Виставка «Українське декоративно-ужиткове мистецтво»




Очаківський музей мариністичного живопису ім.. Р. Г. Судковського презентує виставку «Українське декоративно-ужиткове мистецтво», присвячену Дню Гідності і Свободи.


Відкриття виставки. Звідуючий музеєм ім.Р.Г.Судковського Куліков О.І., молодший науковий співробітник музею Лагунова Г.В.


Сьогодні в музеї багато гостей

В експозиції виставки представлено 27 витворів декоративно-ужиткового мистецтва (ткані та вишиті рушники, гобелени, батик, чеканка, вироби з дерева) із колекції Миколаївського обласного художнього музею ім.. В.В. Верещагіна, керамічні твори нашого земляка Дорожинського О.Ф. та текстильні ляльки мешканки м. Очакова Кузовкової О.В.


Дорожинський О.Ф. Штоф «Будьмо!!!»  та керамічні вироби


Друг музею Пономар Л.В. дуже цікаво розповіла про творчий шлях О.Ф. Дорожинського


Кузовкова О.В.«На ярмарок» та текстильна лялька«Селяночка»

Твори декоративно-ужиткового мистецтва зустрічаються в особистому і громадському побуті на кожному кроці. Вони є матеріально-предметним оточенням людей, тому важко переоцінити їх величезне виховне значення. Цим пояснюється та увага, яку приділяють працівники музею змістовності, естетичної виразності та якості творів.


З приводу відкриття виставки привітав заступник голови Очаківської райдержадміністрації Стовманенко С.П.


Виступ колишньої співробітниці музею Коржової С.І.

Експозиція виставки робить акцент на підкресленій декоративності виробів, що розширює функціональне значення речей. Виходячи з багатства музейного матеріалу, працівники музею намагалися представити глядачам якомога різноманітніший матеріал і за видами декоративно-ужиткового мистецтва, і за темами робіт, і за техніками виробів. Різноплановість технік українських митців спирається на віковічні традиції народного мистецтва.


Севастьянова М. Батик «Кохає - не кохає»

Севастьянова М. Батик «Кохає - не кохає»


Федорів О. Декоративне панно «Лев»


Шавгуладзе Н. Чеканка «Коні на водопої»

Севастьянова М. Батик «Кохає - не кохає»,  Федорів О. Декоративне панно «Лев»,   Шавгуладзе Н. Чеканка  «Коні на водопої»

Художні образи, створені майстрами переносять глядачів в особливий культурний простір, наповнений кольорами і поетичним звучанням, дарують душевне тепло глядачам. Майстри працюють з природними матеріалами – деревом, глиною, вовною, тканинами. Їх роботи теплі, м’які, яскраві, сповнені життєвої енергії та добра.

В експозиції виставки представлені 11 гобеленів з колекції музею, виготовлені українськими майстрами ХХ – поч. ХХІ ст. Іваницькою Л. І. «Ольвія»; Лістуновою Л. О. «Вазони». 2006. «Вазони». 2009; Черкесовою І. Г. «Козацькі залицяння», «Птах Сирин»; Чорногуз Е. І. «Музика» (триптих); Можаєвою Н. М. «Спогади про літо»; Козловським Б. Н. «Осіння прогулянка»; Шнайдер А. Б. «Чумацький тракт».


Іваницька Л. Гобелен «Ольвія»


Лістунова Л. Гобелен  «Вазони»


Черкесова І. Гобелен «Козацьке залицяння»


Черкесова І. Гобелен  «Птиця Сирин»

Черкесова І. Гобелени «Козацьке залицяння»  та «Птиця Сирин»

Виставка також демонструє 5 витворів ручного ткацтва (ткані рушники). Це твори Тетяни Базилевської-Барташевич - члена Миколаївського обласного народного творчого об’єднання художників-аматорів та майстрів «Прибужжя» (з 1983), члена Миколаївського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України (з 1990), заслуженого майстра народної творчості України (1992), лауреата обласної премії ім. Миколи Аркаса (2010): «Диво», «Тарасові шляхи», «Заспіваймо пісню веселенько», «Небесне сяйво» і рушник Верес Г.І. «Щедрість землі».

