Очаківська ЦРЛ - на порозі медичної реформи: що маємо й чого очікувати?




Як це не банально звучить, та найголовніший скарб кожної людини – це її здоров'я. Тому, мабуть, жодна з реформ, які започатковані в Україні, не викликає такої гострої зацікавленості, як зміни, які очікують нас у медичній галузі. Багатьох турбує питання, чи не стане наша медицина медициною для обраних, чи матиме змогу пересічний українець отримувати якісь послуги безкоштовно, чи незабаром за все у лікарні хворим доведеться платити. «Чорноморська зірка» вже не раз зверталася до цієї теми, намагаючись донести до своїх читачів пояснення, які звучать сьогодні на всіх рівнях щодо напрямків розвитку вітчизняної галузі охорони здоров'я та поетапних кроків з її реформування. А щоб дізнатися про сьогодення медицини Очаківщини, її проблеми і здобутки на порозі реформування, ми вирішили звернутися до головного лікаря Очаківської ЦРЛ О.В. Степанової.

- Ольго Віталіївно, жодна галузь, жодний заклад не може працювати якісно, та й існувати взагалі без коштів, тож, будь ласка, давайте розпочнемо нашу розмову з джерел фінансування ЦРЛ.
- Раніше з державного бюджету гроші виділялись безпосередньо на райони. Нині ж вже третій рік ми фінансуємося з бюджету Міністерства охорони здоров'я, звісно, теж за рахунок державних коштів. Приходить цільова медична субвенція відповідно до кількості нашого населення (мається на увазі вся Очаківщина – місто та адміністративна територія району). Але Бюджетним кодексом і минулого року, і цьогорічним, передбачено, що кошти цієї субвенції повинні витрачатися лише на заробітну плату з нарахуваннями, медикаменти, паливно-мастильні матеріали та харчування. Фінансування за іншими статтями (зокрема, опалення, електроенергія, водопостачання та водовідведення, придбання обладнання тощо) має здійснюватися з місцевих бюджетів. Тому ми вийшли з пропозиціями до райдержадміністрації і до мера міста, було проведено дві спільні наради з залученням також і представників ОТГ і вирішено, що пропорційно кількості населення кожен орган влади чи місцевого самоврядування буде вносити свою долю у фінансування ЦРЛ, щоб покрити витрати на енергоносії та комунальні послуги. Звісно, медицину ніколи не фінансували за потребами, але ж ми теж розуміємо, що місцеві бюджети не гумові. Тому щира подяка виконавчій владі та депутатам міста і району (завдяки підтримці яких минулого року було прийнято 2 профільні програми (і на районному, і на міському рівнях) фінансування розвитку медицини Очаківщини, до яких були включені пункти про закупівлю житла для медпрацівників, придбання медикаментів та рентген-плівки та плівки для флюерографу для учасників АТО, малозабезпечених сімей, закупівлю апаратури для лабораторії тощо.
Але й сама ЦРЛ не сидить, склавши руки, а докладає зусиль щодо забезпечення енергоефективності своїх будівель. Три роки ми вели підготовчу роботу, монтували котли, проводили систему, і з 1 січня 2018 року перейшли на альтернативне опалення (пелетне), що дозволило значно зекономити кошти (майже в 2,5 раза) і забезпечити більш комфортний температурний режим у наших приміщеннях.

Але треба розуміти дещо й населенню стосовно медичної реформи. Вже 4 роки, як медицина розділена на первинну і вторинну ланки. Кожна амбулаторія, як окрема юридична особа має свого головного лікаря і своє фінансування і підпорядковується Очаківському Центру первинної сімейної медичної допомоги чи відповідному центру у Куцурубськійтериторіальній громаді. Є ще й відділення екстреної медичної допомоги (колишня «швидка»), і кожна з цих структур має свого керівника, який також є відповідальним за медичне обслуговування населення у рамках підпорядкованої йому структури. А ЦРЛ надає лише поліклінічну допомогу і стаціонарну.

