200 років тріумфу




Очаківський музеї мариністичного живопису ім.. Р.Г.Судковського, спілка вірмен України запрошує відвідати виставку «200 років тріумфу», яка присвячена 200-річчю від дня народження видатного художника Івана Костянтиновича Айвазовського, його учнів та послідовників Р.Г.Судковського, М.Н.Дубовського, О.В.Ганзена, Г.С.Головкова.

Виставка «200 років тріумфу» знайомить з видатною особистістю ХІХ століття – унікальним художником (як мариністом так і баталістом), живописцем Головного Морського штабу, академіком живопису та почесним членом Імператорської Академії мистецтв, почесним членом художніх академій Амстердама, Флоренції, Риму, Парижа та Штудгарта, археологом, колекціонером та меценатом – Іваном Костянтиновичем Айвазовським (Ованес Геворговоч Айвазян), який є одним із найвідоміших і талановитіших художників в історії людства. Вірменський геній створив близько 6000 картин і організував за життя 120 персональних виставок.


Відкритя виставки. Присутні Заступник голови райдержадміністрації З.А.Шевельова, меценат, друг музею А.А.Горчаков, заступник Голови спілки вірмен України Миколаївської обл. А.С.Поліщук,зав. музеєм О.І.Куліков

Народився майбутній художник 17(30) червня 1817 року в Феодосії у вірменській сім’ї Геворга (1771-1841) та Ріпсіле (1784-1860) Айвазян. Хлопчик з дитинства виявив у собі художні та музичні здібності і сам вивчився грати на скрипці. У віці близько 8 років – почав малювати. Малював він на стінах самоварним вугіллям. Перші уроки майстерності отримав від феодосійського архітектора Якова Кохана. Навчався в феодосійському повітовому училищі та симферопольській гімназії, де й демонстрував свої блискучі успіхи у малюванні.

Виставка, представлена в Очаківському художньому музеї ім. Р.Г. Судковського, знайомить глядачів з 8-ма роботами великого майстра, три з яких зберігаються в Очакові, а п’ять - в Миколаївському художньому музеї ім. В.В. Верещагіна, і копією автопортрету художника.

Все життя і творчість художника нерозривно пов’язані з Кримом, Чорним морем та героїчною історією Чорноморського флоту. Бував художник, хоч і недовго, і на Миколаївщині, цю поїздку він пізніше зафіксував у трьох малюнках, які зберігаються у С.-Петербурзі.

Ще до вступу в академію, Іван демонстрував блискучі успіхи у малюванні. Та в її стінах – молодий талант почав розвиватися ще стрімкіше. Це дало можливість художнику-початківцю зблизитись з кращими представниками мистецтва того часу – К.Брюлловим, В. Жуковським, І.Криловим та М. Глінкою. Айвазовський був особисто знайомий і з О.С. Пушкіним.

Працездатність художника була неймовірною. З 1840 до 1843 він написав 50 картин, з якими відправився підкорювати Європу. Виконуючи державне замовлення у 1844-1845 роках, майстер побував на Балтійському та Азовському морях, відвідав країни Малої Азії, Грецію та острови Грецького архіпелагу.


Привітальне слово від консула Вірменії в Одесі зачитала А.С.Поліщук       

Після цієї подорожі, І.К. Айвазовський повернувся до Феодосії і назавжди оселився у рідному місті. У 1848 – одружився з Юлією Гревс, яка подарувала йому чотирьох доньок: Олену, Марію, Олександру та Жанну.

Своїм мистецтвом Іван Костянтинович жваво відгукувався на всі події, пов’язані з життям моря. На його полотнах зображені усі подвиги російського флоту, сучасником яких він був. Прославлену картину «Дев’ятий вал» майстер написав у 1850-му. Найзначимішу - «Чорне море» - у 1881-му. Неймовірний успіх принесла художнику робота величезних розмірів - «Серед хвиль», яку 80-річний художник писав з неперевершеним артистизмом і хоробрістю, стоячи на високих підмостках.


Куточок експозиції


З музичним привітанням  виступив студент Київського інституту музики Є.Логвиновський 

Виставка «200 років тріумфу» - малесенький шматочок величезного таланту. До раннього періоду творчості відносяться роботи «Кав’ярня в Криму” та «В гавані». З величезною майстерністю виконана робота «Україна. Захід сонця. (Захід сонця в Малоросії)» - один з нечисленних сухопутних пейзажів художника, присвячених Україні. Етюдного плану роботи «Берег моря», «Море» та «Прибій» - це безмежний талант в мініатюрі, який не обмежується розміром полотна.


Макет корабля 18-століття

Крім того - Очаківський художній музей дає змогу глядачам через картини побачити продовження великого мариніста у його нащадках, а саме в онукові - Олексії Ганзені, який був пейзажистом та звертався й до улюбленої стихії свого діда – моря. Його робота під назвою «Морський пейзаж» знаходиться у постійній експозиції і демонструється на виставці.

Також у виставковому залі можна побачити роботи послідовників і сучасників Айвазовського, таких як Р.Г. Судковський, М.Н. Дубовський та Г.С. Головков.


Знімок на память

Виставка працює з 10 серпня по 30 вересня 2017 року.

Приємного перегляду!

Завідуючий музеєм ім..Р.Г.Судковського, О.І.Куліков
Лектор – екскурсовод, Бадах О.Г.