24 травня – День Великого Лиману.




Співробітники національного природного парку «Білобережжя Святослава» відзначили  запроваджену  в минулому році  нову екологічну дата – День  Дніпро-Бузького лиману.

Цього року ентузіасти збереження як природної, естетичної, рекреаційної важливості  нашого славного лиману акцентували увагу на його історичну цінність. Однією із своїх важливих сторінок Світова  історія перевернула на водах нашого лиману та прилеглих до них місцинах в 1855-56 роках в період штурму та  оборони Кінбурнської фортеці.

Після  тяжкої зимівлі окупаційного гарнізону республіки Франція, його склад зменшився більше ніж на 100 воїнів. В місці знаходження останків  на знак пам’яті про загиблих воїнів як з нашої сторони так і французів встановлено хрест.

За основу епітафного напису на хресті, взято текст  реальної присвяти ад’ютанта командира 95 полку Жана Ербе, своєму побратиму, який помер від тифу і  похований в березні 1856 році на території Кінбурнської стрілки.

ГО «Кінбурн», НПП «Білобережжя Святослава» закликають долучатись до щорічного відзначення Дня Великого Лиману як органи влади так і громадських активістів, підприємців громадян що люблять та шанують наш чудовий лиман та шукають щляхи його порятунку.