Інтерв’ю з головою Чорноморської ОТГ А.А. Дмитренком




- Андрію Анатолійовичу, на вашій території зараз йде встановлення вітряків. Розкажіть, що громада отримала від співпраці з інвесторами і чи все влаштовує мешканців громади?

- З вітряками у нас все просувається злагоджено. Голов­не, що інвестори прийняли наші умови. По-перше, це від­даленість від населеного пун­кту 500 м, по-друге, соціальне партнерство, кошти від якого будуть направлені на розвиток інфраструктури громади, і по-третє, реєстрація на території нашої громади. Запроектовано 10 вітряків, в цьому році мають встановити два з них. Чи виникали у мешканців питання? Так. Але питання такі, що дивуєшся. Наприклад, чи будуть кури нестися після встановлення вітряків, та подіб­ні. Будь-які рішення повинні прийматися рішуче і виважено, і ні в кого тоді не виникатиме питання, що влада зробила за час керування, чи навпаки, чому нічого не зробила. З вітряками ж ситуація така: ми людей зібрали, довели цифри та вигоди, і досягли домовленості. Тому питань більше не вини­кало і ніякого галасу не здіймалось.

- Поділіться, як просуваються справи з за­планованим будівництвом глибоководного порту у с. Чорноморка?

- Робота йде. Зараз відбувається зміна меж населе­ного пункту, вже є проект, ми маємо його погодити, коли він пройде експертизу. Далі - нанесення межо­вих знаків. Генеральний план завершений, проект погодимо, думаю, і все, з документальною частиною буде завершено. Можна починати етап з проектуван­ня уже в межах однієї адміністративно-територіаль­ної одиниці самого об’єкту. Далі вже дії інвестора. Які в нього плани, чи буде він одразу це робити, не знаю. Ми свою частину роботи майже виконали.

- Розкажіть про стан доріг по Чорноморській ОТГ. Ви все частіше пораєтесь власними сила­ми, а чи є надія, що держава допоможе кошта­ми на ремонт доріг?

- Проблема, як і по всій країні, стоїть гостро. Доріг в нас немає - повісили видатки на місцеві бюджети, у яких і так безліч питань, що мають вирішуватись за власні кошти громади. Але з кожним роком все більше з’являється видатків. І з чого ж громадам ці кошти взяти? І все-таки, за результатами 7 місяців ми щось будемо робити. Планується доробити ділян­ку дороги по вул. Суворова у Чорноморці і частково вул. Центральну у Благодатному, де вже цілком замі­нено центральний водопровід, тому можна починати дорожні роботи.

Голова Чорноморської ОТГ  Андрій Анатолійович Дмитренко

  Голова Чорноморської ОТГ  Андрій Анатолійович Дмитренко  

- Чому ж не отримує громада коштів з до­рожнього збору, який входить у ціну палива?

- Всі заправки знаходяться в Очакові, і місто от­римує акцизний податок у вигляді цього транспорт­ного збору. Ми ж нічого не отримуємо, бо в нас на території заправок немає. Ця система неправильна. Купуючи паливо на заправках у місті, ми фінансуємо дороги Очакова. З 2020 року по закону про дорожній фонд ситуація має виправитись, і буде, як і раніше, відповідно до кількості інфраструктури. А допоки ми робимо ремонти доріг за рахунок нашого бюджету, хоча це й неправильно.

- Минулого місяця на сесії Куцурубської ОТГ, на якій був присутній Козир Б.Ю., депутати по­ставили запитання, чому до Куцурубської ОТГ надійшло менше коштів, ніж до Чорноморської за програмою соцекономрозвитку за сприяння народного депутата. Що Ви скажете на це?

- Не розумію, які можуть бути претензії? Все було по совісті. Грошей дали їм на школу, і нам на школу. Я ж не винен, що в мене школа в 3 рази більша, ніж Парутинська. Ми ж говоримо за об’єкт, а не за суму. Тоді що виходить, тре­ба було зробити 3 школи в Куцурубі, а у Чорноморці одну? Формально об’єкти закрили, і Чорноморську школу зробили, і Парутинську. Ви думаєте, я радію з нашої школи, яка в рік тільки на опа­лення обходиться у 1,1 млн. грн? Чи треба було дати нам 2 млн. грн, зробити одну стіну і далі ходити в долоні плескати?

- Є на вашій території ділянка біля бази від­починку «Топольок», небезпечна для життя людей. Але там щороку розміщуються рибал­ки і відпочиваючі з дітьми. В цьому році дуже розмило кручі, стаються великі обвали. Як лю­дей убезпечити та попередити, аби не потра­пили у біду?

- Щодо цієї ділянки, так пляжу там нема. Там вза­галі заборонено купатись. Є визначений пляж для відпочиваючих - це територія від бази відпочинку «Фрегат» до «Маяку». Там ми у свій час провели укріплення, встановили хвилерізи, пляж прекрасний, ми його обстежуємо. Попереджувальні знаки стоять біля аквапарку. Є звісно проблема, що люди на свій страх ризикують відпочивати у заборонених місцях. Але ж прослідкувати за всіма неможливо.

