Переваги нелегкої, але почесної ратної військової служби




В Збройних Силах України триває призов громадян України на військову службу за контрактом. Головним завданням на 2017 рік залишається комплектування тільки бойових частин, які безпосередньо приймають участь в антитерористичній операції на сході країни. Пріоритет при відборі віддається тим, хто отримав статус учасника бойових дій, або хоча б служив і має відповідну військову спеціальність.

З нового року з’явилися нові вимоги і щодо більш ретельного відбору кандидатів за станом здоров’я і морально-психологічними якостями. Але і ті громадяни, які за якихось обставин не проходили службу в підрозділах Збройних Сил, або інших військових формуваннях мають можливість отримати професію захисника Вітчизни.

Сьогодні суспільна думка, щодо служби в збройних силах, поділяється на тих, хто категорично проти і тих хто схвально ставиться до конституційно обов’язку захисту держави. В чому ж переваги і недоліки нелегкої, але почесної ратної справи.

Найбільше протиріч виникає в обмежені можливостей проходити службу за контрактом за територіальним принципом. Велика кількість кандидатів не проти піти служити, але поряд з власною оселею і своєю родиною. А ще в частинах, які за своїм призначенням не виконують покладені на них обов’язки в зоні АТО. Цій категорії громадян слід знати, що навіть частини забезпечення і військові моряки, які проходять службу на кораблях, теж залучаються до служби в зоні військового конфлікту, або і взагалі можуть бути переведенні для подальшого проходження служби в одну з бойових частин бойовим наказом, невиконання якого суворо карається законом.

Які ж переваги отримують громадяни, що вирішать пов’язати своє життя з армією?

На першому місці залишається все ж фінансова складова. Мінімум 7000 гривень рядовому складу першого року служби, плюс доплата за перебування в зоні АТО: хто в першій лінії оборони – 6000 гривень, друга – 2400. В бойових танкових і артилерійських частинах передбачено на рішення командирів збільшення тарифних надбавок за посади, які визначають бойову здатність від 1000 до 2000 гривень. І збільшення заробітної плати буде найближчим часом ще переглянуто.

На другому місці матеріальна складова. Це повне котлове забезпечення, зміни продовольчого раціону з 2016 року суттєво покращилися і наблизилися до стандартів НАТО. Речове забезпечення теж суттєво покращено, внесені зміни до зменшення термінів носіння польової форми, покращено якість польової форми, збільшено норми забезпечення.

Соціальні стандарти змінюються щорічно теж в сторону покращення від медико-санаторного лікування до пільг за комунальні послуги та отримання власного житла.

Третя і найважливіша складова – професійна. За три роки війни підрозділи ЗС України отримали такий практичний рівень військових знань, що навіть інструктори передових армій світу приїздять до нас вчитися. Тому і втрати на лінії розмежування в зоні АТО відповідно мінімальні. Навчившись воювати, Генеральний штаб переглянув відповідно і доктрину з підготовки новобранців, які призиваються за контрактом. З 2017 року підготовка нових військових кадрів проводиться тільки у навчальних центрах, що суттєво покращує їх фаховий рівень і морально-психологічну стійкість. І відповідно зменшує ризик отримати поранення, чи загинути на лінії вогню.

Фактор віддаленості від дому також мінімізований. Зараз ми комплектуємо переважно частини оперативного командування «Південь» - це Миколаївська, Херсонська, Одеська, Вінницька і Кіровоградська області, де базуються 28 окрема механізована бригада, 40 артилерійська бригада, 56, 57, 59 окремі мотопіхотні бригади, 131 окремий розвідбат. Під час ротації і повернення до місця постійної дислокації військовослужбовці мають можливість не в рахунок чергової річної відпустки на декілька днів провідати своїх рідних та близьких.

Під час відпусток ми завжди запитуємо наших земляків, яких ми призивали на контрактну службу на предмет як триває служба і таке інше. Переважна більшість позитивно відгукується від свого вибору і мають намір продовжувати терміни контрактів. Є безумовно і такі, що тільки й скаржаться, та це переважно ті, хто йдучи на контракт бачили тільки перші дві складові при виборі військової професії, забуваючи, що крім прав в кожній справі є ще й обов’язки.

Військовий комісар Очаківського
районного військового комісаріату
підполковник Г.П. Леурда