За чий рахунок фінансуватиметься Кам’янська школа?




У понеділок при голові Очаківської РДА С.В. Са­моукові відбулася нарада, на якій обговорювалося питання стосовно співфінансування Кам’янської школи з районного та сільського бюджетів. В цьому році воно постало дуже гостро. Справа у тому, що з 2016 року були внесені зміни до законодавства, за якими заробітна плата технічного персоналу шкіл та енергоносії фінансуються з місцевих бюджетів. Держава залишила на собі витрати лише на зар­плату вчителів. Та якщо у минулих роках бюджет району дозволяв повністю перекривати ці потреби, то в 2018 такої можливості просто немає. І оскільки сільська рада перша повинна бути зацікавленою в існуванні та нормальному функціонуванні учбово­го закладу, на нараду були запрошені перший за­ступник голови Очаківської РДА С.П. Стовманенко, заступник голови Очаківської РДА З.А. Шевельова, голова Кам’янської сільської ради Л.С. Стоянова, начальник районного відділу освіти В.С. Єршова, начальник фінансового управління А.Д. Єгорова, директор школи С.М. Бойчук та бухгалтер Н.І. Кри­вулько.

«Гостро стоїть питання з приводу фінансування Кам’янської школи, а саме заробітної плати техпер­соналу і сплати за спожиті енергоносії. Грошей з виділеної субвенції не вистачає, а районний бюд­жет не може покрити всі витрати, тому потрібне співфінансування з сільського бюджету», - сказала З.А. Шевельова. Аби детальніше розглянути статті витрат, було вивчено штатний розпис та проведено аналіз використаних енергоносіїв за останні роки. Під час даної роботи було виявлено, що економія у використанні енергоносіїв відбувається, але сума замість того, щоб зменшуватися, навпаки зростає за рахунок статті «втрати», що нараховує саме газо­ве господарство. Тобто виходить, що використання газу у школі зменшується, а втрати зростають. В цьому ще будуть розбиратися.

Неабияким здивуванням для присутніх стала чи­сельність технічного персоналу – 21 штатна оди­ниця на 180 учнів школи. Зрозуміло, що кількість обслуговуючого персоналу вираховується не з кіль­кості учнів, а з загальної площі школи, яка в Кам’ян­ці складає майже 4000 кв.м. Проте представники РДА впевнені, що в такий скрутний час необхідно максимально скорочуватися. Дійсно, певна кількість співробітників з січня отримала попередження про звільнення.

«Скільки можна «проїдати» кошти? Ми немалень­ку суму виділяємо на заробітні плати, енергоносії, а зробити щось значне завжди не вистачає грошей. Перш за все вам необхідно зробити технічний па­спорт, аби потім мати можливість робити санацію, енергоаудит. Необхідно рухатися вперед», - звернулася до представників школи Зоя Антонівна.

Л.С. Стоянова стала на захист школи і акценту­вала увагу на чисельності дітей у Василівській та Покровській школах і сумі, яка туди виділялася, і це при тому, що надходження від Кам’янки до район­ного бюджету значно більші. До того ж, вони зараз вже фінансують харчування дітей, підвіз, виділяють кошти на ремонт шкільного автобусу.

Стосовно виділення коштів на школи Кінбурну В.С. Єршова відповіла, що на Покровську школу у минулому році було виділено майже 186 тис. грн., на Василівську – приблизно 261 тис. грн., а на Кам’янську – 709 тис. грн. Для об’єктивності слід зауважити, що учнів у школах коси набагато менше аніж у Кам’янці, та й самі учбові заклади на Кінбурні значно менші, тим самим потребують менше енергоносіїв. Та С.В. Самоуков встав на захист маленьких шкіл Кінбурну: «Г.М. Агафонов взяв у повному обсязі на сільський бюджет витрати на підвіз дітей, опалення, майже півроку виплачував заробітну пла­ту вчителям, шукав спонсорів і робив все можливе, аби зберегти Покровську школу і допомогти Василівській. До того ж дотація надається ще й системі охорони здоров’я. Ми ж не можемо всі дотаційні кошти виділити одній школі, і жодної копійки іншим».

Під час тривалих перемовин, присутні порахували, що загальна потреба школи складає майже 637 тис. грн., до квітня на опалення необхідно 280 тис. грн., плюс заробітна плата. За словами директора школи, гроші на заробітну плату до червня у них є. Тож, на сесії планують виділити кошти на опалення до квітня. А що буде далі? З якого «карману» школа фінансуватиметься після червня, так і не домовилися.

Т. Лупул

Газета «Чорноморська зірка» №3 від 19 січня 2018 р.