Є ще одна проблема, люди хочуть відпочивати у чистоті, а самі лишають сміття по собі. Скрізь у зонах відпочинку на Чорноморській косі розташо­вані сміттєві баки, а до них донести сміття не у всіх вистачає сил, мабуть. До того ж, пишуть у Фейсбуці, що брудно, сміття не прибирається, і в усьому зви­нувачують владу. А чого ж не звинувачують тих, хто приїхав до моря, відпочив, поїв, попив, насмітив і поїхав, але жодної копійки не сплачує за свій від­починок. Не смітіть, тоді й не буде приводу для пу­блікацій у Фейсбуці, що брудно. Баки встановлені, сміття вивозиться й переробляється, але ж все це коштує чималих грошей. І люди повинні замислю­ватися, що ні копійки не сплативши (навіть тури­стичного збору), відпочивають біля моря, то хоча б не смітили на пляжах. На жаль, в багатьох відсутнє розуміння того, що все на плечах громади. Бюджет фінансує все – і дошкільну освіту, і середню, і куль­туру, і дорожнє будівництво, і водо-каналізаційне господарство, благоустрій та багато іншого. Тому, щоб займатися вивозом сміття, потрібні також ко­шти, і за це повинен хтось платити. Я ж не можу зняти кошти, наприклад, з освіти за харчування дітей, а натомість буду за відпочиваючими сміття прибирати.

- А яка ситуація з врожаєм у вашій місцевості цього року?

- Зі збором врожаю цього року важче ніж мину­лого. Ярий ячмінь як усюди, нікудишній, по пшени­ці - недобір. Теплий квітень свою роботу зробив. У травні в Рівному випало 41 мм опадів, а у Чорноморці – 11 мм.

- У соціальних мережах зустрічалася про­позиція щодо приєднання Очакова, району та громад до міста Миколаїв. Як Ви до цього ста­витесь?

- Це дурниці. Може краще запропонувати єдину громаду Україна? Якщо є пропозиції, повинні бути і шляхи вирішення всього. Просто казати може кожен, але треба спиратись на обґрунтованість своїх слів.

- Стосовно об’єдання в одну Очаківську громаду, чи плануєте боро­тись за це?

- Я за свою громаду не переживаю, вважаю, що у нас все добре, і так буде і надалі. Ми в минулому році прорахували все, знайшли резерви, розібралися з платниками, сформували план дій, вирішили по соціальній сфері, що ми лишаємо, а що ні. І у нас в області ситуація одна з кращих серед громад, при тому, що ми одна з найменших громад. Тому, ми спробували, запропонували об’єднання, але якщо людям це не потрібно, то це їхній вибір. Коли людям кажеш правду, що в них інфраструктура розвалюється, вони кажуть, що їх все влаштовує. Кам’янка взагалі сказала, що я їм не потрібен зі своїми податками, бо заставляю платити.

- Які є труднощі у вашій громаді на теперішній час, і як плануєте ро­звиватись далі?

- Так, труднощі трапляються, але ми з усім упораємось. Є багато питань, які переходять на громади, і треба шукати шляхи їх вирішення. Але є питання, які і держава має вирішувати.

Наш Президент і Прем’єр зробили дуже правильну річ, отримали безвіз. Тепер треба зробити ще одну правильну річ - перестати виплачувати гроші неробам, які стоять на обліку на біржі праці чи просто не хочуть працювати. В наш час не вистачає таких професій, як фрезеровщик, сантехнік, механізатор, немає опера­торів складних машинних механізмів. Це ті професії, які нині затребувані і за які платять хороші гроші. Не вистачає і бухгалтерів. Просто зараз звітність доведена до такого, що ніхто в бюджетній сфері не хоче працювати. Кому треба за копійки сидіти і робити купу звітів?

Вже зараз у бюджетну сферу ніхто не хоче йти. Тому економіка сама себе відрегулює, і ми прийдемо до того, що всі виробники, роботодавці будуть робити ставку на людей, які є професіоналами, будуть думати про те, як виплачувати їм заробітну плату, запровадять процеси, які вимагають меншої трудомісткості, і головне, почнуть платити нормальну заробітну плату, інакше народ просто виїде увесь за кордон.

Суднобудування вже з цим стикалось, коли спеціалісти масово виїхали у При­балтику та Польщу. Те ж саме скоро буде і у сільському господарстві.

Є ще одна проблема. Ми прийняли рішення про встановлення податку на неру­хоме майно 1,5% від мінімальної заробітної плати, але прийняли пільгу – 0,75% для тих, у кого оформлена земля. Та податкова надіслала всім повідомлення про сплату 1,5%, не врахувавши пільгу, і тепер люди до нас звертаються, ніби це наша провина. Звертались ми до податкової, а вони відповідають, що повідом­лення вже видані і нічого вже зробити не можуть. Ну і як це? Вони помилилися, не виконали наше рішення, і поскаржитися нікому. В області про це говоримо, там розводять руками.

Постає питання, для чого такі служби взагалі потрібні, які отримують зарплату за рахунок податків громадян, а зробити правильно не можуть, навіть помилки не можуть виправити? Від таких служб треба відмовлятись. Тепер люди що, через суди повинні свої кошти вертати?

Створюють багато різних департаментів, які начебто повинні допомагати лю­дям у вирішенні важливих питань. Але ще жодного разу не чулось, щоб комусь допомогли. Коли люди звертаються зі своєю проблемою на гарячу лінію, чи то письмово до департаментів, аби захистити свої права, з’ясувати істину, яку на місцях неможливо з’ясувати, що робить департамент? Просто перенаправляє звернення громадянина до служби, яка займається таким питанням, знову на міс­ця. То в чому ж суть департаментів, і чи потрібні вони взагалі? Без частини таких служб можна обійтись, або провести оптимізацію штатної чисельності, аби лиши­лись кваліфіковані кадри, які зможуть надавати дійсно кваліфіковану допомогу.

Н.Пишук
Газета «Чорноморська зірка» №33 від 10.08.2018 р.