Байка про «карпенківських головорізів». Очаківська бувальщина




Широкого розголосу отримала байка про начебто спробу «карпенківських головорізів» захопити в червні 1995 року штаб Чорноморського флоту і низку об'єктів ЧФ в Севастополі. Джерелом цих чуток стала одна з новел «Протистояння» редактора відділу спецоперацій російського ілюстрованого журналу «Солдат удачи» Сергія Козлова.

   

Реального підґрунтя дана історія не має, хоча Карпенко зі своїми спецназівцями в Севастополі дійсно були. Тільки не у 1995, а у 1992 році: тоді командування Чорноморським флотом, намагаючись протидіяти переходу частин Севастопольського гарнізону під юрисдикцію України, було готове до радикальних заходів, аж до виведення бронетехніки 810-ї бригади морської піхоти на вулиці міста.

В умовах, що склалися, керівництво Збройних сил України прийняло рішення направити до Севастополя підрозділи 7-ї бригади як «стримуючу противагу» задля зняття пресингу ЧФ на органи ВМС України, що тільки-но формувались.

У район Севастополя були направлені артилерійський катер, водолазний бот і підрозділ розвідників-водолазів. Після прибуття в Севастополь вони розмістились у Козачій бухті поряд з розташуванням бригади морської піхоти і організували демонстративні водолазні спуски на підводних носіях на очах у всього міста. Після цього капітан 1 рангу Карпенко зустрівся з командиром 810-ї бригади і в ході особистої бесіди вони прийняли рішення уникнути протистояння за будь-яку ціну. Карпенка запросив на зустріч у штаб флоту і командувач ЧФ адмірал Касатонов.

Комбриг згадує: «Через день мене запросив у штаб командувач ЧФ адмірал Касатонов. Доповівши начальнику Генерального штабу ЗСУ про майбутню аудієнцію, отримав рекомендацію, що можлива провокація і краще не зустрічатися. Але все-таки прийняв рішення їхати. Розташування кімнат і комунікацій штабу знав напам'ять — чотири роки служби пройшли тут. Про всяк випадок розмістив поблизу штабу дві бойові групи. У призначений час на КПП штабу мене зустрів начальник розвідки ЧФ контр-адмірал Соловйов і провів у кабінет командувача. Адмірал Касатонов почав зі слів: «Товариш Карпенко, Ви завдали удару Чорноморському флоту і мені особисто в спину». Я відповів: «Що поробиш, товариш адмірал, спецназ завжди завдає удар тільки в спину». Адмірал: «Ось бачите, Ви навіть у моєму кабінеті говорите більше, ніж я». «Вибачте, товариш адмірал, цього більше не повториться». Адмірал «Ну що з Вами говорити, йдіть». Через п'ять хвилин я був уже за межами штабу і дав групам відбій.»

Матеріал з Вікіпедії

подг. Сергей Кузнец
Газета «Очаківський тиждень» №109 от 05.07.2021г.