РЛП «Кінбурнська коса» - 25 років!




РЛП «Кінбурнська коса» створений відповідно до Закону України «Про природно-заповідний фонд України» рішенням Миколаївської обласної ради народних депутатів від 15 жовтня 1992 р. № 16.

Територія парку включає Кінбурнський півострів та прилеглу кілометрову акваторію Чорного моря, Ягорлицької затоки та Дніпро-Бузького лиману у межах Очаківського району Миколаївської області загальною площею 17890,2 га. В 2012 р. після створення дирекції НПП «Білобережжя Святослава», більша частина території РЛП передана під охорону НПП, а РЛП продовжує виконувати свої функції на площі біля 3200 га.

Головне досягнення багаторічного існування парку – збереження унікальних природних місцин Кінбурнської коси, серед яких - «Орхідне поле», «Покровська коса», «Ковалівська сага», а також мільйонів особин понад 5 тисяч видів тварин, рослин, грибів та лишайників. Серед яких понад 200 видів занесено до Червоної книги України та Міжнародних Червоних списків.


«Орхідне поле»


«Покровська коса»


«Ковалівська сага»

На протязі багатьох років парк очолює Зіновій Осипович Петрович, біолог за фахом. Його природоохоронні ініціативи високо оцінили міжнародні організації. У 2007 р. він став лауреатом Чорноморської медалі за збереження довкілля. Також він нагороджений численними грамотами Миколаївської облдержадміністрації. Предметом наукових інтересів Зіновія Осиповича є тварини, рослини, історія Кінбурнської коси. Ним написано понад 100 наукових праць, більшість з них про птахів.

   

За весь час роботи службою держохорони парку проведено понад 2000 рейдів, складено біля 1000 протоколів про адміністративні порушення. До речі, першим начальником служби охорони був – В.М. Шибко, другим – В.Б. Чаус, а зараз службу очолює – В.Г. Гаркуша.

   

З 1999 р. парк займаєтесь побудовою штучних островів та острівців для гніздування рідкісних птахів. Результати цієї роботи дають свої позитивні результати, в цьому році на них навіть утворили колоніальне поселення середземноморські та тонкодзьобі мартини.

Багато років поспіль парк приймав участь у організації та зустрічав екологічну регату ім. С.В. Шаповалова.


Зустріч екологічної регати


Традиційна шурпа від Віктора Шинкарука, Володимира Гаркуші та Дмитра Бородіна

Облаштування рекреаційних дільниць, збір сміття, роз’яснювальна робота, боротьба з пожежами, є також невід’ємною та важливою частиною роботи служби держохорони.

   

Парком ведуться дослідження природи Кінбурнської коси а також Причорноморського регіону. Науковим куратором парку є Інститут біології південних морів (м. Одеса). За 25 років фахівцями РЛП «Кінбурнська коса» видано 3 колективні монографії та понад 200 наукових статей, тез у виданнях регіонального, всеукраїнського, міжнародного рівнів, написано нариси до Червоної книги України. Два наукові працівники парку захистили докторські дисертації: І.І. Мойсієнко – по ботаніці та І.Т. Русєв – по медичної біології. Щорічно укладається «Літопис природи». Результати досліджень представлено на понад 110 наукових конференціях, семінарах, в тому числі і міжнародного рівня. 

 
І.І. Мойсієнко
 

Оприлюднені наукові матеріали використовуються іншими науковцями для підготовки узагальнюючих робіт, монографій, зокрема їх використано у Червоній книзі України. Приємно, що у «Червоній книзі Європи» - «European Red List of Birds», виданій у 2015 р. в Люксембурзі висловлено подяку за консультації директору парку – З.О. Петровичу.


Подяка в Червоній книзі Європи

Фахівці парку приймали участь також у підготовці нової редакції «Червоного списку рослин та тварин Миколаївської області», який має бути затверджений найближчим часом. На базі парку проходять практику студенти.

Важливим напрямком наукової роботи є міжнародне співробітництво. На основі підготовлених фахівцями парку матеріалів у 2016 р. Кінбурнську косу включено до складу природоохоронних територій Європи – «Смарагдової мережі». Дані по птахам Кінбурну та загалом Очаківського району передано до «Атласу гніздуючих птахів Європи – ІІ».

