Таємниці Ягорлицької затоки




Десять таємниць загадкової Ягорлицької затоки – водно-болотного угіддя Міжнародного значення, яке з півдня омиває Кінбурнську косу, намагалися розгадати учасники екологічного турніру - учні 6-А класу Очаківської ЗОШ №2.

Напередодні Міжнародного дня водно-болотних угідь, разом з класним керівником Анною Бабченко, вони завітали в Очаківську міську бібліотеку, де на них чекали археологічні знахідки, географічні карти, яскраві фотоальбоми, плакати та цікаві відеосюжети.

- Учасники екологічного турніру шукали місце розташування Ягорлицької затоки.

- Дізналися що вона має статус водно-болотного угіддя міжнародного значення та знаходиться під охороною трьох природно-заповідних об’єктів: Чорноморського біосферного заповідника, регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» та національного природного парку «Білобережжя Святослава».

- Розгадували таємниці, пов’язані з походженням назви затоки.

- Намагалися розгадати історію античного поселення на дні затоки та таємницю його загибелі.

- Дізналися про козацьку переволоку, про бойові подвиги під час другої світової війни та їх сучасне відлуння - знахідки боєприпасів, про авіаційний полігон та орнітологічний заказник, який згодом приєднали до Чорноморського біосферного заповідника. Розгадували таємниці островів та кефальних озер, що з’єднуються з затокою, з’ясували чому солеродні озера мають рожевий колір.

- Багато цікавого дізналися учасники заходу про біорізноманіття Ягорлицької затоки: про птахів та легендарну водорість - зостеру (камку), про «легені» Ягорлика – мідії та про доцільність вирощування аквакультури.

В кінці заходу школярі та організатори заходу обговорили майбутнє Ягорлицької затоки.

З задоволенням взяли участь у конкурсі на кращу розмальовку «Мешканці ВБУ очима дітей»

 

На завершення вкажемо, що Ягорлицька затока має міжнародний статус водно-болотного угіддя. В межах Очаківщини ключовими водно-болотними угіддями є також Дніпро-Бузький, Березанський та Бузький лимани, прибережна смуга Чорного моря.

Від стану цих угідь значною мірою залежить життя, добробут та здоров’я жителів м. Очаків та прибережних сіл. Також вони слугують місцями мешкання багатьох видів тваринного та рослинного світу.

Про це потрібно пам’ятати і докладати усіх зусиль для збереження наших водно-болотних угідь.

І. Форманюк,
провідний фахівець з екоосвіти РЛП «Кінбурнська коса»
та НПП «Білобережжя Святослава»