На Кінбурні пройшла еколого-мистецька акція «Два береги»




«В Білобережжі лунає музика природи і поезії, і співає душа…» - саме так захоплено охарактеризували учасники незвичайної еколого-мистецької акції на Кінбурні «Два береги» ідею цієї експедиції, організованої 6 травня цього року національним природним парком «Білобережжя Святослава».

Еколого-мистецька акція на Кінбурні

Запрошені гості, - відомі поети, прозаїки та художники, громадські активісти, екологи, меценати, - змогли не тільки насолодитися весняними барвами Білобережжя, але й поспілкуватися на теми збереження природи, добрим словом згадати старих друзів, послухати поезії як досвідчених корифеїв, так і молоді.

Приємно вразили учасників експедиції літературні «проби пера» юних кінбурянів – учнів Василівської ЗОШ, які разом зі своїм наставником Лахтіоновою І.В. дружно вітали присутніх біля найбільшого в Європі поля диких орхідей.

Еколого-мистецька акція на Кінбурні

Незвичайний і цінний подарунок – копію старовинної карти 18 ст., - подарував дітям місцевий історик Марченко І.В.

Марченко І.В.

А ось у керівника громадської організації "Спочатку справа!" Брієнкової Єлизавети саме тут виникла ідея підтримати юних вундеркіндів та подарувати їм подорож до «JoY Land» в Миколаєві. І саме біля унікального орхідного поля учасники акції задекларували своїми підписами ідею його збереження та недоторканості.

На всіх зупинках великого маршруту по Кінбурну – в затишному дубовому гайку, біля теплої Ягорлицької затоки, в таємничій Ковалівські сагі, на кучугурі баби Домни, поблизу 60-гектарного орхідного поля, на дощатому морському причалі, у всюдихідному «Уралі» та білосніжному катері, - звучали слова поезії та прози Володимира Пучкова, Сергія Зубця, Сергія Галушкіна, Наталії Христової, Ірини Баранової, Аркадія Сурова, Олексія Торхова, Іллі Шполянського, пізнавальні інформації науковців-екологів Івана Мойсієнка та Олега Деркача, керівників парків Юрія Козловського та Зіновія Петровича, інтерпретаторів природи Василя Чауса, Ірини Форманюк та Світлани Тарабан.

Виступ Іллі Шаполянського
Виступ Іллі Шаполянського

Екскурсію веде Юрій Козловський
Екскурсію веде Юрій Козловський

Виступ Івана Мойсієнка
Виступ Івана Мойсієнка


Група в Ковалівській сазі

Кожен з учасників насолоджувався в повній мірі побаченим і почутим. Тож ідея регулярного проведення такої еколого-мистецької акції, а ще – щорічне увічнення пам’яті відомого громадського діяча Михайла Шполянського, - отримала одноголосну підтримку у всіх її учасників.

Вінок пам'яті Михайлу Шаполянському
Вінок пам'яті Михайлу Шаполянському

Мітінг-реквієм по М.Шаполянському
Мітінг-реквієм по М.Шаполянському

Тож прощавайте «Два береги - 2017» та до зустрічі на «Берегах-2018»!

Світлана Тарабан,
начальник відділу еколого-освітньої роботи
та рекреаційного благоустрою НПП «Білобережжя Святослава»

Фото О.Сайковського