Весняні турботи Білобережжя




Весна, яка дещо забарилася в цьому році - напружена пора не тільки для аграріїв, але й для природоохоронців. Співробітники національного природного парку «Білобережжя Святослава» в цей період проводять комплекс робіт на території Кінбурнської коси, як по охороні так і по так званим біотехнічних заходам. Ці заходи повинні сприяти плинності природних процесів, гармонічному відтворенню природних комплексів, що змінились під впливом антропогенного чи то негативного кліматичного та інших чинників впливу.

Як приклад: традиційною в парку стала підтримка гідрологічного режиму заповідного урочища Бієнкових плавнів. Нагадаємо, що в 2013-14 роках внутрішні озера плавнів через замулення та заростання сполучних каналів втратили водообмін з Дніпровсько-Бузьким лиманом. Навіть після капітального поглиблення каналів в кінці 2014 року, працівники парку (починаючи з 2017 року) щорічно проводять очистку гирлових частин сполучних каналів. В цьому році прочистку протягом 23-26 березня проведено силами працівників Покровського та Покровсько-Хуторського природоохоронних відділень (керівники Осінцев В.В., Мельниченко С.О.). Проведені заходи дозволять збільшити інтенсивність водообміну та сприятимуть нересту риби на території природного нерестовища.

30 березня працівники парку на виконання плану біотехнічних заходів НПП на 2021 рік продовжили роботи по декільком напрямкам:

1. Відновлення дубового гаю в урочищі Комендантське, що постраждав від пожеж 2000 року. На цій території, що деякий час використовувалась для вирощування ремізів – кормових культур для мисливських тварин, висаджено насіння (жолудів) дубу черешчатого на площі 0,5 га.

2. Закріплення захисного приморського літорального валу в місцях інтенсивного рекреаційного використання. Проведена посадка кореневищ колосняка піскового, що є невибагливою місцевою дикоростучою рослиною з прекрасними декоративними та піскозакріплюючим властивостями. Посадка проведена на території Ковалівського пляжу, рекреаційного пункту №5 на ділянці літорального валу довжиною 80м.


Висадка рослин-піскозакріплювачів на Кінбурнській Стрілці

Успішний досвід впровадження такого природного способу накопичення піскової маси національний парк має на території Кінбурнської стрілки, де погляд відвідувачів радують насадження колосняка, що успішно виконуює і свою прирородозахисну міссію.

3. Також досить успішним виявився проект сприяння гніздування, шляхом встановлення двох плавучих островів–платформ. В 2020 році на них успішно загніздилося більше 300 пар крячка річкового.

Платформи залишились в доброму технічному стані на озері Лабазному, не постраждали від руху льодових мас, що були досить значні на Ягорлицькій затоці протягом зимового періоду. Але за зимовий період ці платформи повністю оголилися від покриття з водоростей та сухої трави, які птахи використовували для спорудження гнізд.


Плавуча платформа

Працівниками НПП оперативно і в оптимальні терміни було проведено накриття платформ природними матеріалами,  що дозволяє і птахам інших видів, гніздування яких проходить в більш ранні терміни, своєчасно сісти на гнізда на безпечних від хижаків плавучих островах –платформах.

4. Незважаючи на ті обставини, що карантинні обмеження початку 2020-21 років не дозволили запровадити наш традиційний екопроект «Від ялинки до ікринки», так як головними його учасниками були учні міста Очаків та Василівської ЗОШ, працівники національного парку і в цьому році можуть впевнено сказати, що цей проект –діє. Основи від зібраних в минулі роки та підготовлених новорічних ялинок в цьому році знову прикрасили свіжою зеленою хвоєю та встановили, в якості гнізд для нересту, на внутрішніх озерах Бієнкових плавнів.

Впевнені, що проведені силами працівників НПП «Білобережжя Святослава» і волонтерів біотехнічні заходи будуть дієвими, корисними та ефективними.

Також вдячні всім тим ентузіастам, що допомогали і ще будуть допомогати робити різноманітні корисні для природи, а значить для людей справи. Особливу вдячність також національний природний парк та, напевно, і всі жителі Кінбурнської коси виказують Шарченко Ігорю Кириловичу за організацію водного транспортного сполучення з півостровом.

Науково-дослідний відділ та
відділ екоосвітньої роботи та
рекреаційного благоустрою НПП