Завдяки фахівцям парку природа Кінбурнської коси та загалом Очаківщини є досить добре вивченою, порівняно з більшою частиною Миколаївської області. А тривалі багаторічні дослідження дають змогу прослідкувати зміни у природі, та прийняти певні міри по її збереженню, що теж вкрай важливо.

Регулярно парк також надає матеріали щодо стану водно-болотного угіддя міжнародного значення «Ягорлицька затока», які далі узагальнюються у Рамсарському комітеті. РЛП також приймає участь у програмі «Регіонального орнітологічного моніторингу».


Ягорлицька затока

   

Екоосвітній клас РЛП «Кінбурнська коса» став важливим осередком просвіти та виховання підростаючого покоління у Очаківському районі.

Тут виховують екологічну культуру, популяризують та надають екологічні знання, сприяють вивченню та шануванню історичної спадщини, рекламують туристичну привабливість м. Очаків і Кінбурнської коси.

Біля 600 екоосвітніх заходів проведено парком за останні роки. Учасниками лекцій, круглих столів, «уроків поваги до природи», екологічних ігор та екохвилинок у екоосвітньому класі стали понад 5000 осіб.

   

Серед них учні міських та сільських шкіл, працівники освіти, відвідувачі оздоровчих таборів, вихованці дитячих садків та студенти – екологи. Наймолодшими серед постійних відвідувачів екоосвітнього класу є вихованці дитячого садку №1 «Дзвіночок». На фото 2005 року перші відвідувачі екокласу.

За ініціативою працівників парку, у місті і на території парку, відродилися давно забуті екологічні традиції: учні шкіл та вихованці дитячих садків, за допомогою батьків, майструють годівниці та підгодовують зимуючих птахів, а для зустрічі мігруючих птахів - готують шпаківні.

На День Чорного моря започаткована акція «Чисте узбережжя», а на День туризму, 10 років тому, учні Василівської та Покровської шкіл, під час туристичної подорожі по Кінбурнській косі, стали першими учасниками екотуристичного заходу парку «Посвята у туристи», який став щорічним і поширився на школи Очакова і дитячі садки.

   

Своєрідною оцінкою еколого-освітньої діяльності парку став щорічний краєзнавчо-природничий конкурс «Краю мій рідний!», який проводиться на базі екоосвітнього класу, починаючи з 2006 року. В І турі приймає кожного року бере участь від 50 до70 учнів шкіл міста та району. За цей час від його учасників надійшло біля 700 творчих робіт, а понад 350 переможців мали змогу подорожувати екологічними стежками Кінбурнської коси, зустрічатися з науковцями, брати участь у акціях, екологічних іграх та вікторинах.

   

Конкурс підтримують та надають допомогу директор філії «Дельта-Лоцман» державного підприємства «Адміністрація морських портів України» О.Г. Голодницький, його заступник О.І. Лапшин та депутат Миколаївської обласної ради Х.З. Гемаєв.

РЛП тісно співпрацює з дошкільними та загальноосвітніми навчальними закладами міста та району, відділами освіти Очаківської міськради та Очаківської райдержадміністрації, Очаківською міською бібліотекою та музеями міста, газетами «Очаків» та «Чорноморською Зіркою». Парк сприяє розвитку туристичної галузі у Очаківському районі, а його екоосвітній клас виконує також роль інформаційного туристичного центру у м. Очаків.

Працівники регіонального ландшафтного парку «Кінбурнська коса» були ініціаторами створення національного природного парку «Білобережжя Святослава». Колишні працівники регіонального парку займають керівні посади у природно-заповідних об’єктах півдня України: Ю.І. Козловський очолив НПП «Білобережжя Святослава», В.А. Артамонов – є директором НПП «Бузький Гард», І.Т. Русєв – директор НПП «Тузловські лимани», О.М.Деркач – директор РЛП «Тілігульський».


О.М. Деркач

Сьогодні Кінбурнська коса унікальна своєю первозданністю, збереженою дикою природою, незабудованим берегом Чорного моря, відкритим безкрайнім небом та горизонтом, що приваблює туристів, художників, поетів, романтиків та й взагалі відпочиваючих. В цей сумбурний період ігнорування суспільством екологічних законів і хаотичного наступу на залишки природних ландшафтів є неоцінимою заслуга працівників регіонального ландшафтного парку, які упродовж четверті століття знаходяться на передовій екологічного фронту і захищають унікальні ландшафти та природу Кінбурна.

Колектив РЛП «Кінбурнська коса»