Вони захищають – ти їх збережи!




 

На Кінбурнській стрілці, де приморські піски займають вузьку смугу морського узбережжя, майже щорічно осінньо-зимові шторми поглинають частину пляжів улюбленого місця відпочинку гостів та мешканців Очаківщини. Ці процеси відбуваються в багатьох випадках через безвідповідальне ставлення людини до природи – від банального витоптування рослин до безконтрольних виїздів позашляховиків та квадроциклів на берег моря.


Руйнування літорального валу

Національний природний парк «Білобережжя Святослава» вже сьомий рік проводить комплекс біотехнічних заходів по відновленню літорального валу (закріпленої рослинами частини пляжу, що знаходиться вище середньої лінії заплеску хвиль). Це і виготовлення штучних парканчиків з природних матеріалів, і висадка рослин-піскозакріплювачів, встановлення шлагбаумів по всій території пляжів коси та інформування в’їжджаючих відпочивальників на позашляховиках з боку Херсонської області.


Висаджування рослин-піскозакріплювачів

Так, все це має свої результати, тому після останнього сильного шторму в грудні 2012 року катастрофічних затоплень території коси не було.


Вівтар Ахила після шторму


Озеро переповнене

Проте регулювання та відновлення літорального валу – це непростий та довготривалий процес. Тому 18 липня цього року було підписано договір між Громадською організацією «Кінбурн» та Західноукраїнським ресурсним центром і розпочато активну роботу спільно з НПП «Білобережжя Святослава» по реалізації проекту «Облаштування логістичної інфраструктури рекреаційної ділянки «Кінбурнська Стрілка». Все це відбулося в результаті перемоги у конкурсі з відбору партнерських організацій в рамках «Програми екологічних громадських ініціатив для Сходу і Заходу України, фаза 2», який реалізується Західноукраїнським ресурсним центром спільно з Міністерством екології та природних ресурсів України, за підтримки Міністерства закордонних справ Чеської Республіки. Парк буде реалізовувати проект «Облаштування логістичної інфраструктури рекреаційної ділянки «Кінбурнська Стрілка» шляхом встановлення дощатих стежок-переходів від місць причалювання в акваторії Дніпро-Бузького лиману до пляжної зони чорноморського узбережжя, містками-переходами безпосередньо через літоральний вал, а також забезпечувати інформаційно-роз’яснювальну роботу з цього приводу – це і вказівники руху, інформаційні аншлаги та презентація проекту на щорічному еколого-спортивному святі «Медовий Ахілл», що відбудеться 18 серпня 2019року.

Але самий найкращий екологічний проект не спрацює, коли його головна ідея, задум не досягне сердець та розуміння. Тому будемо оберігати тих, хто нас захищає!

Світлана Тарабан,
начальник відділу еколого-освітньої
роботи та рекреаційного благоустрою
НПП «Білобережжя Святослава»