Походження прізвища Мец




Цікава історія появи в Матіясово і Дерибасово прізвища Мец.

В 1815 році, після Вітчизняної війни, до свого дядька Андріана приїхав полковник Зорін, який воював у складі Бузького козачого полку. Разом з ним прибув француз Шарль – колишній воїн наполеонівської армії. Невдовзі полковник вирушив з маєтку дядька у військо. Шарлю не сподобалось у поміщика-самодура і він втік в Матіясово.(Матіясове - село в Березанському районі Миколаївської області України. Засноване в кінці XVIII століття)

Всеволод і Наталля дали притулок йому, а незабаром Шарль одружився з дочкою однорукого Архипова, онуці Іони Стратули. Після весілля він з молодою дружиною влаштувався на проживання в Дерібасово. По призвіщу його ніхто не називав, а звали з легкої руки Матіаса - Шарль із Меца. Мец – місто на річці Мозель у Франції. І його назва стала прізвиськом веселого француза, який не визнає над собою влади і який відрікся від православного Христа і католички святої Марії.

Опісля довгих-предовгих митарств, мандрів і страждань Шарль надибав на цій землі свободу і незалежність від суспільства і релігії. Родовідне дерево стало багато численним в Дерібасово. І тільки майже через сто років правнуки Шарля Йосип Якович та Ксенія Яківна знову провернулися на проживання в Матіясове.


Очаківський представник цього прізвища Микола Мец

 
Очаківський представник цього прізвища Микола Мец
 

Газета «Ленінська правда» від 17.08.1971 р.
Подг. Сергей Кузнец
Газета «Очаківський тиждень» №110 от 07.08.2021