Нерестові заборони 2020 у Чорному морі




Нерест - це головний та найважливіший період у риби. Від того, наскільки успішно та вдало він пройде - залежать майбутні запаси водних біоресурсів.

Чорноморський рибоохоронний патруль нагадує, що кожного року з метою забезпечення охорони та збереження у належному стані середовища існування, шляхів міграції та місць природного відтворення в басейні Чорного моря, за узгодженням з ДП «ОдЦ ПівденНІРО», встановлюються заборони на промисловий вилов водних біоресурсів відповідно до Правил промислового рибальства в басейні Чорного моря, в наступні строки :

КАМБАЛА – ГЛОСА

В період з 15 лютого по 30 квітня включно встановлено державну нерестову заборону на промисловий та любительский вилов камбали – глоси у підконтрольних Чорноморському рибоохоронному патрулю північно- західній частині Чорного моря та причорноморських лиманах.

КАЛКАН ЧОРНОМОРСЬКИЙ

Державна нерестова заборона на промисловий лов калкана чорноморського у виключній (морській) економічній зоні встановлюється з 01 по 30 травня.

У період нерестової заборони у відповідній зоні забороняється спеціалізований промисел калкана чорноморського сітками. Калкан чорноморський, що був приловлений іншими знаряддями добування (вилову), у цей період випускається в море незалежно від його життєздатності. У період нерестової заборони у відповідній зоні забороняється також промисел скатів сітками. Промисел шпрота і мерланга різноглибинними тралами не забороняється.

БИЧОК

Державна нерестова заборона з 01 травня по 15 червня на промисловий та любительський вилов бичків на період їх нересту у північно – західній частині Чорного моря та причорноморських лиманах у зоні контролю Чорноморського рибоохоронного патруля.

КЕФАЛЬ

Державна нерестова заборона з 20 серпня по 10 вересня на промисловий та любительський вилов азово-чорноморських кефалей на період їх масового нересту у підконтрольних Чорноморському рибоохоронному патрулю північно-західній частині Чорного моря та причорноморських лиманах.

Відповідно до Правил промислового рибальства в басейні Чорного моря, за узгодженням з науковими організаціями, Чорноморський рибоохоронний патруль може переносити ( не більше ніж 15 діб) терміни заборони, у той чи інший бік без зміни загальної тривалості.

Нагадуємо, що вся інформація стосовно регулювання рибальства в басейні Чорного моря та інші дані щодо роботи Чорноморського рибоохоронного патруля знаходиться в загальному доступі за посиланням: https://darg.gov.ua/_chornomorsjke_basejnove_0_0_0_3332_1.html

Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ. Штраф від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Чорноморський рибоохоронний патруль