Скільки орланів зимує на Кінбурнській косі?




Відзначення Всесвітнього дня водно – болотних угідь у національному природному парку «Білобережжя Святослава» співпало з проведенням традиційного обліку орлана – білохвоста, що систематично проводиться парком протягом осіннє – зимового періоду.

Орлан – білохвіст – величний птах, що занесений у Червону книгу України. Кінбурнська коса - місце постійного гніздування трьох пар птахів.

Але на зимівлю збираються в окремі найбільш холодні зими до 300 особин. Кожного дня, з місць ночівлі, у пошуках їжі, вони можуть розлітатись на відстань до 50 км. Тому орланів можна побачити на узбережжі лиманів Очаківського району. Орлани – білохвости - справжні «санітари» природи: ловлять переважно ослаблених птахів, іноді підбирають залишки мертвих тварин на узбіччях доріг.

Спостереження за динамікою чисельності птахів, часу їх прильоту та весняного розльоту, виявлення місць концентрації та гніздування є важливими елементами у розробці системи збереження цього, на жаль, зникаючого виду.

До обліку орланів на одному із десяти пунктів спостереження приєдналися і учні 6 – 11 класів Василівської ЗОШ - члени шкільного міні – парку «Борисфен», учасники виїзного практикуму.

Сніжна цього року зима із непрохідними засніженими дорогами не стала на заваді проведенню цього заходу, бо завдяки професійності водія парку І. Ю. Вінничука юні екологи дісталися  «Василівських кучугур» - одного із  ключових  пунктів на Кінбурнській косі, де спостереження за рідкісними птахами проводять природоохоронці Василівського науково – дослідного природоохоронного відділення (НДПОВ)

А. М. Пасось (заступник начальника Василівського НДПОВ) ознайомив учнів з роботою інспекторів, що чергують на пункті спостереження, а кожен юний учасник, на деякий час, «став черговим», з задоволенням виконував його обов’язки.

О. Г. Іванов - начальник служби держохорони парку презентував обладнання для спостереження за птахами: підзорну трубу, яка набагато ефективніша за бінокль. За її допомогою можна  прослідкувати напрямок польоту та особливості поведінки побаченого птаха, його рухи, що також обов’язково письмово фіксується у щоденнику спостереження інспектором.

Провідний інженер парку О. Є. Маркауцан розповів багато цікавих фактів із життя орланів та про особливості їх поведінки. Учасники практикуму вже добре знають що по забарвленню хвоста можна розпізнати дорослих та молодих особин, а за розміром – відрізнити самочку від самця. У юних «чергових інспекторів» до співробітників парку було безліч питань, але жодного питання не залишилося без відповіді.

Учням пощастило уважно спостерігати за поведінкою та напрямком польоту двох орланів та отримати від працівників парку багато цікавої інформації про екологію птахів.

З задоволенням спостерігали учні і за іншими водно – болотними птахами: дикими качками, мартинами, за білосніжними лебедями, які на лимані навчали молодих птахів жваво приймати водні ванни – занурюючи свої довгі шиї під воду.

Також була зафіксована зграя жваво цвірінькаючи дроздів, яка дружньо летіла  зі сходу на захід в пошуках їжі.  

Під час поїздки юні учасники, разом з працівниками парку, на засніжених ділянках розчистили у цей день від снігу декілька площадок.

На цих площадках вони насипали кормову суміш для підгодівлі мешканців коси у суворий зимовий період.

До дому юні дослідники поверталися з добрим настроєм, позитивними емоціями від побаченого та почутого, а зимові краєвиди нагадували про існуючий дивовижний казковий світ Кінбурнської коси.

Більш усвідомленим стало відношення і до такої екологічної дати, як День водно – болотних угідь – територій, де їх життя, життя багатьох других людей проходить практично в безпосередньому контакті з іншим життям, яке також потрібно розуміти, поважати та оберігати.

Вже потім, дещо пізніше, учні дізнались, що в результаті обліку на всіх десяти пунктах, загальна кількість орлану – білохвосту на території НПП «Білобережжя Святослава» склала 28 особин (у минулу зиму – 46), що ще раз підкреслює рідкісність птаха та необхідність його збереження.

А по результатах проведеного заходу учні - члени шкільного міні – парку та працівники Василівського природоохоронного науково – дослідного відділення НПП (начальник Н. Калина) «за круглим столом» обміняються думками та обов’язково запропонують шляхи спільної діяльності школи і НПП «Білобережжя Святослава» спрямованої на збереження цінних водно – болотних ділянок Кінбурнської коси.

І. В. Лахтіонова,
провідний фахівець з екоосвіти
НПП «Білобережжя Святослава»