Любимо, шануємо, вивчаємо нашу українську мову




Солов'їну, барвінкову,
Колосисту — на віки —
Українську рідну мову
В дар дали мені батьки.
Л. Забашта

9 листопада українська громада відзначала велике духовне свято - День української писемності і мови. Це свято було встановлено в нашій країні з 1997 року Указом Президента України (на той час Леонідом Кучмою) - «Про День української писемності та мови».

Цього ж дня православна церква вшановувала пам’ять святого преподобного Нестора-Літописця. Найвизначнішою працею Нестора-Літописця є «Повість временних літ» - літописне зведення, складене у Києві на початку XII ст. Для тих часів це була неймовірна титанічна праця, автором якої була освічена людина, що віддала своє життя улюбленому книжному навчанню, яка знала кілька іноземних мов.

На відомій скульптурі Антокольського з Київського музею російського мистецтва ми бачимо Нестора з пером у руці, вічно схиленим над писанням, що творить подвиг життя свого, даруючи нам історію і сам залишаючись в ній.


Преподобний Нестор — Літописець

Тому преподобного Нестора-Літописця можна по праву вважати батьком не лише вітчизняної історії, а й словесності, а його писемна пам’ятка мала значний вплив на розвиток всієї української культури, була і залишається найвидатнішою пам’яткою слов’янської культури.

За традицією у цей день Очаківська міська бібліотека зустрічала своїх юних читачів. Для учнів 7-Б класу Очаківської ЗОШ № 2 бібліотекарі підготували цікавий пізнавальний захід. Діти прослухали розповідь бібліотекара Олени Солдатенко про Нестора-Літописця, про багатство, красу та мелодійність української мови – мови, якою ми розмовляємо й думаємо, без якої не мислимо свого існування.

Далі присутні переглянули відеофільм, з якого дізналися про тернистий шлях української писемності, про видатних людей (І.Франка, Л.Українку, які зробили свій внесок в розвиток української мови. Завдяки їм, наша мова вважається однією з найбагатших, наймелодійніших мов світу.

Книги які розширять словниковий запас, пробудять інтерес до значення слова у користувачів бібліотеки, твори українських літературних корифеїв були представлені для юних читачів на книжковій виставці-експозиції «Мова – серце нації».

   

Показати свої знання з рідної мови .учні мали змогу під час проведення турніру-конкурсу «Знай українську». Дві команди «Розумники» (капітан Соколова Крістіна) та «Мовознавці» (капітан Дубовікова Анастасія) виборювали звання кращого знавця української мови, виконували нелегкі завдання, які задавала бібліотекар Олена Солдатенко. Оцінювали конкурс вчитель української мови і літератури Людмила Козаченко та завідувач бібліотеки Ганна Біла.

 Змагання були емоційними, веселими та динамічними. Обидві команди змагалися з азартом і показали добрі результати набравши однакову кількість балів. Перемогла дружба.


Урочисте оголошення результатів турніру

Учні довели, що добре знають, люблять і шанують свою рідну українську мову. Мова - це велике національне надбання, коштовний скарб, досвід, мрії і сподівання мільйонів людей, об’єднаних в єдине ціле — народ.

Після заходу всі впевнено могли сказати «Ми – українці!» хай усіх нас єднає належність до великого народу. Плекаймо всі разом ту мову, яка дісталася нам у спадок від наших пращурів.

Завідувач бібліотеки Ганна Біла