- Ви можете розповісти, як медична реформа вплине на подальше фінансування галузі, зокрема оплати медпрацівників, яка тепер, нібито, залежатиме від кількості обслугованих ними пацієнтів, з якими вони заключили договори (так званий принцип «гроші йдуть за пацієнтом»)? Чи розроблений вже відповідний механізм? І чи не призведе другий етап реформування, тобто створення госпітальних округів, зрештою до закриття нашої ЦРЛ?
- Наскільки мені відомо, механізму «руху» коштів за договорами на сьогодні поки що немає, на його розробку міністерством визначений піврічний термін (до липня 2018 року). І то, це стосується поки що лише первинної ланки сімейної медицини, яка загалом реформуватиметься до 2020 року. Хоч уже й ведеться підготовча робота з формування госпітальних округів на Миколаївщині. Зокрема проводиться робота з підготовки хірургічного центру, що об'єднуватиме Очаківський, Березанський, Новоодеський, Снігурівський, Вітовський райони та м. Миколаїв.А розмови про закриття ЦРЛ безпідставні. Навпаки, ми намагаємося додатково технічнотакадровопідсилитися, щоб кожен, хто до нас звертається, мав можливість отримати якісну медичну допомогу. Ми придбали нове медичне обладнання, для чого намагаємося залучати й благодійні джерела, зокрема пристрій для фотохімічної обробки рентген плівки із сушкою за 18,2 тис. грн. був придбаний за кошти спецфонду, а апарат низькочастотної терапії «Радіус 01» за 18,1 тис. грн., апарат «Олімп – 1» за 10,2 тис. грн., комп'ютерну систему за 9,7 тис. грн. ми отримали завдяки благодійній допомозі.

   

Наша Очаківщина, як курортна зона, особливо влітку, не може залишатися без власного травматолога Зараз за рахунок коштів районного бюджету навчається 2 студенти, і незабаром у нашій лікарні буде 2 нових лікаря: травматолог та ЛОР. Травматолог вже проходить інтернатуру, і через рік прийде до нас, а ЛОР – прийде у 2020 році.

- Якщо вже заговорили про кадри, то розкажіть, будь ласка, про забезпеченість ними населення району та їх професійний рівень.
- Забезпеченість населення району лікарями, які працюють у ЦРЛ, у 2017 році склала 11, 99 на 10 тис. населення, а середнім медперсоналом – 29,99 на 10 тис. населення. З 28 атестованих лікарів, 15 мають вищу кваліфікаційну категорію, а 9 – першу. З 76 атестованих представників середнього медперсоналу, 61 має вищу категорію, а 10 – першу. Це досить непоганий рівень та, на жаль, коштів на стимулювання спеціалістів за гарну працю ми не маємо До проходження атестації усі працівники ставляться відповідально, бо якщо лікар вчасно не проатестувався, він протягом року має працювати стажером (тобто втрачає всі свої кваліфікаційні категорії, що безперечно відіб'ється на рівні зарплати). А якщо і протягом року цього не зробить – буде переведений на посаду фельдшера. До речі, їздити на курси підвищення кваліфікації, передатестаційну підготовку та атестацію, доводиться за свій рахунок, бо коштів на відрядження ми теж, на жаль, не маємо. Єдине, що нам вдалося виплатити крім зарплати усім працівникам минулого (як і позаминулого року) це кошти на оздоровлення. І якщо для лікарів вони передбачені за законом, то іншому персоналу вдалося це зробити за рахунок економії.

- Ольго Віталіївно, важливу роль для здоров'я людей має, мабуть, не лише лікування, а й своєчасне виявлення захворювань (особливо таких тяжких та небезпечних як онкологічні) на ранніх стадіях, як ви працюєте над цим?
- Дійсно, у розподілі випадків смертності на Очаківщині злоякісні новоутворення у минулому році перемістилися з 3-го (у 2016 році -41 випадок) на 2-е (55 випадків) місце, опинившись слідом за хворобами системи кровообігу, і опередивши травми та отруєння. Тому значна увага приділяється профілактичним оглядам населення. Зокрема, працює виїзна бригада лікарів поліклініки ЦРЛ, якою у 2017 році було проведено 56 виїздів проти 45 торік, під час яких з профметою оглянуто 3784 мешканці району проти 1922 торік та виявлено 205 патологій.
Важлива увага приділяється й своєчасному виявленню такої небезпечної хвороби як туберкульоз. На жаль, люди легковажно ставляться до цього, і показник флюорографічного обстеження порівняно з 2016 роком знизився. У 2017 році його пройшли лише 15780 осіб проти 16957 осіб у позаминулому році.

