Обробляємо землю – платимо податки




Декларування у 2020 році доходів фізичних осіб пов’язано з виконанням платниками податку вимог розділу IV Податкового кодексу України, згідно з положеннями якого платники податку у відповідних випадках зобов’язані подати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію).

Згідно податкового законодавства подавати декларації про майновий стан і доходи повинні і одноосібники, які самостійно обробляють власні земельні ділянки (паї) загальною площею понад 2 гектари та отримують доходи від продажу сільськогосподарської продукції .

Доходи від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних земельних ділянках площею понад 2 гектари, та доходи від надання власних земельних ділянок в оренду іншій фізичній особі, підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Протягом 2019 року одноосібниками Очаківського району подано 1298 податкових декларацій про майновий стан і доходи, що становить 94 % до загальної кількості обов’язкових декларацій.

У цілому одноосібниками задекларовано 10,1 млн. грн. доходу, визначено до сплати податку на доходи фізичних осіб у сумі 1,8 млн. грн. та 0,155 млн. грн. військового збору.

За результатами декларування в 2019 р., за доходи отримані в 2018 році середній розмір доходу одноосібників у розрахунку на 1 га площі по району становить 956,78 гривень та середній розмір задекларованого до сплати ПДФО відповідно 172,22 гривень.
Найвищий розмір задекларованого одноосібниками доходу в розрахунку на 1 га площі у минулому році рахується по: Чорноморській ОТГ – 1262,5 грн, Куцурубській ОТГ – 1032,40 грн.

Найнижчий цей показник по Кам’янській сільській раді – 575,40 гривень

Протягом двох місяців 2020 року надали декларації до податкової 208 громадян-одноосібників та задекларували дохід з 1 га. паю в сумі 1360 грн. до сплати ПДФО нараховано 245 гривень.

Самостійно сплатити узгоджені податкові зобов’язання звітного року платники податку зобов’язані до 01 серпня 2020 року.

Варто відзначити, що власники земельних часток (паїв), які самостійно обробляють свої ділянки, вирощують на них сільськогосподарську продукцію, реалізовують її, тобто є учасниками товарного сільськогосподарського виробництва (не будучи при цьому зареєстрованими суб’єктами господарювання чи то фізичними особами підприємцями, чи то фермерськими господарствами) не є соціально захищеними. Працюючи роками на своїй землі та не сплачуючи єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, селяни-одноосібники не формують свій трудовий стаж і тим самим позбавляють себе соціальних гарантій на випадок тимчасової втрати працездатності, пенсійного забезпечення.

Нині держава стимулює створення сімейних фермерських господарств надаючи даній категорії сільськогосподарських виробників пільговий порядок сплати єдиного соціального внеску для всіх членів сімейного фермерського господарства, що в свою чергу забезпечує можливість для мешканців села легалізувати свою діяльність і тим самим формувати страховий стаж.

Зростання благополуччя жителів кожного населеного пункту та держави в цілому залежить від рівня наповнення як місцевих бюджетів, так і державного. Щоб зробити Україну кращою, необхідно працювати і сплачувати податки. Щоб будувати якісні дороги, розвивати сучасну інфраструктуру, медицину та освіту, необхідні кошти, які держава отримує саме від платників податків. Всі, у тому числі, хто працює на землі і отримує від цього прибутки, повинні виконати свій обов'язок та сплатити податки, що визначені чинним законодавством.

Враховуючи важливість даного питання, робота по декларуванню доходів громадянами знаходиться на особливому контролі голови Очаківської РДА, начальника Очаківського управління ГУ ДПС у Миколаївській області, голів ОТГ та сільських рад. Крім того повідомляємо, що на території району запроваджено контрольно – профілактичні заходи під назвою «Урожай». В рамках цих заходів працівниками податкової служби, національної поліції будуть здійснені перевірки направлені на виявлення так званої «прихованої» оренди земельних паїв, заниження отриманих доходів, використання неоформлених працівників, тощо.

Звертаємо увагу, що для фізичних осіб встановлено граничні строки подання податкових декларацій про майновий стан і доходи, а саме   громадяни зобов’язані подати Декларації за отримані доходи у 2019 році – до 1 травня 2020 року.

З питань декларування доходів звертайтеся до Центру обслуговування платників Очаківської ДПІ за адресою: м. Очаків, вул. Старофортечна, буд. 27, або за телефоном (05154)3-03-69

Очаківське управління Головного управління ДПС у Миколаївській області у рамках проведення кампанії декларування запрошує всіх громадян долучитися до деклараційного процесу і виконати свій громадянський обов’язок.

Очаківське управління Головного управління ДПС у Миколаївській області