В Очакові знищено гніздову колонію граків




«Бог створив Землю і дав життя всьому живому як на землі, у воді, у повітрі, у тому числі на 5-й день створені риби та птахи, на 6-й день сотворив звірів по роду їх, тварин і гадів. І сотворив Господь Бог чоловіка по образу своєму з праху земного і вдихнув в лице його дихання життя і став чоловік душею живою» - вказано в святому письмі. 

І призначення кожної людини - розмножувати та берегти все живе, берегти довкілля, створювати красоту всьому.

Унікальність нашої місцевості – Очакова та Очаківщини, розташованих на узбережжі Чорного моря, Дніпро-Бузького та Березанського лиманів, створює всі можливості для відпочинку населення. Однак привабливість Очакова у ряді важливих питань бажає кращого. З кожним роком зменшується кількість квітів та клумб, дерева набувають уродливого виду від обрізки та знищення, що розчаровує людей, котрі приїжджають відпочити та набратися здоров’я.

Особливо хочеться ще раз звернутися і подякувати жителям Очакова, учням, котрі в 1970-80-х рр. масово планово висаджували квіти, кущі та дерева різних порід, створюючи парки, зробили свого часу місту гарний, привабливий зелений вигляд.

Починаючи з 2006 року в Очакові почали ганебно знищувати багаторічні насадження, а з 2010 року ганебну картинку багаторічним насадженням почали наносити енергетики та комунальники, що продовжується і зараз. Про ці дії неодноразово писала і «Чорноморська Зірка», за квітень 2010 р:

Ю. Наблюдательний «Про зелений вандалізм»;
В. Ружицкий «Отцы» города спасите зеленые насаждения Очакова»;
Р. Каракуліна «Це ж як треба ненавидіти місто?!»;
Громадське об’єднання депутатів міськради «Наше місто» «Знищивши-відроди».
Т. Лупул «А будет ли куда грачам прилетать» (січень 2014р.).

Про цю проблему писав неодноразово і прокурор В.П. Бочаров;
В. Ильин «Очаков: тайфун во время штиля…» (січень 2014р.). У цій статті піддано критиці діяльність начальника служби благоустрію О.В. Васькова, секретаря міськради С.М. Бичкова, міського голову М.Б. Топчого.

Начальник служби благоустрію О.Васьков виправдовувся в статі «Ми виконуємо свою роботу виправляючи помилки попередніх років в газеті «Очаків» (січень 2014 р.).

І ось свіжий випадок дикості.


Місце вчинення злочину

При в’їзді в м. Очаків, в останній декаді квітня 2018 року, зрізано крони на 26 деревах.


Спилено крони дерев з гніздами!


Нещодавно на цих деревах гніздилась велика колонія граків!

Гнізда з яйцями та пташенятами були згорнуті на купи і спалені, а деревина вивезена в невідомому напрямі.


Скинуті гнізда шпаків


Складені для спалення гнізда граків


Місце спалення гнізд граків


Такий вигляд мала колонія граків до знищення


Гніздова колонія птахів після знищення

В цих роботах була задіяна Очаківське комунальна служба «Бгагоустрій», зрозуміло, не без вказівки очільників міста. У газеті «Очаків» за 3 травня 2018 р. міський голова С.М. Бичков звітує: «Також до початку туристичного сезону планується прикрасити в’їзд в місто за ескізом відділу архітектури». Не сподобались очільникам міста чорні птахи - граки, які мали нещастя заснувати свою гніздову колонію на в’їзді в місто Очаків.

Ігноруючи Закони України «Про тваринний світ», «Про захист тварин від жорстокого поводження» та період тиші та спокою встановлений Законом з 1 квітня по 15 червня, черговим актом вандалізму знищено 394 гнізда грака та біля 2000 яєць і пташенят, що знаходились в гніздах!

Це факт знущання над тваринами, вчинений жорстокими методами. Очаківська екологічна громадська організація «Зелений Світ» звернулася до правоохоронних органів для притягнення винних до відповідальності.

   

Голова громадської екологічної
організації «Зелений світ»
Б.І. Зубець