- А якщо говорити про профогляди та відвідування поліклініки з інших причин не «на виїзді», як ви дбаєте про створення комфортних умов для її відвідувачів? Зокрема не можна говорити про комфорт, якщо люди, що очікують в черзі, на проходження профогляду, фізіотерапевтичних процедур чи забір аналізів, не можуть скористатися внутрішніми туалетами (а в одній з соцмереж були неприємні коменти щодо цього).
- Про поліпшення температурного режиму я вже говорила, також ми постійно силами молодшого медперсоналу проводимо косметичні ремонти приміщень, дбаємо про їх чистоту та затишок. Що ж до внутрішніх туалетів, то перше, що я зробила, коли прийшла на посаду, звернула увагу саме на комфорт відвідувачів у цьому плані. Тож, на першому поверсі нині є 4 туалети для них (не службових, а саме для відвідувачів), один з яких, там де була дитяча консультація – для людей з обмеженими фізичними можливостями (є поручень, широкий проїзд для візка), 2 в загальному коридорі, і один на другому поверсі, там де приймають сімейні лікарі.

- Останнім часом спостерігаються сплески тяжких інфекційних захворювань, колись давно забутих, таких як дифтерія, поліомієліт, кір, чи ведеться щодо цього якась профілактична робота? Виникала дуже складна ситуація з вакцинами проти правця та сказу, як зараз стосовно цього ?
- Профілактика захворювань – завжди процес двосторонній. Не лише лікар, а й кожна людина повинна дбати про те, щоб не захворіти. А щодо запобігання інфекційним захворюванням шлях один – дотримання правил санітарії та особистої гігієни і своєчасні щеплення. Згадайте, саме у минулі роки, коли охоплення профілактичними щепленнями було практично майже 100-відсотковим, і «пішли в небуття» перераховані вами та інші тяжкі інфекції. Нині ж чомусь батьки часто стали діяти недалекоглядно, вони більше довіряють порадам з інтернет-форумів, аніж дипломованих лікарів, тому почастішали випадки відмови від щеплень дітей, у нас вже накопичився цілий «архів» таких відмов. А коли кілька років люди не прививаються, інфекція починає «піднімати голову» і це одразу дається взнаки. Ось лише протягом останнього тижня я не перестаю звертатися до свідомості кожного та закликати: шановні дорослі, пройдіть ревакцинацію від дифтерії та правця (вони повинні здійснюватися кожні 10 років!), вакцини достатньо, кабінет проведення щеплень працює постійно, тож не створюйте загрозу для здоров'я свого та усіх оточуючих! І обов'язково робіть щеплення дітям. Саме через те, що останніми роками багато батьків відмовлялося від щеплення дітей на дифтерію, за спалахом кіру прогнозується спалах цієї небезпечної інфекції.
Що ж щодо запобігання правцю, то це саме АКДС (комплексна дифтерійно-правцево-кашлюкова вакцина), якою нині ми забезпечені повністю. Покращилося становище і щодо вакцини проти сказу. За необхідності теж є можливість її придбання, зокрема й через інші аптеки.

- Про профілактику захворювань вже поговорили, а тепер – трохи про лікування. Сьогодні переважну кількість ліків ми купуємо за власний кошт. Тому, незважаючи на обіцянки, що внаслідок реформи людина отримуватиме певний гарантований безоплатний мінімум послуг та медикаментів, багато людей побоюються, що медицина взагалі може стати недоступною. Скажіть, будь ласка, чи правда визначений якийсь перелік медикаментів, який хворі, наприклад, у стаціонарі зможуть отримати безкоштовно?
- Ми 2 неділі працювали над створенням переліку медикаментів, які зможуть надаватися хворим безкоштовно при зверненні до стаціонару нашої лікарні, передали їх до обласного управління охорони здоров'я, а далі всі пропозиції будуть кумулюватися та опрацьовуватися на рівні міністерства, і сподіваємося, що найближчим часом такий перелік буде введений в дію. Яким чином це буде відбуватися: чи то виділятимуться кошти для придбання таких медикаментів, чи ми їх безпосередньо отримуватимемо, поки що сказати вам не можу, бо ніяких розпорядчих документів ще немає. Але те, що ця робота розпочата, - абсолютно точно.

- Дякуємо за розповідь та роз'яснення, бажаємо подальшого зміцнення матеріального й кадрового потенціалу і успіхів у реформуванні.

Л.Кочмар
Фото автора

Газета «Чорноморська зірка» №4 від 26 січня 2018 року