Т. Базилевська-Барташевич володіє багатьма техніками ручного перебору. Останнім часом у неї з’явилися учні, яким майстриня щедро передає свій багатий досвід. Вона усвідомлено відроджує такий вид традиційного українського мистецтва як художнє ткацтво.

Також в експозиції представлені і 3 вишитих рушники – Кравчук Н. (південь України, середина ХХ ст.); Буга Е. А. «Ромашки»; Дворник Г. М. «Квіти», вишивки: Козирєвої Є. В. «Маки», Данченко І.В. «Пейзаж з соснами» та вишиті сорочка і наволочка (60-ті роки ХХ століття), виконані мешканкою с. Чорноморка Очаківського району - Кундельською (Вдовиченко) Л.А..

Різьблення по дереву представлено чудовими творами сучасних миколаївських майстрів Юрія Одробінського «Відкриваючи душу» та Тетяни і Анатолія Поліщуків «Колиска сонця».


Поліщук А. Поліщук Т. «Колиска сонця»

 
Поліщук А. Поліщук Т.  «Колиска сонця»
 

Разом з виставкою «Українське декоративно-ужиткове мистецтво» відкрилася персональна виставка викладача Очаківської дитячої художньої школи Наталії Костроми - «Моє місто». Художниця представила 20 живописних робіт і 2 гобелени.


Відкриття персональної виставки Н.Костроми. Виступає директор ДХШ Гончаров В.М.

Наталія Олександрівна Кострома народилася 1981 року у місті Речиця, Білорусь. У 1986 році, після Чорнобильської катастрофи, разом з батьками переїхала до міста Очакова, де навчалась та закінчила у 1998 році дитячу художню школу. Це був початок її творчого шляху.

В 2007 Наталя закінчила Миколаївську філію Київського національного університету культури і мистецтв, поєднуючи навчання з викладанням малюнку, живопису та композиції в дитячій художній школі міста Очакова (2004-2014 роки). Потім працювала в місті Києві в дитячій школі мистецтв «Монтессорі центр» (2014- 2015р.). З вересня 2017-го - знову працює в ДХШ міста Очакова.

Художниця дуже любить мистецтво і всі враження від оточуючого світу передає в своїх творах. Як говорить про свою творчість сама Наталя Олександрівна: «Природа - це гармонія. Вона мене надихає, гармонічно поєднує всі мої дії. Коли виходжу писати на свіже повітря - сама природа сприяє творчості. Я наче розчиняюсь у ній, відчуваю її гармонію. Все відбувається само собою, і я ніби стаю часткою цього великого світу, намагаюсь з ним спілкуватись, відображаючи на аркуші свої враження і відчуття від побаченого, втілюючи його у своєму живописі.

В дитячій художній школі міста Очакова, моїм першим вчителем і творчим наставником, та просто людиною, яка "запалила" в мені енергію подальшого руху в мистецтві був Петро Іванович Нагуляк (зараз Заслужений художник України). Саме Петро Іванович прищепив мені любов до пленеру.»


Художниця Кострома Н. на фоні своїх гобеленів

Творчий пошук Наталії не закінчується. В неї багато творчих напрямків, фантазії. І все це поєднується з високим професіоналізмом.

Усіх, хто в цей день зібрався у виставковому залі музею, яскравими виступами привітали викладач вокалу очаківської музичної школи Гудкова В.Н. та концертмейстер Богатікова М.М..


Виступ викладачей музичної школи Богатікової М. та Гудкової В.

Виставка працюватиме з 21 листопада по 31 грудня 2017 року.

Запрошуємо усіх до музею і бажаємо приємного перегляду!

Завідуючий музеєм ім..Р.Г.Судковського О.І.Куліков
Молодший науковий співробітник музею Лагунова Г.В.