Очаків серед столиць світу




Шістнадцятого лютого цього року в Очакові відбулося урочисте відкриття Залу Знамена Миру. Один з найпрестижніших у світі символів просвітництва та гуманізму нарешті знайшов гідне йому місце. Символ Пакту Реріха - першого у світі міжнародного акту, що затвердив пріоритет культурних цінностей над військовою необхідністю і зобов’язав усі сторони конфліктів якомога берегти духовні надбання людства - Знамено Миру відтепер доступно для містян і гостей Очакова.


Відкриття Залу Знамена Миру

Церемонія відкриття Залу, що розташований у приміщенні міськрайонної організації Червоного Хреста, стала першою у низці заходів, організованих в Очакові Українською Радою Миру. У вітальній промові, присвяченій цій непересічній події, Повноважний представник Голови Української Ради Миру, посланець миру у Республіці Молдові ігумен Андрій Горчаков наголосив, що Знамено Миру стало для Очакова першим кроком на шляху до визнання міста світовою історичною пам’яткою.

«Кілька років тому, перебуваючи у штаб-квартирі ЮНЕСКО, я на власні очі бачив Очаків у переліку міст, що мають історичну цінність. Отже, до визнання його пам’яткою всесвітньої культурної спадщини залишився майже один крок».


Під час екскурсії

Посланець миру також подякував низці депутатів Очаківської міської ради, представникам районної державної адміністрації, місцевим підприємцям та меценатам, знаним в місті особам, що відвідали захід. Особливу подяку за значну допомогу у його починаннях ігумен Андрій висловив Почесній громадянці Очакова Ганні Зимі, керівниці коишнього міського турбюро Світлані Коржовій, депутатові міської ради Миколі Чернишу. «Не можу не зауважити значний внесок у справу миру і у цей конкретний проект також члена Президії Всеукраїнського Комітету Червоного Хреста Наталії Біжко, яка багато років допомагає мені і у сфері благодійності, і у створенні залу, який ми сьогодні відкриваємо. Її багаторічна жертовна праця на цьому благородному поприщі широко відома за межами Миколаївщини. Захист життя людини, попередження та полегшення людських страждань стало її гаслом на все життя. І зовсім невипадково у цьому Залі Знамена Миру знаходиться і інший символ - прапор Міжнародного Комітету Червоного Хреста», - сказав він.

У свою чергу, депутат Очаківської міської ради Микола Черниш подякував ігуменові за високу оцінку його внеску у миротворчу справу: «Дякую, ваше високопреподобіє, що ви не полишаєте Очакова сам-на-сам із проблемами. Я завжди радий брати посильну участь у ваших гуманітарних проектах», - сказав він.


Експозиція Залу Знамена Миру

Теплі слова привітання надійшли на адресу Андрія Горчакова від Миколаївської обласної державної адміністрації. У вітальному листі за підписом начальника Управління культури, національностей і релігій Миколаївської ОДА Миколи Димитрова, зокрема сказано: «Завдяки Вашим наполегливим зусиллям протягом останніх п’яти років, цей непересічний символ першого в історії людства міжнародного договору про захист культурного надбання, що встановив примат захисту культурних цінностей перед військовою необхідністю, переданий з штаб-квартири ЮНЕСКО і оселився у славному місті Миколаївщини - Очакові. Заслуга у створенні гідного цьому символу Залу Знамена Миру, що урочисто відкривається сьогодні, також цілком належить Вам». Начальник управління висловив впевненість, що підтримка гуманізму, національної культури, мистецтва і духовної ідентичності нашого народу є важливішим завданням не лише держави, а і органів місцевого самоврядування, адже вони сьогодні, завдяки реформі децентралізації, значно більш спроможні підтримувати гуманітарну сферу. Він сподівається, що органи місцевої влади, заможні люди і всі, кому небайдужі культурні цінності, відсьогодні долучаться до благородної справи, започаткованої Миколою Костянтиновичем Реріхом.

Перша Міжнародна конференція Пакту Реріха, м. Брюгге, 1931

Знамено Миру Очакову було передано ще 2016 року, але, на жаль, міська влада, що отримала цей символ ЮНЕСКО, досі не доклала належних зусиль, щоб воно зайняло належне йому місце, сказала Почесна громадянка Очакова Ганна Зима. Два роки поспіль Знамено перебуває десь на складі - для відкриття залу навіть довелося виготовляти його дублікат. Можливо, жодний представник міськвиконкому не був присутнім на церемонії, тому що їм соромно, зауважила Ганна Антонівна.

Останній керівник колишнього міського туристичного бюро Світлана Коржова упевнена, що ім’я Костянтина Реріха обов’язково викличе посилений інтерес до Очакова з боку туристів і гостей міста, а Знамено Миру та Прапор Міжнародного Комітету Червоного Хреста буде користуватися значним попитом у екскурсантів. Звертаючись до місцевих екскурсоводів, Світлана Коржова порадила обов’язково включити Зал Знамена Миру до екскурсійних маршрутів. «Якщо заплановане відновлення роботи міського екскурсійного бюро відбудеться, Зал обов’язково стане одним із значущих пунктів туристичної мапи Очакова», - наголосила вона.

