Міцність класу в любові класного керівника (Т.М. Снігєрьова)




Вчитель! Скільки життєвої мудрості у цьому слові, скільки непідробної любові до дітей, терпіння та самовіддачі обраній професії. Імена своїх педагогів ми пам’ятаємо протягом всього життя, їх настанови проносимо через всі труднощі, а всю вдячність інколи навіть важко висловити. Проте особливе місце завжди посідав класний керівник, який ставав не тільки викладачем певного предмету, а й одним з батьків, яким ми довіряли інколи навіть більше, аніж рідним.

В цьому році виповнилося 15 років з того часу, як пішли у доросле життя випускники Очаківського міського ліцею ім. Шестаки, класним керівником яких була вчитель вищої категорії та неймовірна жінка Тетяна Миколаївна Снігєрьова.

Народилася Тетяна Миколаївна в Івано-Франківську. Після закінчення школи, в 1975 році, вступила до Ленінградського державного педагогічного інституту на математичний факультет на спеціальність «Математика на англійській мові». Отримавши диплом, одразу розпочала трудову діяльність. Спочатку – вчитель математики у школі Вояховського району Ленінградської області, після одруження переїхала до м. Єлизова Камчатської області, де працювала вихователем у дитячому садочку.

Вже у 1986 році чоловіка Тетяни Миколаївни, військовослужбовця Михайла Юрійовича, переводять до Очакова, і дружина разом з маленькою донькою Олександрою переїжджають в маленьке містечко на березі Дніпро-Бузького лиману. Вже тут у родині народжується друга донька Юля.

Майже 10 років Т.М. Снігєрьова пропрацювала вчителем англійської мови у загальноосвітній школі №2. Після відкриття Очаківського ліцею перейшла працювати в той навчальний заклад, де й навчала дітей до самого його закриття. Після того, у 2005 році, прийнята на посаду вчителя англійської мови до школи №4. Наразі Тетяна Миколаївна на заслуженому відпочинку, проте й досі сповнена наснаги та життєвої енергії.

У трудовій книжці Т.М. Снігєрьової всього кілька записів, і всі вони пов’язані з вчителюванням, бо то – її покликання, якому Тетяна Миколаївна присвятила 24 роки свого життя.

З атестаційного листа: «За час роботи в школі зарекомендувала себе професійно здібним, творчим вчителем. Постійно працює над удосконаленням методики викладання свого предмету, над свідомим засвоєнням матеріалу». За цими сухими словами була більш яскрава реальність. Тетяна Миколаївна вчила нас англійської мови у творчій атмосфері, дала нам міцну базу, на якій потім кожен будував свої знання. Вона давала нам право на помилку, без якої не набудеш досвіду, і терпляче чекала її виправлення. Була уважна до кожного з нас і встигала всім приділити увагу.

Так, нам пощастило, що саме Т.М. Снігєрьова була нашим вчителем, та ще більше – що саме вона була класним керівником. За короткий термін їй вдалося зробити вже з достатньо дорослих дітей згуртований колектив, де всі стояли стіною один за одного. Тетяна Миколаївна завжди була поруч у всіх перемогах та труднощах. Переповнена креативними ідеями, допомагала у підготовці класних та ліцейних вечорів, організовувала пікніки та творчі вечори. Легко з нами не було, проте Тетяна Миколаївна з материнською любов’ю й розумінням ставилася до кожного, раділа успіхам та за діло сварила. Ми часто довіряли їй таємниці, бо знали, що отримаємо мудру пораду. Ми безмежно її поважали і боялися якось підвести (звісно, не завжди це вдавалося, за що вибачте нас, Тетяно Миколаївно). Наш клас був однією великою родиною на чолі з нашою «класною» мамою.

Тетяно Миколаївно, ми вітаємо Вас з Днем вчителя. Бажаємо Вам яскравих днів та спокійних ночей. Аби наша любов та любов Ваших близьких і безмежна повага зігрівали душу. Ми вдячні Вам за ваш нелегкий труд, за доброту і любов, якою Ви огортали нас всі шкільні роки, й досі ми відчуваємо Вашу опіку. Щастя Вам та здоров’я!

З повагою,
Т. Лупул і весь випуск 2003 року
Очаківського міського ліцею ім. Шестаки
Газета «Чорноморська зірка» №41 від 05.10.2018