«Весняні ноти творчості» в музеї ім. Р.Г.Судковського




4 травня в музеї мариністичного живопису ім. Р.Г.Судковського в рамках Другого очаківського фестивалю мистецтв «Весняні ноти творчості», відбулася виставка робіт сучасних одеських та миколаївських художників.

На ній були представлені твори як вже відомих очаківській публіці майстрів, так і молодих митців Одеси та Миколаєва. Серед численних гостей музею були не лише майстри пензля — народний художник України Микола Миколайович Прокопенко (на виставці роботи - «Вечір у саду» і «Август, 05») та заслужений художник України Микола Митрофанович Вилкун (на виставці роботи – «Очаківські катери в очікуванні пасажирів», «Будинок на очаківському узбережжі» та «Очаківські кози») - а й директор одеського музею письменника І.П. Гайдаєнка – Валентина Іванівна Гайдаєнко, піаніст-імпровізатор Євген Отарович Лукашов (віртуозною грою якого розпочався захід), член спілки письменників України – Мещерякова Галина Семенівна, майстри художнього слова (лауреати літературної премії ім. Паустовського – Світлана Павлівна Лукіна та Олена Яківна Куклова) та ін..

В діловій, і водночас дружній та невимушеній обстановці, присутні говорили про Вічне, тобто про – Мистецтво, яке може врятувати Світ.

На огляд глядачам було представлено 22 художніх твори, виконані у різноманітних техніках (олією, аквареллю, гуашшю, гелем, кольоровим олівцем, фломастером), в основному морської тематики: «Відпочинока біля моря» О.В. Бродецької, «Якір» О.М. Зоркальцева, «Хмари над морем» Н. Максимової, «Човен. Очаків» Г.В. Лєкарєвої-Нікітіної, «Вид на мис Великий Фонтан» А.В. Туржанського, «Портрет реставратора Аліка» Інни Кузьмінської, «Тендра» Тетяни Рябенко (Миколаїв) та ін..

У виступах художників звучали сподівання на те, що Очаків буде розвиватися не лише як туристичний, а й як культурний центр краю, підтверджуючи і демонструючи те, що насичене культурне життя може бути притаманним не лише великим містам, а й таким містечкам як Очаків. Цю думку підтримав і М.М. Прокопенко, який зазначив, що українському народові зараз доводиться вирішувати багато складних завдань, в тому числі і питання миру на Україні. Та, як говорить народна мудрість - шлях здолає той, хто йде вперед, і лише від нас самих залежить, як ми впораємося з викликами часу й долі. А допоможе перебороти труднощі у політиці, економіці, суспільному житті - мистецтво, адже воно формує свідомість людей і спонукає їх до позитивних дій і вчинків.

   

Цього дня музей ім. Р.Г. Судковського не залишився без подарунків, його фонди поповнилися роботи Г.В. Лєкарєвої-Нікітіної «Очаківські береги»; В.М. Вілкуна «Хата на Очаківському узбережжі», «Очаківські катери в очікування пасажирів», «Очаківські кози»; І.С.Терехова «Береги Очакова» та Т.Рябенко «Морський пейзаж».

Художники подякували співробітникам музею та організаторам фестивалю, запевнивши присутніх, що і надалі намагатимуться через свої роботи передавати красу оточуючого світу і нести добро.

Протягом усього дня виставку відвідало багато очаківців і навіть гості міста, висловлюючи захват від самого заходу та спілкування з людьми мистецтва.

Завідуюча музеєм – Бадах О.Г.
Лектор – Куліков О.І.