В НПП «Білобережжя Святослава» пробігли по слідах медового Ахілла




Cтало вже доброю традицією проводити на Кінбурні в кінці літа еко-спортивне свято «Ахіллів забіг».

Ось і 17 серпня 2019 року національний природний парк «Білобережжя Святослава» за підтримки Миколаївської обласної федерації бігу, Очаківського міськвиконкому, Миколаївського клубу любителів бігу під керівництвом призера чемпіонату Європи І.Гриника вже восьмий раз провели на території парку в районі рекреаційної ділянки «Кінбурнська стрілка» еко-спортивне свято «Медовий Ахілл». Саме в цьому унікальному місці - в найдавнішій колисці олімпійського руху в Північному Причорномор'ї - учасники та гості свята змогли помилуватися нескінченно бірюзовим морем, чистим повітрям та спортивними досягненнями бігунів. І, звичайно ж, спробувати нову оригінальну для кожного забігу страву під назвою «Маммаморе».


Вітання від директора парку Козловського Ю.І.

Спортивні забіги проводилися в різних групах - серед професіоналів, аматорів (до 35 років), військових, дітей (до 10 років) та ветеранів. В забігу брали участь спортсмени з багатьох регіонів України.


Нагороди чекають переможців


Старт наймолодших


Стартують ветерани


Біжать наймолодші


Фінішує наймолодша трьохрічна учасниця

Переможці були нагороджені медалями, кубками та дипломами, вінками з степових трав. Але найбільше вразила своєю волею до перемоги, навіть стійких військовослужбовців легендарного 73-го морського центру спеціальних операцій, Мезинова Даша, яка достойно виступила в змаганнях, незважаючи на дві складні операції на її юному серці.


Радість перемоги


Хлопці - молодці

На честь переможців виступили не менш талановиті артисти, серед яких – прекрасні грації танцювального гурту «Нова Галактика» Очаківського міського відділу культури під керівництвом Віри Глушко, танцювального гурту "Еліт-Данс" (керівник Гриник Альона) неперевершені та оригінальні Наталія Чудна, Богдан Козловський, Марина Богатікова та пісенна гордість нашого краю - Віктор Зволінський.

Презентував чергову рубрику свята під назвою «Люди Кінбурна» Чаус Василь, який розповів про двох визначних поетів Миколаївщини, палких шанувальників Кінбурнської коси - Дмитра Креміня та Володимира Пучкова та про їх книгу взаємних перекладів «Два береги», що стала на тільки поетичним, а й громадянським заповітом, після невиправдано раннього відходу друзів-поетів на початку літа цього року.

Підкорили поціновувачів історії та краєзнавства Марченко Ігор та керівник підводної міжнародної археологічної експедиції НАН України Герасимов В’ячеслав, які представили рідкісні гравюри та археологічні знахідки розпочатого дослідницького сезону.

Яскравою родзинкою свята стала презентація екологічного проекту по встановленню містків та дощатих переходів від акваторії Дніпро-Бузького лиману до пляжної зони чорноморського узбережжя.


Урочисте відкриття переході та місків

Це відбулося завдяки реалізації проекту «Облаштування логістичної інфраструктури рекреаційної ділянки «Кінбурнська Стрілка» в рамках «Програми екологічних громадських ініціатив для Сходу і Заходу України», який реалізується Західноукраїнським ресурсним центром спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Так, було встановлено дерев’яні переходи, містки через літоральний вал, облаштовано шість інформаційних стендів в місцях скупчення відвідувачів рекреаційної дільниці. З метою роз’яснення суті проекту було також надруковано тисяча яскравих інформаційних буклетів та встановлено інформаційні аншлаги. Саме ці містки та переходи будуть сприяти збереженню від пошкодження туристами рослинність та сам прибережний захисний літоральний вал та його приліторальну смугу. Гості та учасники змагань пройшли веселим маршем по переходу до ласкавого моря та, сподіваємося, нового життя цієї вразливої території.


Переходи та містки сподобалися всім

Презентував проект та урочисто відкрив логістичні маршрути через літоральний вал Микола Грубий, керівник громадської організації «Кінбурн».

А наприкінці дійства, за традицією, на Чорноморському узбережжі Кінбурнської коси, у місці злиття Дніпра та Чорного моря, пролунав гімн України у виконанні всіх учасників заходу:

«Чорне море нам усміхнеться
Дід Дніпро зрадіє
Ще у нашій Україні
Доленька наспіє…»

Тарабан Світлана,
Чаус Всиль
НПП «Білобережжя Святослава»