотчас рояль ответит – оркестр с миром говорит.
И дирижер, как солнце светел, ведь музыка средь нас царит!
(М.В.Матвеева)

Робулець С. О.
керівник Очаківської дитячої філарпмонії