Організація діяльності органів місцевого самоврядування у сфері оборони




11 лютого 2021 року в малій залі нарад Очаківської міської ради об’єднаної територіальної громади керівним складом Очаківського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, на чолі з військовим комісаром РТЦК та СП полковником Геннадієм Леурдою, було проведено інструктивно-методичне заняття з керівним складом органів місцевого самоврядування Очаківської, Куцурубської та Чорноморської ОТГ. Тема заняття: «Організація діяльності органів місцевого самоврядування у сфері оборони».

Перед присутніми представниками органів місцевого самоврядування виступили військовий комісар Очаківського РТЦК та СП -  полковник Г. Леурда, заступник військового комісара – начальник мобілізаційного відділення -  капітан 2 рангу С. Чорний, заступник військового комісара – начальник відділення рекрутингу та комплектування - капітан П. Костенко, начальник відділення обліку та бронювання солдатів сержантів капітан 3 рангу О. Таран, начальник відділення офіцерів запасу і кадру – капітан В. Невірковець.

Військовий комісар Геннадій Леурда пояснив необхідність проведення даного заходу процесом  реформування органів місцевого самоврядування, а саме, процесу децентралізації, який зараз відбувається в суспільстві, передачі значних повноважень і бюджетів від державних органів влади органам місцевого самоврядування, а відтак і  організації діяльності органів місцевого самоврядування у сфері оборони. Тому деякі повноваження райдержадміністрацій відповідно делегуються до створених органів місцевого самоврядування, якими є ОТГ. Тому головна мета заходу є, перш за все, уточнення, обмін досвідом та вирішення питань подальшого співробітництва територіального центру і органів місцевого самоврядування Очаківської, Куцурубської та Чорноморської ОТГ, в справі зміцнення оборони України.

Заступник військового комісара – начальник мобілізаційного відділення -  капітан 2 рангу С. Чорний ознайомив присутніх з деякими положеннями законів України «Про оборону України», «Про мобілізацію і мобілізаційну підготовку», Постанови Кабінету Міністрів України №1921 «Про затвердження Положення про військово-транспортний обов’язок», дав роз’яснення та пояснив на прикладах дії посадових осіб в питаннях проведення мобілізаційних заходів на місцях. А також пояснив алгоритм дій адміністрації пунктів збору населених пунктів у разі виникнення загрозливого періоду та об’яви проведення мобілізації в країні.

З питаннями обліку призовників, військовозобов’язаних, офіцерів запасу, порядку ведення персонально-первинного обліку, обліку призначених в команди і партії частин Збройних Сил України та інших військових формувань військовозобов’язаних та офіцерів запасу у разі проведення мобілізації ознайомили присутніх начальники відділень РТЦК та СП – капітан 3 рангу Олег Таран та Віталій Невірковець.

Питання організації діяльності органів місцевого самоврядування під час проведення приписки юнаків до призовної дільниці, проведення чергових призовів та організації патріотичного виховання в школах порушив заступник військового комісара – начальник відділення рекрутингу та комплектування - капітан Павло Костенко. Свій виступ П. Костенко побудував на прикладі останнього заходу приписної компанії юнаків 2004 р.н., яка триває з 27 січня до 31 березня,  точніше зауважень і недоліків виявлених під час приписки.
В цілому захід досяг позитивного результату, було вирішено багато організаційних питань, досягнуто розуміння в справі підготовки до священного обов’язку захисту Вітчизни.

Власна інформація Очаківського РТЦК та СП