Під час першої екскурсії по Залу Знамена Миру, яку для присутніх провів сам ігумен Андрій, він не лише продемонстрував гостям заходу численну колекцію закладу, а й розповів цікаві подробиці з історії прийняття Пакту Реріха. Ще далекого 1928 року видатний художник-гуманіст Микола Костянтинович Реріх звернувся до державних діячів усіх країн світу із закликом невідкладно обговорити питання збереження пам’яток культури. Того ж року відомі французькі юристи Георгій Шклявер та Альберт де ла Прадель розробили юридичну канву Пакту у відповідності до міжнародного права. У 1929 році зусиллями Реріха і його послідовників у Франції був створений перший комітет з питань підтримки ідеї Пакту, а вже наступного року до цього руху долучилися ще три країни - Індія, Бельгія і США. Ініціатива вже 1930 року втілилася у створення Міжнародної спілки Пакту Реріха, а наступного року Перша Міжнародна конференція Пакта Реріха ухвалила зміст проекту Пакту і запровадила Знамено Миру у якості символа руху. 27 грудня 1931 року у Нью-Йорку відбулося перше свято Знамена Миру. Ось як писав про нього сам Микола Реріх: «Знамено є символ всього Світу, не однієї країни, але всього цивілізованого Світу. Запропоноване Знамено має на білому фоні в колі три сполучені амарантові Сфери як символ Вічності і Єднання... Пояснюють його різно - одні кажуть, що це минуле, сьогодення і майбутнє, об'єднані кільцем вічності. Для інших ближче пояснення, що це релігія, знання і мистецтво в кільці культури».


Експозиція Залу Знамена Миру

 
Експозиція Залу Знамена Миру
 

Два роки по тому, на Третій Конвенції Пакту Реріха, представники 30 країн звернулися до міжнародної спільноти із закликом підписати Пакт. І, нарешті, 15 квітня 1935 року у Вашингтоні, в присутності президента Сполучених Штатів Америки Франкліна Рузвельта відбулося урочисте підписання Міжнародного договору з захисту культурних цінностей представниками 21 американської республіки. Ратифікація угоди іншими країнами світу відбулася, на жаль, вже після Другої світової війни, що призвела до нових втрат світових пам’яток культури. У травні 1954 року на основі Пакту Реріха було підписано Гаазьку конвенцію, а 1972 року прийнята ЮНЕСКО «Конвенція про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини», що остаточно затвердила ідеї Миколи Реріха у формі міжнародної угоди. Ці ідеї також закладені у основу таких документів ЮНЕСКО, як “Загальна декларація про культурне різноманіття” 2001 року і «Декларації про навмисне руйнування культурної спадщини» 2003 року, а також «онвенції про охорону та заохочення розмаїття форм культурного самовираження» Організації Об’єднаних Націй. З тих пір до відповідних міжнародних угод приєдналася більшість цивілізованих країн світу, Знамено Миру, як і передбачав Микола Реріх, майорить понад сотнями тисяч пам’яток історії та культури, а тепер цей символ належить і Очакову.


Кофі Анан із Знаменом Миру

 
Кофі Анан із Знаменом Миру
 

«Точнісінько таке саме Знамено із підписами усіх лауреатів Нобелівської премії Миру було колись передано Генеральному секретареві ООН Кофі Анану і експоновано зараз у штаб-квартирі ООН, - розповів Андрій Горчаков. - Цей символ неодноразово побував навіть у космосі, куди його вивозили екіпажі різних країн світу. Я бачив його у Парижі, Таллінні, Вашингтоні, Римі. Знамено Миру нещодавно було урочисто вручено президенту Литви Далії Грибаускайте і зайняло почесне місце у Сеймі.


Вручення Знамена Миру Республіці Литва

Очаків став третім містом в Україні, разом з Києвом та Одесою, що отримав Знамено Миру. Важко переоцінити заслугу очільниці Одеського музею Реріха, лауреатки міжнародної премії Імені М.К. Реріха Олени Петренко у тому, що саме очаківці стали власниками цього славетного символу гуманізму». Слід зазначити, що Олена Петренко також передала значну частину експозиції Зала Знамена Миру, присвяченої Миколі Реріху, та багато миротворчої літературидо фондів Очаківської міської бібліотеки. На жаль, невеличке приміщення Залу, що обладнане виключно коштом ігумена Андрія, не може належним чином вмістити всі експонати, які хотілося б бачити у Залі Знамена Миру та Прапору Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Два роки тому міський виконком обіцяв виділити приміщення для Залу, обладнати його, надати матеріальну підтримку проекту приймальні Ради Миру. Попри всі обіцянки, жодної допомоги протягом цих двох років не надійшло. Здається, що чиновники або не усвідомлюють важливість гуманітарної сфери для розвитку Очакова, або навмисно ігнорують необхідні громаді культурні проекти, вважаючи загальноукраїнську миротворчу місію не гідною уваги.

«Чи можу я дорікати будь-кому, хто має змогу, але не допомагає гуманітарним проектам? Звісно, ні, - каже ігумен Андрій. - Вимагати жертовності від кожного неможливо. Людина сама обирає свій життєвий шлях. Я обрав для себе девізом слова Христа: «Не складайте скарбів собі на землі, де нищить їх міль та іржа, і де злодії підкопуються й викрадають. Складайте ж собі скарби на небі, де ні міль, ні іржа їх не нищить, і де злодії до них не підкопуються та не крадуть. Бо де скарб твій, там буде й серце твоє!». Хай благословить вас Господь. Хай щастя, добробут і мир завжди царюють на землі очаківській».

Володимир САРКІСЯН